El Parlament es constituirà per primer cop fora de l'hemicicle

Els 135 diputats s'asseuran a l'auditori de la cambra catalana per respectar les mesures anticovid

L'hemicicle del Parlament, buit, en una imatge d'arxiu.
i Cesc Maideu
17/02/2021
3 min

El dia de la constitució del nou Parlament de Catalunya l'hemicicle estarà buit. Els diputats, però, no marxaran gaire lluny, ja que donaran el tret de sortida a la XIII legislatura des de l'auditori de la cambra catalana, a la planta baixa de l'edifici, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts de la institució a l'ARA. Així, per primer cop des del restabliment de la democràcia, els parlamentaris no s'asseuran a les fileres de butaques, sinó que ho faran en cadires normals i corrents, separades entre elles un metre i mig, sense públic i, també, sense moqueta. S'ha canviat precisament la ubicació perquè tots els diputats puguin estar presents en el primer ple de la legislatura respectant les mesures de seguretat imposades per evitar contagis, un fet que l'hemicicle no permetia per aforament. D'aquesta manera, es farà un rentat de cara a l'auditori: es crearà un altell mòbil per als membres de la mesa i un faristol per poder parlar i es decorarà l'espai per donar-li solemnitat.

L'auditori del Parlament, en una imatge d'arxiu.

Aquesta proposta ja ha sigut aprovada aquest dimecres per la mesa de la diputació permanent, i no només afecta la constitució del Parlament, sinó també la sessió d'investidura, que es preveu que tampoc tingui lloc a l'hemicicle i es faci a l'auditori, tot i que això ja dependrà de la nova mesa entrant. S'havien plantejat altres opcions, a més de la de l'auditori, com inaugurar la legislatura des de diversos passadissos del Parlament, entre ells la sala dels Passos Perduts, però es va acabar descartant per la dificultat d'una retransmissió en directe i la impossibilitat que tots els diputats veiessin els membres de la mesa. Una altra via que estava sobre la taula era repartir els diputats per les diverses sales de la cambra i que els membres de la mesa i alguns d'ells continuessin estant a l'hemicicle, però es va refusar perquè a l'hora de votar en una urna la composició de la nova mesa els diputats s'haurien d'aixecar un per un i alguns d'ells haurien de travessar mig Parlament per arribar al punt de votació.

La sala dels Pasos Perduts del Parlament, en una imatge d'arxiu.

Fins i tot es va arribar a pensar en sortir del Parlament i reunir el ple en una altra ubicació. Una de les opcions que es van plantejar va ser traslladar-se a la Sala Oval del Palau Nacional de Catalunya, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Finalment, però, la mesa va considerar que si sortien del Parc de la Ciutadella la constitució perdria solemnitat.

Així, gairebé un any després de l'últim ple al complet del Parlament –durant la pandèmia només hi anaven alguns portaveus i altres delegaven el vot–, els 135 parlamentaris tornaran a seure plegats. Encara no se sap com ho faran, ja que aquest dijous la mesa valorarà quina és la millor proposta de distribució i s'obrirà un procés de diàleg amb els partits. El que segur que no hi haurà serà públic, ja que l'accés només estarà permès als diputats.

El Parlament de Catalunya durant la pandèmia.
Imatge d'arxiu del Parlament de Catalunya.

Compte enrere

D'aquesta manera tot està preparat, i el compte enrere per a la primera sessió del Parlament ja corre. La legislatura s’iniciaria com a màxim el 12 de març, quan es triaran la mesa i la presidència de la cambra. La sessió constitutiva estarà presidida per la mesa d'edat, formada pel diputat d'ERC Ernest Maragall, com a representant de més edat, i els dos més joves, David González, del PSC, i Alberto Tarradas, de Vox. Un cop escollida la mesa, la presidència del Parlament té deu dies per obrir una ronda amb tots els grups i designar el candidat amb més suport. Si el debat d’investidura comencés el dia 26 de març, l’endemà es faria la primera votació i, si calgués, en 48 hores la segona. Si no prosperés, s’obriria un període de dos mesos per intentar elegir un nou president i, si no fos possible un acord entre els grups, es procediria a la convocatòria automàtica de noves eleccions, un fet que fins ara els partits independentistes estan conjurats a evitar.

stats