Parlament

El Parlament considera irregular que el PSC pagui el sou a dos assessors dels comuns

Un informe del secretari general constata que aquesta pràctica "no s'adequa a la normativa reguladora"

El president i líder del PSC, Salvador Illa, 
i la líder 
dels comuns, Jèssica Albiach, al Parlament. 
A. PAREDES / EUROPA PRESS
2 min

BarcelonaL'acord pel qual el PSC paga el sou a dos assessors dels comuns dels recursos públics que té assignats al Parlament és irregular. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat el secretari general del Parlament, en un informe que li va encarregar el president del Parlament, Josep Rull, després que l'ARA fes pública aquesta situació. Els dos partits van argumentar que es tractava d'un pacte tancat durant les negociacions de la mesa que, a parer seu, no contravenia ni el reglament ni els estatuts del règim intern del Parlament. Ara bé, l'informe del secretari general del Parlament, consultat per l'ARA, manté el contrari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Una 'cessió' de personal assistent entre grups només es podria admetre, eventualment, si així s’establís expressament en una norma, que, a hores d'ara, no existeix en l’àmbit del Parlament de Catalunya", exposa a l'informe, consultat per l'ARA. En aquest sentit, rebutja que això sigui equiparable als canvis que es van introduir al reglament (aprovats pel ple) perquè la CUP pogués tenir grup parlamentari, a través de la cessió temporal d'un diputat. La referència als cupaires era, de fet, a la que havien recorregut des de les files dels comuns i els socialistes. A més a més, el document constata que la cambra no tenia cap notícia que els dos assessors, nomenats formalment pel PSC al juliol, treballessin a la pràctica per als comuns. El pacte va permetre al grup lila mantenir els seus assessors en les mateixes condicions econòmiques que ja tenien la passada legislatura –uns 47.000 euros bruts–, malgrat haver perdut dos diputats el 12-M i, per tant, tenir dret a menys diners.

Caldria una decisió de la cambra

Segons recorda el secretari general, la decisió de distribuir els mòduls de personal assistent –els diners que corresponen a cada grup per contractar assessors– correspon "a l’àmbit de la funció pública parlamentària". "I només en aquest àmbit es podrien plantejar, eventualment, excepcions al repartiment equitatiu dels recursos", afegeix. Per tot plegat, que dos assessors que treballin per als comuns estiguin formalment en nòmina del grup parlamentari del PSC "no s'adequa a la normativa reguladora d'aquest personal", que es paga amb el pressupost del Parlament, però que està sota les ordres de cada grup i els dona suport en el dia a dia parlamentari –un sistema que es va començar a implementar el 2020–. "Qualsevol acord entre grups que tingui com a resultat una ràtio diferent desvirtua l’acord pres per la Mesa Ampliada, que segueix un criteri objectiu per mesurar la necessitat de les dotacions de personal assistent de cada grup o subgrup", recalca.

Hi hauria, però, una fórmula per reconduir-ho: que la mesa del Parlament o la mesa ampliada regularitzin la situació (per exemple, redistribuint recursos) o canviant la normativa aplicable per permetre explícitament cessions de personal. Consultats per l'ARA, només Junts i Vox van qüestionar que aquesta situació fos irregular i van plantejar, també, la necessitat de demanar un informe. Esquerra, el PP i la CUP no s'ho van plantejar, malgrat que fonts dels cupaires van traslladar que pràctiques com aquesta contribueixen al "descrèdit" de la política.

stats