Parlament

El Parlament confirma que Garriga (Vox) va cobrar 39.000 euros en sobresous però constata que la norma ho permetia

La mesa acorda ara prohibir-ho però admet que no pot sancionar el líder de Vox, que no ho va declarar fins la següent legislatura

BarcelonaEl Parlament ha confirmat que el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, va cobrar sobresous del grup parlamentari a través de factures pagades amb diners públics de la cambra a nom seu. Ho recull un informe de l'oïdora de comptes que el Parlament va encarregar després que una diputada de Vox de la legislatura anterior denunciés que el seu líder havia passat despeses presumptament irregulars, incloent-hi les de l'AMPA i serveis de menjar a domicili. Vox va retornar 380 euros argumentant que Garriga va cometre "errors" en alguns pagaments, i l'oïdora de comptes ho ha donat per bo. De fet, fonts de l'entorn del líder de Vox a Catalunya confirmen que els 39.000 euros de la comptabilitat del grup que van estar sota la lupa del Parlament arran d'aquesta denúncia corresponen únicament a "complements salarials pels "serveis" que prestava al grup parlamentari.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sorpresa ha saltat aquest dimarts a la cambra quan, d'acord amb el criteri que han expressat els serveis jurídics, la mesa ha arribat a la conclusió que això no és sancionable ni il·legal. Per què? Doncs perquè la instrucció vigent que regula les despeses subvencionables no prohibeix expressament que els diputats percebin sobresous a càrrec dels recursos que té assignat el grup parlamentari, segons han explicat fonts de la cambra després de la reunió setmanal d'aquest òrgan. En el cas de Garriga, es van sumar al que cobren els presidents dels grups al Parlament: uns 6.000 euros al mes, als quals cal afegir les dietes anuals d'entre 14.000 i 20.000 euros que perceben en funció d'on viuen (i que no tributen) i el que puguin ingressar en virtut del càrrec orgànic que ostentin en un partit polític –com és el cas de Garriga, secretari general de Vox, i que en la seva declaració de béns només afirma tenir 3.000 euros al compte corrent.

Cargando
No hay anuncios

En funció d'aquest cas, ara la mesa ha acordat canviar la norma per evitar una pràctica de la qual, com a mínim, es continuen beneficiant diversos diputats de Vox, que ho inclòs a la seva declaració d'activitats recentment. Així, Joan Garriga declara girar "facturació com a autònom, incloent-hi tasques per al grup parlamentari"; Sergio Macián fa constar que les tasques de direcció que exerceix al grup són un "càrrec remunerat", igual que Manuel Jesús Acosta. Tots ells hauran de deixar de cobrar aquests sobresous una vegada es canviï la norma, tal com ha aprovat la mesa aquest dimarts. Cal recordar que les normes sobre retribució del Parlament ja preveuen complements salarials per als diputats que fan funcions de direcció als grups i que, per tant, els seus sous ja són de partida superiors als d'un diputat ras.

Cargando
No hay anuncios

Sobresous sense declarar

Ara bé, per molt que la norma no prohibís el sobresou, Ignacio Garriga no va declarar-lo durant la legislatura passada, i això sí que podria haver estat motiu de sanció. Si el Parlament ho hagués detectat la legislatura anterior, se l'hauria pogut penalitzar per no haver informat sobre aquests ingressos. Així ho recull l'article 19.3 del reglament del Parlament, que preveu una suspensió de fins a un mes de sou per als diputats que percebin altres retribucions que no declarin, prèvia proposta de la Comissió de l'Estatut dels Diputats.

Cargando
No hay anuncios

Però, segons fonts parlamentàries, el fet que aquest incompliment de Garriga es produís la legislatura anterior impedeix que l'actual mesa pugui emprendre cap actuació contra ell, que sí que va reconèixer despeses irregulars per valor de 380 euros que ja va reintegrar i que va atribuir a un "error". La mesa també descarta emprendre qualsevol tipus d'acció penal o administrativa encaminada a recuperar els diners, perquè amb la norma a la mà els sobresous eren legals. "Per molt que èticament fos reprovable", matisen aquestes fonts.

Fonts de Vox, en canvi, asseguren que Garriga sí que va declarar aquests "complements" tot i fer-ho tard, el 6 de juny de 2024, i celebren que la cambra hagi aclarit que no es va cometre cap "irregularitat ni il·legalitat". "Esperem rectificacions sobre les acusacions que es van abocar contra la formació i el seu líder a Catalunya", afirmen.

Cargando
No hay anuncios

En una de les seves últimes reunions, la mesa de l'anterior legislatura va aprovar un canvi en les normes sobre despeses per donar més poder de fiscalització a l'oïdora de comptes respecte de les despeses que declaren els grups parlamentaris arran del cas Garriga. Ara caldrà tornar a reformar aquesta norma per excloure els sobresous dels conceptes que els diputats poden facturar al grup.