TRANSPARÈNCIA
Política27/02/2015

El Parlament de Catalunya, a la carta i a l’abast d’un clic

Creen una apli que filtra la informació en funció dels interessos polítics

Laia Vicens
i Laia Vicens

Barcelona“Pau, hem de parlar, he tingut una idea”. Així va començar el maig de l’any passat i en plena campanya electoral per les europees l’aventura d’El Teu Parlament, una aplicació per a mòbils que vol acostar i fer més accessible la tasca de la institució representativa de Catalunya a tots els ciutadans. Jaume Ríos, Pau Vall, Guillem Ramírez i Bernat Surroca, estudiants de ciències polítiques de la Universitat Pompeu Fabra, són els creadors de l’aplicació. Ho fan, diuen, “per ajudar a canviar una mica la política” i per forjar-se, abans d’acabar la carrera, alguna oportunitat laboral.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El projecte, encara en fase beta, vol “adaptar-se a l’interès polític de l’usuari”, de manera que cadascú rebrà al mòbil en forma d’alertes la informació del diputat, comissió parlamentària, partit polític o llei que segueixi en funció dels seus interessos polítics. “T’hi trobaràs el que tu decideixis, per això es diu El Teu Parlament”, explica Ríos, que és qui va tenir la pensada.

Cargando
No hay anuncios

Personalitzar-se el Parlament

“La idea és que un periodista de política ho segueixi tot i que la meva mare només segueixi la feina del diputat o partit que li agrada o la comissió que li interessa”, apunta. L’aplicació permetrà seguir tota l’activitat parlamentària a través d’un calendari, contactar amb els diputats per e-mail, consultar els resultats de les votacions i descarregar-se en un PDF els documents de les mocions i lleis aprovades.

Cargando
No hay anuncios

De moment, ja han tingut contacte amb tots els partits, amb els membres de la mesa i amb l’equip administratiu de la cambra, per presentar-los la iniciativa i escoltar-ne suggeriments i consells. Afirmen que el “ feedback ha sigut molt bo”. “No volem criticar i dir que el Parlament és poc transparent, sinó que volem reivindicar que s’hi pot trobar moltíssima informació i posar-la a l’abast”, reclamen.

De fet, la transparència és un dels motors que mou els quatre impulsors d’El Teu Parlament. Per això, celebren que la llei de transparència recentment aprovada al Parlament aposti per internet i les aplicacions com a noves eines per facilitar el rendiment de comptes als polítics. La seva implicació en la transparència és tan ferma que s’han convertit en la primera organització catalana a firmar la declaració sobre la transparència parlamentària impulsada per Opening Parliament, que reclama a totes les cambres del món que facilitin l’accessibilitat per afavorir la participació ciutadana.

Cargando
No hay anuncios

Però l’aplicació no només servirà per accedir a dades concretes, que seran utilitzades sobretot per periodistes i pels mateixos diputats, sinó que també “tractarà” la informació, elaborant “rànquings” de l’activitat dels diputats, per exemple. “Durant la campanya electoral europea, Tremosa [CDC] i Urtasun [ICV] es retreien xifres i totes les extreien de VoteWatch”, expliquen amb una barreja d’admiració i enveja. Es tracta de la principal organització de monitoratge parlamentari a nivell europeu i és el seu referent. “A nivell català no existia res semblant, i té molt de sentit que hi sigui”, diuen. L’aplicació va començar a pensar-se al bar de la universitat, va créixer al pati de l’Ateneu i, després d’un temps al garatge del Jaume, ara s’han instal·lat a Impact Hub Barcelona, un espai de coworking que els ofereix assessorament fiscal.

Treballar molt sense cobrar res

Cargando
No hay anuncios

Però engegar aquest projecte no hauria sigut possible sense les col·laboracions desinteressades dels programadors, que dissenyen l’aplicació. I és que, de moment, El Teu Parlament no té cap ingrés ni serà de pagament. Les iniciatives semblants reben diners de fons d’inversió social, però a Catalunya n’hi ha molt pocs, de manera que aquest dilluns engeguen una campanya de micromecenatge per donar la primera injecció econòmica a l’apli.

Quan es consolidin, els quatre impulsors volen convertir El Teu Parlament en una consultoria que elabori informes i estudis a grups d’interès o partits polítics. No fan volar coloms. “Si fa cinc mesos ens haguessin dit que al desembre ja tindríem tanta feina feta, no m’ho hauria cregut”, reconeix Vall.