Política14/04/2020

El Parlament aprovarà el 24 d'abril els pressupostos en un ple presencial però reduït

Hi aniran un màxim de 21 diputats i la resta podran delegar el vot o votar telemàticament

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaEls pressupostos de la Generalitat i la llei de mesures fiscals ja tenen data per ser aprovats: el divendres 24 d'abril. Així s'ha decidit aquest dimarts en la reunió de la mesa i de la junta de portaveus, han explicat a l'ARA fonts parlamentàries. Aquest dia la crisi sanitària pel covid-19 deixarà una imatge inèdita al palau del Parlament: serà un ple presencial però en format reduït. Per evitar contagis i seguir amb les normes de confinament, només hi assistiran un màxim de 21 diputats dels 135 que té la cambra.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els diputats que no hi puguin assistir podran votar de dues maneres: delegant el seu vot al representant del grup que estigui físicament al ple o votant telemàticament. La primera fórmula –la de la delegació del vot– era una pràctica habitual, però no la segona. La mesa finalment ha pres la decisió que també es pugui votar telemàticament a partir d'un informe del departament d'informàtica que va rebre la setmana passada i que considera que aquesta modalitat de vot està emparada per l'article 95 del reglament del Parlament. Aquest article regula tots els supòsits per delegar el vot, entre els quals menciona la via telemàtica.

Cargando
No hay anuncios
Article 95 del reglament del Parlament

La delegació de vot s’ha de fer mitjançant un escrit adreçat a la Mesa del Parlament, en el qual han de constar el nom i els cognoms de la persona que delega el vot i de la persona que rep la delegació, i també els debats i les votacions en què s’ha d’exercir o, si escau, la durada de la delegació. La Mesa, en admetre a tràmit la sol·licitud, estableix el procediment per a exercir el vot delegat, que pot incloure el vot telemàtic si és possible i es pot exercir amb plenes garanties.

Fonts de Cs i el PSC consultades per l'ARA expliquen que durant la reunió de la mesa han transmès els seus dubtes sobre el fet que el vot telemàtic es pugui aplicar d'aquí deu dies. Els taronges ho veuen "una improvisació imprudent i innecessària" i ja han anunciat que no ho faran servir i optaran per la delegació de vot. Els socialistes també avisen que és "molt complicat" posar en funcionament aquest sistema en un ple com el dels pressupostos, en què pot haver-hi desenes i desenes de votacions. "Tenen molta pressa amb el vot telemàtic. Han aplicat el corró [JxCat i ERC] i ja està", es lamenta un diputat de l'oposició. En canvi, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha celebrat que amb la decisió d'aquest dimarts el Parlament deixarà "d'estar invisibilitzat i d'anar a remolc i serà operatiu i funcional per donar resposta a la crisi".

Cargando
No hay anuncios

La qüestió telemàtica havia generat setmanes enrere l'enèsima discrepància entre JxCat i ERC. Els primers volien una reforma exprés del reglament del Parlament per celebrar plens telemàtics –tot el ple, no només el sistema de vot– de manera imminent. ERC, en canvi, veia impossible aquesta reforma per la via ràpida i defensava fer-la pel procediment i els terminis habituals. Finalment, no hi haurà ple telemàtic però sí sistema de votació a distància.

Cargando
No hay anuncios

Els primers comptes en 3 anys

Així doncs, el dia 24 s'aprovaran els primers pressupostos de la Generalitat en més de tres anys. Els últims daten del 22 de març del 2017 i es van fer sota el govern de Carles Puigdemont i la conselleria d'Economia d'Oriol Junqueras. Malgrat ser els primers comptes en tot aquest temps, tant el Govern com l'oposició admeten que ja han quedat desfasats i que s'hauran de modificar. El motiu és que es van tancar a finals de gener –amb un pacte a tres bandes entre ERC, JxCat i els comuns– quan la crisi del coronavirus ni es veia a venir. Així, malgrat que els nous pressupostos preveuen un augment de la despesa en 3.000 milions d'euros, la Generalitat ja pensa en canviar-los. La setmana passada el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ja va dir que, un cop s'aprovin els números del 2020, caldrà reassignar partides, canviar-los i convertir-los en un "pla de xoc econòmic i social" per afrontar les conseqüències del virus. No va donar xifres.

Cargando
No hay anuncios

En condicions normals i si no hagués esclatat la pandèmia, el president de la Generalitat, Quim Torra, hauria d'anunciar la data de les pròximes eleccions catalanes a tot estirar el 25 abril. És el que es va comprometre a fer al mes de gener. Ara, però, tot ha fet un gir. El covid-19 ha fet suspendre processos electorals en indrets com França, Euskadi i Galícia, i Torra va deixar escrit a Twitter fa pocs dies que en "l'últim" en què pensava ara és en una campanya electoral.

Cargando
No hay anuncios

Donacions pel covid-19

El Parlament aquest dimarts també ha decidit que serà la setmana que ve quan aprovarà la liquidació dels seus pressupostos del 2019 i decidirà què fa amb l'estalvi generat de dos milions d'euros. Sobre la taula hi ha la proposta del president de la institució, Roger Torrent, de donar-los a la conselleria de Salut perquè els dediqui a la lluita contra el virus. La mesa ha demanat a l'oïdora de comptes –que vetlla per la comptabilitat de la cambra– que formuli una proposta sobre com es pot vehicular aquesta donació. Tots els partits estan d'acord en donar l'estalvi però ara mateix hi ha grups que posen en dubte que aquest estalvi sigui tan elevat i també que el destinatari dels diners hagi de ser forçosament el departament de Salut.