El Parlament aprova el decret llei per adaptar els convenis entre la Generalitat i els ens locals a la LRSAL
La proposta ha obtingut el vistiplau de totes les forces polítiques, excepte el PPC, que s'ha abstingut
BarcelonaTots els grups parlamentaris, a excepció del PPC –que s'hi ha abstingut–, han votat aquest dimarts a favor de la convalidació del decret llei que adapta els convenis entre la Generalitat i els ens locals a la llei estatal de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL). La nova norma inclou les recomanacions emeses pel Consell de Garanties Estatutàries, que a mitjans de juliol va tombar l'anterior decret llei plantejat pel Govern amb l'objectiu d'oposar-se a l'LRSAL. La vicepresidenta Joana Ortega ha assegurat que la llei estatal suposa "una greu vulneració" de les competències autonòmiques, així com la "pèrdua de qualitat" i la "reducció" dels serveis que presta el món local. Així mateix, la vicepresidenta ha reiterat la voluntat "recentralitzadora" de l'Estat, i ha denunciat "l'ofec" a que están sotmeses les adminstracions catalanes.
Ortega ha apuntat que més del 90% d'ajuntaments s'han mostrat d'acord a la convalidació proposada pel govern de CiU, pel que es pot parlar d'un "gran consens". La dirigent d'Unió ha acabat la seva intervenció reiterant la importància "cabdal" de les administracions locals. Tots els partits, a excepció de PP i C's, s'han manifestat en la línia apuntada per la vicepresidenta del govern. ERC ha anat una mica més enllà en la seva crítica al govern Rajoy i ha denunciat que l'argument de reduir el dèficit públic esgrimit pel govern central és una "excusa", doncs com ha indicat el portaveu del grup republicà, "el deute dels ajuntaments en el total del deute públic espanyol no supera el 5%, mentre que el de l'administració central s'eleva al 80%". D'altra banda, ha denunciat que altres comunitats, com Castella i Lleó o Andalusia, hagin aprovat decrets "calcats" al català amb el suport del PP, mentre que aquí s'hi oposen, denúncia que ha fet també Núria Parlon, pel grup del PSC.
Per contra, els portaveus de PP i C's han reiterat la denúncia del discurs "victimista" d'Ortega. Els populars han defensat que no donen suport a la convalidació catalana perquè "és contrària a l'Estatut", cosa que asseguren que no passa en els altres casos. Per C's, tot i que han acabat aprovant la convalidació de la norma, han declarat que la RSAL "no és una bona mesura perquè es queda curta". Pel partit de Rivera, tots els diners que deu la Generalitat són provocats a la "pèssima gestió" que s'ha vingut donant pels governs tripartit i l'actual de CiU.