23/04/2016

París, el primer viatge diplomàtic de l’expresident

Barcelona“Sóc aquí per ajudar el Govern, Junts pel Sí i el projecte [sobiranista] perquè tiri endavant sense perdre efectius dins la societat catalana”. A principis de febrer, just un mes després de fer un pas al costat i cedir el testimoni a Carles Puigdemont per facilitar l’arrencada de la legislatura, Artur Mas va admetre que estava a disposició del president de la Generalitat per bastir una diplomàcia paral·lela a la del Govern, tal com li havia demanat el seu successor. Emulant el paper d’expresidents d’altres països, com els Estats Units, Mas es posava al servei de Palau per fer pedagogia del procés a l’exterior i, alhora, concretar contactes “de manera discreta” amb dirigents internacionals. Alliberat de l’acció de govern, el dirigent de CDC farà dimarts el seu primer viatge oficial com a expresident a París, tal com va avançar ahir l’ACN. Més enllà de la diplomàcia paral·lela que té encarregada, a la capital francesa Mas defensarà en públic que el procés sobiranista no està comprometent les inversions estrangeres a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’expresident català atendrà la invitació de l’École des Hautes Études Commerciales de París (HEC), on pronunciarà la conferència La inversió estrangera durant la crisi política: el cas català, una sessió que farà en anglès i davant d’estudiants de l’MBA de la reconeguda escola de negocis -una de les més prestigioses d’Europa-, que li podran formular preguntes. El centre de formació, que promou el cicle HEC Débats -en el qual participen líders polítics i econòmics-, va traslladar la invitació a la Generalitat, i l’executiu de Puigdemont va redirigir l’encàrrec de la conferència a Mas. “Li va demanar que fos a París”, constaten a l’entorn de l’expresident, que dimarts comptarà amb l’atenció de la delegació de la Generalitat a França i Suïssa, així com del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques Eugeni Xammar. L’últim viatge a l’estranger de Mas com a president va ser a París, en el marc de la cimera internacional contra el canvi climàtic.

Cargando
No hay anuncios

La capital francesa és una de les ciutats del continent en què el Govern vol fer sentir la seva veu, conscient del paper estratègic de França en les relacions internacionals i en el reconeixement d’una eventual Catalunya independent. És aquest pes específic de la diplomàcia francesa -i els intents de la Generalitat per bastir ponts amb l’estat francès- el que explica que Espanya bloquegés les gestions del Senegal amb la Generalitat per fer que Catalunya s’incorporés a la Francofonia, el club de països vinculats amb França, tal com va revelar el mateix Mas en un acte públic a finals de març.

Pedagogia del sobiranisme

Cargando
No hay anuncios

Aquests últims dies d’abril, la intervenció de Mas a París es completarà amb el primer viatge oficial de Puigdemont a l’estranger. El president català serà la setmana que ve a Bèlgica. A l’espera de completar l’agenda, que del 30 d’abril al 2 de maig preveu visites a Brussel·les, Gant i Anvers, a Palau han tancat un contacte amb el govern flamenc i no es descarten contactes amb instàncies comunitàries. Abans del desplaçament de Puigdemont a territori belga, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, serà a Londres i Edimburg -de dimarts a dijous-, decidit com està a continuar l’acció exterior de la Generalitat -que inclou una tasca de pedagogia sobre el procés- malgrat els bastons a les rodes que li posa l’administració de l’Estat.

Al marge dels contactes oficials a Londres, Romeva tindrà sobre la taula el relleu del delegat de la Generalitat a la capital britànica. El conseller també serà en terres escoceses just abans de les eleccions del 5 de maig -a més d’Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord i alguns dels municipis més importants dels país, com Londres, també celebren comicis-. Pròximament, el responsable de l’acció exterior de la Generalitat es desplaçarà al Líban.