Poder judicial
Política29/12/2022

La paradoxa de Feijóo: promet un pla contra la polarització mentre manté bloquejat el CGPJ

El líder del PP no descarta portar a Europa els magistrats del TC proposats pel govern espanyol

MadridEl PP, amb la complicitat del sector conservador del Tribunal Constitucional (TC), va instigar fa dues setmanes una crisi institucional sense precedents a l'Estat que va provocar el xoc entre l'alt tribunal i el poder legislatiu. Després que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hagi desbloquejat la renovació del TC, el conflicte ha quedat en stand-by, però continua lluny de resoldre's. Tanmateix, el PP no se'n fa ni molt menys responsable i tampoc se sent al·ludit per les crides del govern espanyol a encarar, ara que s'ha desbloquejat el TC, la renovació d'un CGPJ que ja fa quatre anys que està caducat. De fet, aquest dijous el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha reiterat les mateixes condicions que fins ara han impedit l'acord amb la Moncloa. Manté, per tant, l'òrgan de govern dels jutges bloquejat. Paradoxalment, al mateix temps que refermava la seva aposta pel bloqueig institucional ha llançat un anunci: de cara al mes de gener presentaran un "pla de qualitat institucional" que pretén "superar el xoc continu i la divisió entre blocs".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat en la roda de premsa de balanç de l'any a la seu del PP, el pla buscarà "evitar casos de nepotisme i control a les institucions de l'Estat, aconseguir que governin els millors servidors públics i no els adeptes més fidels, i fomentar que les institucions estiguin al servei de la ciutadania i no al de les vanitats dels governants". Ara bé, no ha donat cap detall de les mesures que hi inclouran. L'objectiu, ha reiterat, és "despolititzar" la justícia i evitar que el govern espanyol controli les institucions, com assegura que pretén l'executiu de Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Feijóo ha tornat a demanar al PSOE i Unides Podem que retirin la reforma judicial que volia canviar les majories al CGPJ per elegir els magistrats del TC, una reforma que ha qualificat de "nyap legal" i que ha pronosticat que és "inconstitucional". El líder popular, a més, ha insistit a exigir al govern espanyol que retiri els dos magistrats que va nomenar per incorporar-se al TC per la seva vinculació política recent a la Moncloa. Es tracta de l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i de la catedràtica de dret constitucional a la Universitat de Barcelona i ex alt càrrec del govern espanyol Laura Díez. Feijóo no ha descartat mantenir oberta la via europea per denunciar aquests nomenaments –ja van enviar una carta a la Comissió Europea quan el govern espanyol els va anunciar.

El PP ha bloquejat quan ha estat a l'oposició

Sigui com sigui, mentre el TC posa fi a una interinitat de sis mesos, el CGPJ s'encamina al seu cinquè any de bloqueig, el període més llarg des de la restauració de la democràcia a Espanya. Precisament ha sigut quan el PP ha estat a l'oposició quan s'ha demorat més aquesta renovació. El 1995 els populars van trigar vuit mesos a rubricar un acord, que no es va produir fins que José María Aznar va arribar a la Moncloa; el 2006 van postergar el pacte dos anys, i ara el bloqueig s'allarga des del 2018, quan s'havia d'haver arribat a un acord. Els populars incompleixen la Constitució, però ho justifiquen així: no poden pactar amb un govern que deroga la sedició i reforma la malversació per beneficiar els líders independentistes i exigeixen canviar la llei del poder judicial perquè els jutges elegeixin els jutges.

Cargando
No hay anuncios
El TC valida els quatre nous magistrats

El ple del Tribunal Constitucional ha validat aquest dijous per unanimitat que els quatre juristes proposats pel govern espanyol i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per renovar el tribunal compleixen els requisits exigits per la Constitució i la llei del TC. S’exigia que fossin juristes de professió i que haguessin exercit en el càrrec durant 15 anys. Ara el pròxim pas és que els nomenaments surtin publicats al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que el rei Felip VI els citi al palau de la Zarzuela perquè jurin el càrrec. Després hauran de prendre possessió davant del TC i ja seran oficialment magistrats de l’alt tribunal.