Política17/06/2019

La pancarta dels presos, el primer motiu de tensió política a Barcelona

Els socialistes avancen que avui votaran en contra de tornar-la a posar

M.o.
i M.o.

BarcelonaInvestida ja Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona, les negociacions se centren aquests dies en el repartiment de carpetes amb el PSC per donar forma al nou govern municipal. Però queden, també, moltes coses per pair. Especialment a ERC, que va ser la força guanyadora de les eleccions. El seu candidat, Ernest Maragall, ha explicat avui que no es retreu res de les negociacions que han mantingut aquests dies amb la formació de Colau, i que creu que la candidata tenia la decisió d'optar per la via PSC-Valls des de la mateixa nit electoral. "La resta ha sigut un recorregut necessari", ha lamentat en una entrevista a TV3, en què ha deixat clar que no seran "aliats dòcils d'un suposat progressisme" i que en qüestions com la defensa dels drets i les llibertats o l'habitatge difícilment es posaran d'acord amb el PSC. De fet, el nou consistori viu avui mateix la primera tensió. La junta de portaveus ha de decidir, aquest migdia, si torna a posar la pancarta demanant la llibertat dels presos a la façana de l'Ajuntament. Ho fa a iniciativa de l'alcaldessa i, 'a priori', amb el suport garantit per reposar-la –amb els vots dels comuns, ERC i Junts per Catalunya–. El PSC, soci de govern de Colau, ja ha avisat que hi votarà en contra.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El socialista Jaume Collboni ha defensat, en una entrevista a TV3, que el consistori ha de ser "neutral" i que la pancarta és un símbol que divideix". Però ha negat que això generi divisió interna dins el nou govern municipal. "Tenim un nivell de consens molt ampli en molts temes de ciutat", ha defensat. També ha negat que la sentència del judici al Procés amenaci la governabilitat de Barcelona. "Nosaltres som demòcrates i defensem que les sentències s'han d'acatar, tot i que s'hi pugui estar en contra".

Cargando
No hay anuncios

També ha assegurat que a ell no el van incomodar els tres vots de la formació de Manuel Valls que van permetre la investidura de Colau. "No m'incomoden els vots de Valls", ha reconegut el socialista, que ja està immers en les negociacions per segellar el pacte de govern amb Barcelona en Comú. Collboni ha explicat que, com també faran els comuns, els socialistes sotmetran a votació de la militància els termes del pacte com, de fet, ja van fer el 2016 quan es va segellar el primer acord de govern PSC-Barcelona en Comú. Ha lamentat les "escenes desagradables" que es van viure després del ple d'investidura a la plaça Sant Jaume, i especialment alguns "insults masclistes". Collboni ha assegurat que va creuar la plaça amb el convenciment que calia demostrar que "els carrers i les places són de tots".

El socialista, com ha fet l'alcaldessa Ada Colau, ha situat ERC com el soci preferent a l'hora de tancar acords de ciutat, però ha insistit que per a temes de ciutat es buscaran grans enteses. "El primer torn per buscar acords serà per a un partit progressista, que en aquest cas és ERC, però també buscarem altres forces polítiques. No és excloent", ha defensat. I ha reiterat que no han volgut parlar de govern amb els republicans perquè ja la primera nit electoral van dir que volien "posar la ciutat al servei de l'independentisme". "Era incompatible que compartíssim govern", ha resumit, però ha assegurat que això no tanca la porta a segellar acords durant el mandat.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Maragall ha deixat clar que el seu grup no serà "un aliat dòcil d'un suposat progressisme". I que decidirà els seus vots segons el projecte. "Prendrem la iniciativa", ha dit Maragall en una entrevista a TV3 i en la línia del discurs que ja va pronunciar durant el ple d'investidura. El republicà ha explicat que tindran "actitud de governació" des del rol en què els han deixat Collboni i Valls. Considera que seria "absurd" votar en contra de les seves pròpies propostes, però apunta que no es quedaran esperant el que proposi el govern: "No tindrem actitud passiva, tirarem endavant la nostra pròpia capacitat de presentar mesures".

"Ara es veuran les coincidències però també les diferències", ha dit en relació amb les similituds de programa amb els comuns. Després que socialistes i comuns els hagin situat com a socis preferents, Maragall ha demanat a Jaume Collboni (PSC) que comenci a fer el que li toca fer en l'àmbit del dret i les llibertats i en el de l'habitatge. "Avui veig molt difícil que ens puguem entendre en aquests terrenys", ha avisat. Maragall no ha descartat que, aquests quatre anys, hi pugui haver canvis en el govern municipal. "La qüestió del judici és l'evidència més clara de les dificultats que tindrà tothom", ha dit, i ha apuntat que això serà així si Barcelona en Comú no continua en la direcció de "l'entreguisme". Si no és així, creu, la sensació de provisionalitat s'anirà accentuant. "No podem descartar res", ha assegurat, després de remarcar que quan hi hagi la sentència tothom haurà de dir-hi la seva.

Cargando
No hay anuncios

Maragall ha afegit que no poden acceptar les actituds més radicals i les desqualificacions que es van veure a la plaça Sant Jaume de Barcelona. "Ho hem de condemnar explícitament", ha dit, però ha apuntat que era el reflex d'una decisió que el que ha fet és "confirmar els blocs". "S'ha perdut una oportunitat", ha dit després d'apuntar que un govern d'ERC amb els comuns hauria sigut un missatge de "projecte compartit". "Que no ens diguin que això és superació dels blocs, perquè és exactament el contrari", ha reblat.