Política07/08/2019

Paluzie i Tardà posen rostre a la desunió independentista

La líder de l’Assemblea defensa el paper de l’entitat i acusa ERC de tenir la “pell fina”

Ot Serra
i Ot Serra

BarcelonaEl pas endavant de l’Assemblea i Òmnium per recosir la unitat independentista amb la Diada i la sentència del Tribunal Suprem a l’horitzó no ha trobat reciprocitat en les formacions polítiques, almenys públicament. Si primer va ser Carles Puigdemont qui en una entrevista a El Punt Avui va avisar que veuria “preocupant” que l’entitat liderada per Elisenda Paluzie optés per una deriva “antipartits”, el nou episodi del serial de la desunió té el dirigent d’ERC Joan Tardà i la mateixa presidenta de l’Assemblea com a protagonistes, amb un intercanvi de retrets pel paper fiscalitzador de l’entitat. Ahir Paluzie va acusar la formació d’Oriol Junqueras de tenir la “pell fina”, després que l’exportaveu republicà al Congrés assegurés que l’Assemblea s’estava “equivocant” actuant com a “contrapoder” i abandonant el seu “ADN” aglutinador de l’independentisme.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb una discreció gairebé inalterable, partits i entitats del moviment treballen per donar una resposta al carrer a la sentència del judici del Procés, alhora que miren de definir un nou full de ruta per exercir el dret d’autodeterminació, sense gaires avenços. Paluzie i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, van comparèixer fa uns dies per llançar un toc d’alerta a les organitzacions polítiques, per bé que també van subratllar que en les últimes setmanes havia incrementat la freqüència de les reunions de coordinació. La ciutadania veu, però, com les setmanes prèvies a l’Onze de Setembre estan marcades per les picabaralles i les crítiques creuades.

Cargando
No hay anuncios

Precisament la decisió de l’Assemblea de no convidar els representants polítics a la zona VIP de la manifestació va provocar la primera crisi -“inflada” a les xarxes socials, segons va opinar ahir Paluzie-, amb les renúncies dels exconsellers d’ERC Josep Huguet i Anna Simó a participar-hi per la “música antipartits”, i dimarts Tardà va alimentar la controvèrsia. La presidenta de l’entitat es va mostrar sorpresa i va reiterar que les declaracions “més dures” contra els pactes supramunicipals amb el PSC les va fer a les portes de la Diputació de Barcelona el dia que es va fer efectiu l’acord entre JxCat i els socialistes que deixava els republicans fora del govern. Mentrestant, no cessen les acusacions entre representants de JxCat i ERC pel posicionament sobre la investidura de Pedro Sánchez.

L’ase dels cops, però, està sent ara l’Assemblea, un dels actors independentistes que més definida té la seva percepció de com arribar a l’objectiu comú de la República, basada en la unilateralitat. Dimarts, Tardà marcava distància amb aquesta via, en la línia de l’aposta pel diàleg que pregonen les principals formacions del moviment. Ahir la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va insistir en aquest camí en una entrevista a l’ACN, tot i constatar que “res fa pensar que pugui canviar” l’actitud del PSOE . Vista aquesta divergència de criteris, ahir Paluzie va insistir en declaracions a RAC1 que “l’essència de l’Assemblea és condicionar l’agenda política” mitjançant la pressió als partits “si no fan coses coherents per la independència”. I ho va fer recordant el “President, posi les urnes!” de Carme Forcadell, després de recriminar a Tardà un “cert desconeixement” de l’activitat de l’Assemblea.