Universitat Catalana d'Estiu

Jordi Casassas: "Si el país se'n va cap als socialistes i el PP, aquesta universitat morirà lluitant"

Rector de la Universitat Catalana d'Estiu

El rector de l'UCE, Jordi Casassas, a l'alberg Pau Casals de Prada
23/08/2022
3 min

Prada de ConflentUn cop acabada a la 54a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, el seu rector, Jordi Casassas, la valora com un "èxit" i espera assolir aviat un acord amb les universitats catalanes perquè la situació de l'UCE es regularitzi.

Van tornant els partits.

— Molts polítics han pujat molts anys i a veure si ho tornen a fer de mica en mica perquè hi ha hagut un temps que la gent dels mateixos partits s'autoregulava. La consellera Vilagrà ha fet una mica de programa de retorn. Està bé i també està bé que la consellera de Presidència pugui parlar de l'UCE, dels Països Catalans, de la possibilitat que això es revitalitzi. Ens ha esperançat.

Quin és l'objectiu?

— Per un costat, acabar les obres de l'alberg Pau Casals. El segon fet important és la voluntat per part de les universitats de fer una cosa que he proposat des de fa un cert temps: la idea que aquesta universitat es converteixi en la universitat d'estiu dels Països Catalans. I això passa perquè els rectors tornin al patronat de l'UCE i després perquè es comprometin amb la governabilitat i amb els continguts. Necessitem que l'acord amb les universitats es consolidi i que ho faci per un temps raonable. No per un any, perquè després tornem a ser allà mateix. Si canvia la conselleria, tornem a començar una altra vegada la negociació. En definitiva, si el país, imaginem, se'n va cap als socialistes i el PP, aquesta universitat morirà lluitant. Però no serà la universitat d'estiu dels Països Catalans.

Per què l'UCE continua sent important?

— Primer, és un espai fet a la Catalunya del Nord, i és un lloc de trobada de tota la gent dels Països Catalans. I això és molt important, i cada vegada ho serà més. La unió real dels Països Catalans seria una potència que desequilibraria el conjunt d'Espanya. D'altra banda, som els hereus d'una universitat lliure i, per tant, intenta ser un espai en què es puguin plantejar totes les qüestions sense restriccions partidistes. I, a més, es fa a l'estiu i permet apuntar idees a les portes del curs polític. 

Com valora l'edició d'enguany?

— Ha sigut un èxit. I pel que jo he vist, amb un civisme espectacular. Veig molta més gent i molta més animació. I també gent jove. Una altra cosa és que estem en limitacions pressupostàries i d'espai i no podem integrar més gent de la que pot dormir i menjar a l'alberg.

¿Li ha sabut greu que no hagi pogut venir Pere Aragonès?

— Esclar que m'ha sabut greu, que inauguri el president és un honor. El president Aragonès fins i tot quan era secretari general d'Economia ens va ajudar molt.

¿La situació de l'independentista enrareix l'UCE?

— No enrareix l'UCE, enrareix el país. És una desgràcia. Com a simple català, no és que m'entristeixi, no sé ni com expressar-ho, em deixa sense explicació, sense arguments, no ho entenc. I per més que digui Esquerra, Esquerra també hi participa. No és només Junts, també és Esquerra. I no cal dir els comuns, o la CUP.

Hi veu alguna sortida?

— De moment, no. S'ha d'esperar que els polítics actuals facin un pas al costat amb l'esperança que les noves generacions, sense l'alè al clatell dels seus pares, puguin entendre el món d'una altra manera. Si això és possible no ho sé, perquè els petits d'ara han nascut en les joventuts dels partits. Per tant, atemorits pels grans, i això és molt difícil de superar.

stats