Finançament singular
Política Act. fa 0 min

Sánchez ofereix el finançament singular de Catalunya a la resta de comunitats

Illa trasllada al comitè federal que "la solidaritat no es posa en dubte"

4 min
Imatge del comitè federal del PSOE, a la seu del partit a Ferraz

MadridLluny d'esvair dubtes, Pedro Sánchez ofereix un finançament singular similar al que s'ha pactat amb Catalunya a la resta de comunitats per intentar calmar la remor interna al PSOE. Si dimecres prometia més diners a les autonomies, impulsar un nou model i duplicar el fons de solidaritat amb els territoris menys rics, aquest dissabte ha proposat cedir la gestió de més impostos. "Estem disposats a fer noves transferències competencials, a reconeixer singularitats, a permetre que totes les comunitats que ho desitgin recaptin i gestionin més gravàmens. És coherent amb el nostre estat federal que a Espanya diem autonòmic i que ja fan països com Alemanya i Canadà", ha assegurat el president espanyol en la seva intervenció oberta al comitè federal del PSOE que fixarà la convocatòria del 41è congrés del partit per als dies 29, 30 de novembre i 1 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan la vicepresidenta primera de l'executiu, María Jesús Montero, va obrir una discussió terminològica sobre si l'acord entre PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa era o no un concert, ja va instar a la resta de territoris a demanar el que s'havia pactat per a Catalunya. Hi va insistir aquest dimecres passat des del Senat. Quin és el problema? No hi ha gaires territoris que estiguin reclamant tenir més capacitat recaptatòria de tributs, sinó simplement corregir les deficiències del sistema perquè deixi d'haver-hi infrafinançament en alguns territoris. Hi ha comunitats com el País Valencià o Balears on partits com el PSOE, Compromís i Més ho defensarien, però que estan governats pel PP. I aquest dijous en la cimera de barons amb Alberto Núñez Feijóo ja van deixar clar que no volen descentralitzar el model, encara que al 2012 el PP a Catalunya dugués una proposta al programa electoral calcada a la que han pactat el PSC i ERC.

Tanmateix, el govern espanyol continua sense detallar en què es concreta l'acord per un finançament singular per a Catalunya. Quin percentatge d'impostos de l'Estat com l'IRPF o l'IVA aniria a la Generalitat? Quina aportació es faria a l'Estat? Sánchez ha optat per insistir que aquest augment de competències per a les autonomies ha d'anar acompanyada de "corresponsabilitat fiscal", és a dir, que no ha de servir per "baixar impostos als rics", com denuncia que fa el PP. En finançament autonòmic, el veritable debat no és entre territoris, és entre models", ha subratllat el líder del PSOE.

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, al comitè federal del PSOE

Després de Sánchez ha pres la paraula el president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha deixat clar que amb l'acord la "solidaritat no es posa en dubte". "El meu projecte és un autogovern fort i una implicació en la millora d'Espanya en una Europa d'horitzó federal. Catalunya no només no se'n va, sinó que torna", ha expressat el primer secretari del PSC, que ha manifestat que, "probablement", no seria president de la Generalitat "sense l'acció política del president del govern espanyol". Abans, Sánchez ha volgut fer-li un reconeixement. "Ara s’ha reconstruït la convivència. És un èxit socialista però sobretot un èxit teu", li ha traslladat.

Page i Lambán, les principals veus crítiques

No són tantes les veus crítiques al PSOE amb el finançament singular, però sí sorolloses. Sobretot, la del president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que ha incendiat el comitè federal del partit que se celebra aquest dissabte a la seu del carrer Ferraz de Madrid. "Haver d'escoltar que es comparen estímuls fiscals de 10 milions d'euros per a Sòria, Conca o Terol [amb el finançament singular de Catalunya]... aquesta burda manipulació de la realitat, o és una broma o un intent de confondre i enganyar a la gent", ha deixat anar en declaracions als mitjans a la seva arribada. Page feia referència a les paraules d'aquest dilluns de la portaveu del PSOE, Esther Peña, que va posar d'exemple unes ajudes a aquestes tres províncies espanyoles per justificar l'acord entre el PSC i ERC.

El secretari general dels socialistes manxecs ha criticat que es posin cap per avall els "consensos constitucionals" i ha advertit que el pacte sobre el finançament a Catalunya és "més egoïsta que socialista". "A mi no em cal que em donin explicacions terminològiques. Jo se que és un cupó independentista. De diners hi entén tothom. No crec que hi hagi gaires rucs que s'empassin contes. Les opinions duren un telenotícies, ja sabem que les opinions canvien molt", ha afegit Page, en un dard implícit a Pedro Sánchez, que també va "canviar d'opinió" amb relació als indults i l'amnistia.

Fonts del PSOE asseguren que dins del conclave els crítics no han sigut tan durs. Des de l'equip del líder dels socialistes aragonesos, Javier Lambán, també admeten que el to ha sigut més suau dins que fora davant de les càmeres. L'expresident de l'Aragó ha subratllat que la "sobirania fiscal" i la "relació bilateral" està al marge de la Constitució i que aquest plantejament "s'assembla com dues gotes d'aigual al concert basc". "Si a Madrid li donés per assumir això [la gestió d'impostos], la resta de comunitats hauríem de marxar en pasteres a Mauritània", ha advertit. El PSOE es prepara per un debat intern intens del model de finançament sobre la base d'un acord amb ERC que encara deixa molts interrogants oberts.

stats