Finançament singular

Sánchez ofereix el finançament singular de Catalunya a la resta de comunitats

Illa trasllada al comitè federal que "la solidaritat no es posa en dubte"

MadridL'acord sobre el finançament singular de Catalunya, encara per concretar en alguns aspectes, va permetre a Esquerra convèncer les seves bases i ara a Pedro Sánchez sobreviure en un comitè federal del PSOE aquest dissabte, que s'esperava més pujat de to. Realment no se sap com es concretarà el que s'ha pactat, com es traduirà en termes de recursos per a Catalunya i la resta d'autonomies, de manera que el president espanyol ha aconseguit que les crítiques dels habituals, el castellanomanxec Emiliano García-Page i l'aragonès Javier Lambán, no s'estenguessin com una taca d'oli per la resta de federacions. Lluny d'esvair dubtes, Sánchez ha sortit del pas oferint un finançament singular similar al que s'ha pactat amb Catalunya a la resta de comunitats, però sense donar més detalls.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si dimecres prometia més diners a les autonomies, impulsar un nou model i duplicar el fons de solidaritat amb els territoris menys rics, aquest dissabte Sánchez ha anat més enllà. "Estem disposats a fer noves transferències competencials, a reconèixer singularitats, a permetre que totes les comunitats que ho desitgin recaptin i gestionin més gravàmens. És coherent amb el nostre estat federal, que a Espanya en diem autonòmic i que ja fan països com Alemanya i el Canadà", ha assegurat el president espanyol en la seva intervenció al comitè federal, que ha fixat la convocatòria del 41è congrés del partit per als dies 29 i 30 de novembre i l'1 de desembre.

Cargando
No hay anuncios

Quan la vicepresidenta primera de l'executiu, María Jesús Montero, va obrir una discussió terminològica sobre si l'acord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa era un concert o no, ja va instar la resta de territoris a demanar el que s'havia pactat per a Catalunya, i hi va insistir aquest dimecres passat des del Senat. Quin és el problema? No hi ha gaires autonomies que estiguin reclamant tenir més capacitat recaptatòria de tributs, sinó simplement corregir les deficiències del sistema perquè deixi d'haver-hi infrafinançament en alguns territoris. Hi ha comunitats com el País Valencià o les Balears on partits com el PSOE, Compromís i Més ho defensarien, però estan governats pel PP. I aquest divendres, en la cimera de barons amb Alberto Núñez Feijóo, ja van deixar clar que no volen descentralitzar el model, encara que, el 2012, el PP a Catalunya dugués una proposta al programa electoral que també reclamava un finançament singular dins del règim comú.

Tanmateix, el govern espanyol continua sense detallar en què es concreta l'acord per a un finançament singular per a Catalunya. Més enllà de la recaptació –que la faria la Generalitat–, quin percentatge d'impostos com l'IRPF o l'IVA acabaria a les arques del govern català? Quina aportació es faria a l'Estat pels serveis que presta a Catalunya i quina en concepte de solidaritat interterritorial? Sánchez s'ha limitat a oferir aquest augment de competències per a les autonomies; això sí, acompanyat de "corresponsabilitat fiscal", és a dir, que no ha de servir per "abaixar impostos als rics", com denuncia que fa el PP. "En l'àmbit del finançament autonòmic, el veritable debat no és entre territoris, és entre models", ha subratllat el líder del PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Després de Sánchez, ha pres la paraula el president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha deixat clar que amb l'acord per a la seva investidura la "solidaritat no es posa en dubte". "El meu projecte és un autogovern fort i una implicació en la millora d'Espanya en una Europa d'horitzó federal. Catalunya no només no se'n va, sinó que torna", ha dit el primer secretari del PSC, que ha manifestat que "probablement" no seria president de la Generalitat "sense l'acció política del president del govern espanyol". Abans Sánchez ha volgut fer-li un reconeixement. "Ara s’ha reconstruït la convivència. És un èxit socialista, però sobretot un èxit teu", li ha traslladat.

García-Page i Lambán, les principals veus crítiques

Les federacions d'Extremadura i Astúries no estan d'acord amb el finançament singular per a Catalunya, però les crítiques sorolloses en aquesta jornada han estat només les de Page, de Castella-la Manxa, i de Lambán, de l'Aragó, i més davant les càmeres que a porta tancada. El president de Castella-la Manxa ha intentat incendiar el comitè federal només d'arribar. "Haver de sentir que es comparen estímuls fiscals de 10 milions d'euros per a Sòria, Conca o Terol [amb el finançament singular de Catalunya]... Aquesta manipulació grollera de la realitat o és una broma o un intent de confondre i enganyar la gent", ha deixat anar en declaracions als mitjans. Page feia referència a les paraules d'aquest dilluns de la portaveu del PSOE, Esther Peña, que va posar d'exemple unes ajudes a aquestes tres províncies espanyoles per justificar l'acord entre el PSC i ERC.

Cargando
No hay anuncios

Page ha criticat que es posin cap per avall els "consensos constitucionals" i ha advertit que el pacte sobre el finançament a Catalunya és "més egoista que socialista". "A mi no em cal que em donin explicacions terminològiques. Jo sé que és un cupó independentista. No crec que hi hagi gaires rucs que s'empassin boles", ha anotat. Per la seva banda, l'expresident de l'Aragó ha subratllat que la "sobirania fiscal" i la "relació bilateral" estan al marge de la Constitució i que aquest plantejament "s'assembla com dues gotes d'aigua al concert basc". "Si a Madrid li donés per assumir això [la gestió d'impostos], la resta de comunitats hauríem de marxar en pasteres a Mauritània", ha dit. El PSOE es prepara per a un debat intens del model de finançament sobre la base d'un acord amb ERC que encara deixa molts interrogants oberts.