LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT

Els pactes autonòmics aboquen Sánchez a una negociació amb ERC

Els republicans admeten contactes amb els socialistes i diuen que no provocaran segones eleccions

Els pactes autonòmics aboquen Sánchez a una negociació amb ERC
i Dani Sánchez Ugart
20/06/2019
4 min

BarcelonaPedro Sánchez comença a veure les opcions de ser president reduïdes a la fórmula que els més jacobins del seu partit anomenen govern Frankenstein. Els pactes autonòmics que el PSOE està segellant pràcticament han encegat les dues alternatives que podrien donar-li una majoria suficient sense comptar amb els independentistes catalans: rebre els vots de Coalició Canària o els d’Unió del Poble Navarrès. Un cop ha quedat clar que, malgrat la pressió sobretot sobre Albert Rivera, ni Ciutadans ni el PP pensen moure ni un dit per facilitar-li la investidura, i amb les negociacions amb Unides Podem avançant a batzegades, l’abstenció d’ERC o Bildu (o de JxCat, que de moment s’ha mostrat distant) s’albira imprescindible per assegurar una majoria suficient. Les converses amb els republicans estan en marxa, va admetre ahir el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián. A Bildu el PSOE li ha aplicat un cordó sanitari, mentre que amb JxCat no hi ha converses des que van parlar Adriana Lastra i Laura Borràs al Congrés fa una setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sudoku de la governabilitat va emplenar ahir noves caselles que abonaven aquesta via. El PSOE va anunciar un acord amb Podem, Nova Canària i l’Agrupació Socialista Gomera per al govern autonòmic, que tanca del tot la porta a una entesa al Congrés amb els dos diputats de Coalició Canària que ja era difícil pel veto a un pacte programàtic amb Podem. Aquest acord s’afegeix al que dimecres es va segellar entre Geroa Bai, la marca navarresa del PNB, i el Partit Socialista de Navarra per a la mesa del Parlament foral, que podria ser el pròleg per a un acord de govern que fes presidenta la socialista María Chivite. UPN, amb dos diputats al Congrés, s’havia obert a facilitar la investidura de Sánchez si els permetia recuperar el govern foral, i ahir ja va allunyar-se.

Mentrestant, el pacte navarrès, que va donar un lloc a la mesa a Bildu tot i que els socialistes no van votar el candidat abertzale, va posar un baldó més a la possibilitat que el PP o Ciutadans s’abstinguessin. Tant Pablo Casado com Albert Rivera van carregar amb duresa contra el que consideren un “pacte amb els hereus de Batasuna”, i van tornar a desterrar qualsevol possibilitat de moure’s per evitar la rellevància dels independentistes, com els ha demanat el PSOE. I no només això, sinó que fins i tot una part de la dreta mediàtica que havia defensat aquesta via com a mal menor va canviar d’opinió després de l’acord navarrès. Qui sí que va insistir-hi, en canvi, va ser el fins ara silent Mariano Rajoy, que va demanar obertament a Rivera que faciliti la investidura de l’actual president espanyol en funcions.

Així, sense possibilitat d’obtenir els vots dels regionalistes ni l’abstenció dels grans partits de dretes, a Sánchez només li queda tancar un acord amb Podem i buscar el suport o l’abstenció dels independentistes. I ERC s’hi posa bé. A més de confirmar els contactes amb els socialistes, ahir Rufián va dir clarament que no tenen intenció de bloquejar la investidura de Sánchez i, tot i assegurar que no li donaran un “xec en blanc”, va afirmar que tampoc provocaran la convocatòria d’unes noves eleccions. Això, en última instància i encara que puguin caldre abans algunes investidures fallides, els abocaria a una abstenció encara que sigui de franc que freni els comicis, tot i que hi ha debat en el si dels republicans. Els dos partits estan negociant, tot i que no han ofert concrecions d’unes converses que es mostren refractaris a anomenar negociacions. Però estan entrant al detall d’assumptes com la creació de comissions i la cessió de llocs de responsabilitat a les meses d’aquests organismes, segons fonts consultades per l’ARA. A JxCat, per la seva banda, tot i que Laura Borràs va allunyar inicialment l’opció d’una abstenció, hi ha debat sobre quina posició prendre en la investidura, amb partidaris de facilitar-la per no caure en la irrellevància.

Calendari enverinat

Sánchez té previst engegar el rellotge de la investidura amb un primer debat a principis de juliol al qual a hores d’ara no està clar que arribi amb els suports necessaris. El ple, però, iniciaria el compte enrere cap als nous comicis. Els socialistes estan convençuts que la guerra de nervis amb Podem que iniciaria aquesta contrarellotge els afavoreix i abaratirà el preu d’un acord, de moment encallat per la negativa de Sánchez a acollir ministres de Podem al seu govern. Un cop tancat aquest pacte, la investidura tindria possibilitats de tirar endavant si no es trenca el clima de diàleg entre ERC i el PSOE, tot i que l’opció de xutar la pilota endavant i esperar a una segona investidura, passat l’estiu, no està exempta de riscos, especialment si abans arriba la sentència del Suprem per als presos polítics, que podria afegir incertesa a la política catalana i dificultar una abstenció republicana.

Els pactes i governs autonòmics, al dia

Canàries serà del PSOE

Ángel Víctor Torres, del PSOE, governarà gràcies al pacte amb Podem, Nova Canàries i l’Agrupació Socialista Gomera. Fi de 26 anys de Coalició Canària.

A Balears, amb Més i UP

El pacte a la mesa de Balears entre PSOE, Unides Podem i els ecosobiranistes de Més apropa un govern d’esquerres a les illes. Seguiran negociant.

Cs i PP sumen a Lleó

El PP i Cs van arribar a un principi d’acord programàtic a Castella i Lleó per un govern liderat pels populars, pactant també la presidència de la Mesa. A la comunitat, no necessiten a Vox.

PSOE i Podem a la Rioja

PSOE i Unides Podem desbancaran el PP del govern de la Rioja després de 24 anys. Els socialistes agafen el relleu a la presidència amb un govern de coalició progressista.

stats