Pacte per la sequera al Parlament: les claus de l'acord entre Junts, ERC i el PSC
Les sancions als ajuntaments s'activaran després que el Govern obri una línia de subvencions locals
BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, va definir a principis del mes d'abril la sequera com "el problema més greu que tenim com a país", però, tot i així, trobar una fórmula de consens per fer front a la situació ha sigut una tasca ingent per a les formacions polítiques. Primerament, l'executiu va fer un decret llei que va enervar tota l'oposició; després, el president va convocar una cimera per compartir les mesures amb la resta de grups que va acabar sense cap acord; i, finalment, hi ha hagut una negociació intensa al Parlament que ha arribat a bon port. Junts, Esquerra i el PSC han aprovat aquest dijous una proposició de llei, impulsada pels juntaires, que fixa una llista de mesures per combatre l'escassetat de l'aigua i que se centra, bàsicament, a establir subvencions per als ajuntaments, noves inversions prioritàries i regular un règim de sancions per als consistoris que incompleixin les restriccions d'aigua. Tot plegat, just abans de les eleccions municipals.
Per solemnitzar el moment, el president ha volgut prendre la paraula just al acabar la votació al ple: "Hem donat una mostra de responsabilitat i voluntat de consens per deixar enrere el pim pam pum electoral", ha dit, insistint que la situació del país per la manca d'aigua és "preocupant". De la mateixa manera Albert Batet (JxCat), que ha tret pit per la iniciativa de Junts, i Salvador Illa (PSC), també han celebrat l'acord, però han llançat un advertiment al Govern: que ara cal que prengui decisions i actuï. "Que això serveixi de punt d'inflexió", s'ha reafirmat Batet; "que comenci una dinàmica d'inversions", ha asseverat Illa, mostrant-se convençut que si es prenen mesures hi haurà suficient aigua per abastir Catalunya per "a tots els usos".
Tanmateix, les mesures pactades no han agradat a tots els grups, especialment als comuns i la CUP, que han acusat els tres partits de fer electoralisme amb l'aigua. Han carregat contra ells per reduir, a parer seu, la qüestió de la sequera a una discussió sobre les sancions als ajuntaments –el principal escull per a l'acord– i també per no prendre mesures restrictives en el sector turístic.
Aquest és el contingut final del pacte contra la sequera:
Les sancions als ajuntaments
Les multes als ajuntaments per incomplir les restriccions de la sequera han centrat les discrepàncies entre els grups. El PSC no hi estava d'acord, el Govern ja n'ha començat a interposar via decret i Junts plantejava una moratòria de les multes fins al mes de juliol. Finalment, s'ha trobat una fórmula que pretén lligar les sancions a la voluntat que demostrin els consistoris a l'hora d'arreglar el problema com el mal estat de les infraestructures o les fuites d'aigua: el règim sancionador entrarà en vigor un mes després que l'executiu català publiqui l'ordre de subvencions locals per fer front a la sequera. És a dir, un cop els consistoris ja hagin pogut sol·licitar finançament per fer les inversions que els calen. ¿El fet de demanar-les ja els eximirà de la sanció? Això quedarà a interpretació de la Generalitat.
Contractació d'urgència i ajudes
Ara bé, per què serviran aquestes subvencions? Quines obres es podran dur a terme? Junts, Esquerra i el PSC han presentat un annex a la normativa que fixa, de manera genèrica, la tipologia d'obres que poden estar finançades per la Generalitat, l'Agència Catalana de l'Aigua o altres fons estatals o europeus que es destinin a fer front a la sequera. Unes obres que, a més, es podran contractar per la via d'emergència, tal com introdueix aquesta nova llei, sense obligació de tramitar l'expedient de contractació i d'una manera directa perquè es pugui actuar amb celeritat. Una mesura similar a la que es va prendre amb la pandèmia del coronavirus per fer contractacions de forma exprés.
Inversions
Més enllà de les obres que han de fer a curt termini els ajuntaments per evitar les sancions (i que estan recollides a l'annex 1 de la normativa), els tres grans grups del Parlament també han pactat un conjunt d'inversions més a llarg termini i que arriben fins a 20 actuacions, previstes a l'annex 2, i entre les quals hi ha licitar i executar la desalinitzadora de la Tordera, redactar el projecte, licitar i executar les obres d'una nova dessalinitzadora a la zona de Cubelles, i accelerar les inversions previstes per als pressupostos del 2023. També el trasllat d'aigües residuals de la conca del Besòs al Llobregat o nous pous a Sant Joan Despí.