Política06/06/2017

L'independentisme deixa en un segon pla el Pacte Nacional pel Referèndum i activa la via unilateral

El coordinador de Catalunya En Comú, Xavier Domènech, rebat que "el referèndum només podrà ser efectiu i amb garanties a partir d’aquesta majoria transversal del 80% a favor del dret a decidir"

Aleix Moldes / Xavi Tedó
i Aleix Moldes / Xavi Tedó

BarcelonaEl Pacte Nacional pel Referèndum fa un pas al costat per activar la via unilateral. Així s'ha certificat a la reunió que ha tingut lloc aquesta tarda al Parlament. Un cop acabat el procés de recollida de les 500.000 signatures amb les que reivindiquen una consulta pactada, el comitè executiu que encapçala Joan Ignasi Elena ha comunicat que es dissol. En un document de cinc punts repartit entre les entitats, institucions i partits que han assistit a la reunió, l'executiva del Pacte considera, però, que l'organisme no es pot donar per amortitzat i reclama que es mantingui viu com a representant de la "transversalitat ideològica, social i territorial" que representa.

Joan Ignasi Elena ha actuat com a coordinador des de principis del mes de gener, un cop es va consensuar que hi hauria una comissió executiva al capdavant del Pacte Nacional. L'han acompanyat aquests mesos Maite Arqué, Jaume Bosch, Francesc de Dalmases, Carme-Laura Gil, Itziar González, Francesc Pané i Carme Porta.

Cargando
No hay anuncios

"El Pacte ha de seguir, és viu, i és important de preservar com han subratllat les entitats i els partits. El Pacte és patrimoni de tots com a espai d’unió del catalanisme polític", ha afirmat Elena, un cop acabada la reunió. Segons ha destacat, el Pacte Nacional "ni avala ni desautoritza les decisions que prengui" el Govern en el futur, perquè no és la seva tasca. L'objectiu ha estat i seguirà sent el de preservar "la transversalitat del suport al referèndum" i ha afegit que "hi ha una nova centralitat política al catalanisme polític al voltant de la consulta".

Després de constatar "un mur de la majoria parlamentària al Congrés dels Diputats", ha anotat que "el referèndum no divideix, sinó que uneix el poble amb les urnes i hem preservat aquest consens des de les diferències legítimes sobre el procés".

Cargando
No hay anuncios

L'encarregat de clausurar la reunió d'aquest dimarts ha estat el president de la Generalitat. Carles Puigdemont ha vist amb bons ulls la continuïtat del Pacte Nacional, però ha remarcat que és el Govern l'encarregat d'organitzar i convocar el referèndum i que això serà precisament el que continuarà fent durant els propers mesos. Aquesta mateixa setmana l'executiu anunciarà la data i la pregunta de la consulta. "No tanquem la porta a la negociació amb l'Estat, però això no aturarà l'acció del Govern", ha recalcat.

En referència indirecta als comuns, el president de la Generalitat ha recordat que el Pacte Nacional "no va néixer per canviar el govern de l'Estat", sinó per defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Puigdemont també ha respost a les preguntes dels sindicats, que li han traslladat els dubtes i la preocupació dels funcionaris. El president ha garantit que "no es posarà en perill als funcionaris", però ha evitat donar més detalls dels preparatius de la consulta.

Cargando
No hay anuncios

Cap al final de la reunió ha intervingut el vicepresident, Oriol Junqueras, per agrair la tasca del Pacte Nacional. En un missatge als comuns, Junqueras ha subratllar que "no hi ha neutralitat possible" entre els que intenten que els ciutadans votin "i els que fan tot el possible per impedir aquest dret de vot, incloent l´ús sense escrúpols de les clavegueres més fosques de l'Estat".

El passat 19 de maig, al Palau de Congressos de Catalunya, el Pacte Nacional es va reivindicar com una eina rellevant per haver fet créixer les complicitats amb el referèndum arreu de l'Estat. 500.000 persones han acabat signant a favor d'una consulta pactada. Una via que, ara per ara, es troba en el mateix punt de sortida: amb l'oposició rotunda del govern espanyol a dialogar perquè els catalans decideixin a les urnes si volen construir un estat independent.

Cargando
No hay anuncios

El document que s'ha lliurat aquest dimarts als partits, institucions i entitats que formen part del Pacte Nacional és una mena de llegat de la comissió executiva, que plega tot i subratllar la importància que encara ha de tenir el Pacte Nacional. Durant la reunió, però, hi ha hagut opinions de tot tipus. Una de les més contundents contra el "processisme", la de la CUP, que ha qüestionat en tot moment la necessitat d'impulsar un ens per defensar una via pactada que no té interlocutor i ha reclamat que s'acabi amb el "tacticisme electoral" i s'afronti d'una vegada la via unilateral.

Segons ha fet públic el partit a través de la seva pàgina web, el diputat Benet Salellas ha demanat que el Pacte Nacional pel Referèndum passi a ser ara el "Pacte Nacional per la Democràcia" i que vetlli per les garanties que ha de tenir la consulta del setembre. "S’ha intentat l’impossible, el referèndum pactat. Anem ara al possible, el referèndum sense adjectius. Donem li forma al referèndum, posem li data i pregunta, i posem-nos a treballar ja", ha indicat durant el seu torn de paraula. Els cupaires defensen que el Pacte s'encarregui de fomentar el debat ciutadà entre el sí i el no. Salellas ha deixat clar que ara mateix «l’única manera d’eixamplar el Pacte i buscar aliats és convocar i executar el referèndum, cal concretar la data i la pregunta, així com les garanties perquè sigui efectiu i vinculant». En aquest sentit, el diputat cupaire ha advertit que «hem d’autotuletar el dret a l’autodeterminació perquè el país no entendria que no seguíssim endavant».

Cargando
No hay anuncios

El Pacte, l'eina més "eficaç" per als comuns

Com a alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha defensat la vigència del Pacte Nacional i l'ha definit com l'eina "més eficaç" per assolir el referèndum efectiu i amb garanties. Barcelona aposta per "reforçar" l'organisme, que representa "la transversalitat i pluralitat" de la societat catalana més enllà de conjuntures electorals. Pisarello no ha reflexionat, però, sobre el referèndum unilateral, l'únic que el Govern veu factible convocar el proper mes de setembre.

Cargando
No hay anuncios

El coordinador general de Catalunya En Comú, Xavier Domènech, ha mostrat la seva satisfacció per la continuïtat del Pacte: «Hem pogut constatar la seva importància perquè representa el 80% de la població que defensa el dret a decidir» i «va molt més enllà de les coalicions o del full de ruta del govern». «Que el referèndum sigui efectiu i amb garanties només es podrà fer realitat a partir d’aquesta majoria transversal del 80%, les vies ràpides no són la solució» ha assenyalat el dirigent dels comuns. Domènech ha emplaçat el PSC a «tornar a la centralitat política del dret a decidir i a mostrar una acció clara i contundent contra el govern del PP, que utilitza Catalunya per tapar la seva mateixa debilitat».

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, ha qualificat el Pacte d’una «eina imprescindible per respondre des dela seva pluralitat als atacs contra el dret a decidir». «No podem utilitzar el Pacte com un escut i cal que el govern expliqui el seu pla de manera transparent perquè les organitzacions puguem adoptar un posicionament».