El pacte nacional pel dret a decidir es posa en marxa
CiU, ERC, PSC, ICV i CUP debaten també la creació d'una comissió parlamentària que piloti el procés
Barcelona.Mentre Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba fan pinya per barrar el pas a la convocatòria d'una consulta a Catalunya, els partits catalans que defensen el dret a decidir intensifiquen els contactes per preparar el terreny cap a les urnes. Segons ha pogut saber l'ARA, les formacions amb representació al Parlament que van votar l'última declaració pel referèndum -totes menys el PP i C's- ja han mantingut reunions per impulsar el pacte nacional pel dret a decidir, l'òrgan de trobada entre els partits i les entitats de la societat civil per incentivar la participació en la consulta d'autodeterminació. L'objectiu és formalitzar l'acord aquest mes. Segons va afirmar Artur Mas, això serviria com un aval polític i social de pes per negociar amb Madrid.
Els contactes i l'intercanvi de documents per al pacte van començar tot just la setmana passada i CiU té especial interès que hi siguin tots els partits que han defensat el dret a decidir. De fet, vol anar amb peus de plom per intentar que el PSC no es despengi de l'acord, ja que l'objectiu de Mas és mantenir la imatge d'unitat que ja es va donar quan 104 diputats van votar a favor del dret a decidir i incrementar els suports fora del Parlament amb la participació d'agents socials i econòmics i organitzacions municipalistes. "La voluntat és fer-ho tot de manera molt prudent i discreta perquè no es repeteixi la negociació radiografiada de la declaració de sobirania", expliquen fonts nacionalistes.
Primers recels del PSC
Per ara els socialistes assisteixen a les reunions i estan oberts a dialogar sobre el pacte nacional, però alerten que en aquests moments encara està "massa poc definit". I és que encara no es coneix quina serà la composició definitiva i els contactes s'han produït només entre partits i no amb les entitats. Tot i això, es dóna per fet que hi participaran l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. "Diuen que el pacte nacional ha de servir per mobilitzar la societat, però tots sabem què pensen aquestes entitats", alerten fonts del PSC, tot i que el cert és que la intenció també és buscar la complicitat dels sindicats CCOO i UGT. Els socialistes temen que en comptes d'incentivar la participació es busqui "promoure el sí" a la consulta. "Si és així, que ho diguin pel seu nom, que l'anomenin pacte per la independència, i nosaltres deixarem de participar-hi", asseguren des de la seu de Nicaragua.
Però Mas s'esmerçarà a no donar motius a Pere Navarro per desentendre's d'aquest acord. Ahir, durant el ple del Parlament, el president ja li va adreçar un missatge en aquest sentit: "Si defensem el dret a decidir, no ens dediquem a criticar-nos entre nosaltres. Fem pinya, perquè ens fa molta falta". Mas va afegir que "a base de discussions" entre els partits que defensen el mateix -amb matisos- no es resoldrà el problema que suposa que els partits espanyols no avalin el dret a decidir. "Hem de plantar cara fent pinya des de Catalunya", va advertir.
Els dirigents d'ERC i ICV són optimistes de cara a formalitzar l'entesa aquest abril. Malgrat que les dues formacions estaven inquietes perquè des de la votació de les declaracions de sobirania no s'havia fet cap pas més en la línia de desenvolupar un dels seus mandats, com és el de la participació social, tot es va desencallar la setmana passada i esperen que les converses no comportin gaires dificultats. No s'ha contactat encara amb els agents socials, però l'objectiu és sumar el màxim nombre de suports cívics en un acte formal i carregat de simbolisme. Un cop feta la signatura, es crearia una comissió amb representants dels partits i els agents socials que desenvoluparia el pacte i incentivaria la participació social en el procés.
Una comissió parlamentària
A més d'aquest acord i del Consell Assessor per a la Transició Nacional del Govern -que es reunirà per primer cop avui a la tarda-, el procés probablement tindrà una tercera pota. Com exigia ICV, les converses de cara a crear una comissió parlamentària que piloti els passos a seguir amb la màxim unitat fins a la consulta -en un principi esgotant el marc legal espanyol- avancen en bon camí. Com que la comissió és oberta a tots els partits amb representació, en un principi ERC temia que servís perquè PP i C's posessin bastons a les rodes al procés, però cada cop hi ha menys recels.
Per donar-hi la màxima notorietat, ICV fins i tot proposava que la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, presidís també la comissió, una opció que encara està sobre la taula. Les pròximes setmanes s'aclariran aquest i la resta de detalls de la comissió i del pacte nacional.