El consell nacional d'ERC valida el pacte amb el PSOE i Sánchez serà investit president
La taula negociadora Estat-Generalitat començarà 15 dies després de la formació del govern espanyol
Barcelona / MadridEl consell nacional d'ERC ha validat aquest dijous el pacte amb el PSOE per investir Pedro Sánchez amb 196 vots a favor, quatre abstencions i tres vots en contra. Així es tanca l'últim serrell que faltava per confirmar que els 13 diputats republicans al Congrés s'abstindran i Sánchez serà investit de nou president del govern espanyol en una votació en segona volta el dimarts 7 de gener.
L'acord de PSOE i ERC es basa en la creació d'una taula de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat, tal com va avançar l'ARA, que treballarà per buscar una solució política al conflicte, constatat per les dues parts. La composició serà paritària amb els membres que cada part decideixi –no s'especifica si hi seran els presidents– i s'hi podrà parlar de tot, tal com reclamaven els republicans. "Diàleg obert sobre totes les propostes presentades. Totes les parts aportaran amb llibertat de continguts les seves propostes detallades sobre el futur de Catalunya. I es valoraran, debatran i argumentaran les posicions al respecte de cada proposta", assenyala l'acord. "Partirà del reconeixement i legitimitat de totes les parts i propostes i actuarà sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeix l'ordenament jurídic democràtic", afegeix el text.
En aquest espai, diu, s'hauran de buscar acords que "comptin amb un ampli consens de la societat catalana". Aquesta ha sigut una de les grans diferències entre els posicionaments de l'independentisme i dels socialistes. D'una banda, ERC subratlla que el referèndum és la fórmula que més consens genera entre els catalans –les enquestes el situen prop del 70%–, mentre que el PSC, que s'oposa al referèndum sobre la independència, sempre ha defensat una votació no binària i que no inclogui la secessió com a opció. En aquest sentit, l'altra gran pota que inclou l'acord entre ERC i el PSOE és la consulta als catalans sobre les conclusions de les negociacions, que s'haurà de cenyir "als mecanismes previstos o que poden preveure's en el marc del sistema jurídico-polític".
Més enllà de la taula de governs, ERC i el PSOE es comprometen a coordinar-se amb altres espais de diàleg institucionals i parlamentaris ja existents "que s'hauran de potenciar". Entre ells, cita l'acord, la Comissió Bilateral Generalitat-Estat i la taula de partits del Parlament. No es concreta el ritme de reunions d'aquests altres dos espais, però sí el de la taula de governs, que començarà a funcionar quinze dies després de la formació del govern espanyol i establirà un calendari de reunions i per a la presentació de les conclusions. A més, tal com exposava Pere Aragonès en la seva proposta, hi haurà mecanismes de seguiment de l'activitat i garanties de compliment dels acords, tot i que no s'especifica quina figura ho farà. El relator va ser un dels xocs a principis del 2019.
Superar la "judicialització"
En l'acord no es preveu que ERC hagi de garantir l'estabilitat del govern espanyol durant els pròxims quatre anys. Així, els socialistes no han aconseguit el compromís del republicans, per exemple, per aprovar els pressupostos generals de l'Estat.
En un altre dels apartats del pacte, el PSOE assumeix definitivament que el conflicte "només es pot resoldre a través de vies democràtiques", de diàleg, de negociació i d'acord i, per tant, "superant la judicialització". Caldrà veure com es traduirà aquest punt i si, per exemple, el govern de Sánchez deixarà d'anar al Tribunal Constitucional per dirimir els conflictes amb la Generalitat o amb el Parlament com feia fins ara.
El vistiplau definitiu d'ERC
El consell nacional ha començat passades les cinc de la tarda i ha durat gairebé tres hores. Hi han intervingut els negociadors republicans que en l'últim mes s'han assegut a la taula amb el PSOE –Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové– i també el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès. La votació era transcendent pel fet que suposava culminar el procés negociador amb els socialistes, però el resultat ha sigut l'esperat. Ja fa mesos que ERC ha fet un gir pragmàtic en què, en la seva defensa de la independència, prioritza la negociació amb l'Estat abans que les tesis unilaterals que havia defensat anys enrere. Sense anar més lluny, el 21 de desembre el partit va celebrar un congrés nacional en què els seus afiliats ja van validar aquesta estratègia, que aposta per explorar un diàleg amb l'Estat.
Apel·lació d'Aragonès a Torra
L'única part del conclave republicà obert a la premsa ha sigut al final, un cop conegut el resultat de la votació, quan Aragonès ha fet un discurs fent un balanç del pacte. El coordinador nacional d'ERC ha aprofitat les seves paraules per instar el president de la Generalitat, Quim Torra, a anar "junts" a la taula negociadora Generalitat-Estat per defensar que la solució al conflicte català passa per celebrar un referèndum d'independència. Aquesta apel·lació és remarcable, ja que avui mateix el mateix president ha transmès a Aragonès la seva disconformitat amb l'acord ERC-PSOE.
El dirigent republicà ha defensat l'acord que el seu partit ha segellat amb el PSOE perquè ha assegurat que permet obrir una "via política" per abordar la situació de Catalunya i, per tant, començar a deixar enrere la judicialització contra l'independentisme.
Ha insistit en més d'una ocasió que aquest moviment és un "risc" per al seu partit, però ha assegurat que cal fer-ho. "Qui desbrossa el camí normalment pateix esgarrinxades, però avança", ha resumit. Per al dirigent republicà, ERC "obre camí" però el "guany serà de país" i no de partit. També ha assegurat que el seu partit no peca d'ingenuïtat i que sap que arribar a un acord amb el govern espanyol serà "difícil". "No venim a enganyar la gent, però val la pena començar aquest camí", ha conclòs.
Iceta: és una oportunitat
Una de les primeres reaccions ha sigut la del líder del PSC. Miquel Iceta ha valorat com una "oportunitat" l'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem per formar el primer executiu de coalició de la història de l'Estat i també que ERC hagi decidit abstenir-se per facilitar-lo. Una decisió que Iceta ha assegurat que "valora" perquè suposa apostar per una solució dialogada per al conflicte català. A través d'un comunicat, ha assegurat que aquesta solució "s'haurà de produir en el marc legal vigent", que, ha afegit, "pot ser modificat a través dels procediments i les majories legalment previstos". A més, Iceta també ha posat en valor que els socialistes hagin acordat amb els republicans una taula bilateral de govern a govern per resoldre la crisi catalana, els acords de la qual s'hauran de sotmetre "si escau" a una consulta ciutadana "d'acord amb els mecanismes previstos o que es puguin preveure en el marc del sistema jurídico-polític".