Muriel Casals: "Es pot tenir un estat del benestar sense tenir un estat?"
La presidenta d'Òmnium Cultural defensa el concert econòmic com a instrument per assegurar el bon funcionament de l'economia catalana però considera que l'important és la independència política
BarcelonaLa presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha defensat la necessitat d'un concert econòmic per a Catalunya com a instrument per "assegurar la competitivitat de l'economia i el bon funcionament de l'estat del benestar". Tot i així, Casals ha plantejat la via de la independència política com a solució a la manca d'encaix de Catalunya i Espanya i s'ha preguntat si "es pot tenir un estat del benestar sense tenir un estat". Les declaracions de la presidenta d'Òmnium s'emmarquen en l'acte 'Pacte fiscal, concert econòmic...', que ha tingut lloc aquest dimarts a la segona jornada de debat d'estiu de la UPEC (Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya) i que també ha comptat amb les ponències de Gemma Calvet (advocada i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació) i Maite Vilalta (professora titular d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona). Les tres ponents han coincidit a assenyalar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut de Catalunya com un "punt i a part" en les relacions entre Catalunya i Espanya.
Casals ha assegurat que "la sentència va significar un avís molt solemne d'Espanya; no hi ha lloc per a vosaltres", i ha opinat que "l'administració pública espanyola té més ganes que no siguem un territori singular i diferenciat que ganes raonables que tots plegats siguem més rics i tinguem més confort". Per tot això, Casals ha defensat un model de concert econòmic semblant al basc amb dosis de solidaritat que "serien molt fortes els primers anys però que anirien baixant a mesura que els altres territoris de l'estat espanyol poguessin generar recursos per ells mateixos". La presidenta d'Òmnium ha considerat que "fins ara hem estat imprudents, ja que no hem reclamat els impostos que requerim" i ha afirmat que "en moments de dificultat econòmica, aquesta prudència es fa insostenible". Casals ha volgut recordar que, en cas que el concert fos una realitat, els ciutadans "hem de ser responsables i vigilants de com l'administració utilitzarà els impostos" per evitar "deixar en mans de la iniciativa privada la producció d’ensenyament i sanitat igual per a tothom".
En una línia semblant, Calvet ha subratllat la "urgència i immediatesa" que requereix el concert econòmic per garantir un "nivell de sostenibilitat econòmica respecte als serveis públics" i perquè "podem ser intervinguts en qualsevol moment" per part d'Europa o del mateix govern espanyol. Calvet ha explicat que Catalunya no pot "caure en el parany de creure que hem de generar un nou pacte" que no es complirà i ha considerat que s'ha de reclamar la total recaptació i gestió dels impostos generats al país. En aquest sentit, l'advocada ha dit que si aquest nou model de finançament no tira endavant, s'hauria d'iniciar un "procés de consulta pel dret a l'autodeterminació", que ha afirmat que "ha de ser possible des del punt de vista democràtic". "Si hem sostingut model d’autonomia evolutiva des de dictadura i ha fracassat, per dignitat hem de saber corregir els errors", ha conclòs Calvet, que ha instat les forces polítiques a posar per davant "els interessos de país o de la totalitat de la ciutadania" i no només els econòmics i financers.
Referèndum vinculant
En una intervenció molt més tècnica en què s'han analitzat les característiques del model de finançament català, Vilalta ha compartit la necessitat d'introduir forts canvis en el sistema actual per tal d'acabar amb la "insuficiència de recursos" amb què es troba el govern de la Generalitat. No obstant això, la professora ha recordat que per trobar la solució a aquests problemes primer cal determinar quin camí es vol seguir i organitzar un "referendum vinculant amb una pregunta clara per poder muntar un model d’hisenda adaptat a la resposta guanyadora". Al marge d'això, Vilalta ha explicat que el que manca a Catalunya a nivell de finançament no és tant autonomia com capacitat normativa, i ha assegurat que els "fons de competitivitat" són els que "embruten el model". La docent ha subratllat que "tenim un greu problema en termes de coordinació, transparència i lleialtat amb l'estat espanyol" i ha dit que "o bé estem disposats a fer canvis profunds o be ja ho hem provat i adéu siau".