ERC pacta amb el PSOE que el resultat del diàleg se sotmeti a una consulta

Els republicans convoquen el consell nacional el dia 2 per ratificar l’acord d’investidura

L'executiva d'ERC reunida per valorar les negociacions amb el PSOE i l'informe de l'Advocacia de l'Estat
David Miró / Aleix Moldes
30/12/2019
4 min

Barcelona“Els acords seran sotmesos a validació democràtica a través d’una consulta a la ciutadania de Catalunya”. Aquesta frase consta a l’acord d’investidura a què han arribat les delegacions negociadores del PSOE i ERC, segons es va llegir aquest dilluns a l’executiva i ha pogut saber l’ARA, i que ha de ser ratificat dijous pel consell nacional dels republicans. Aquests “acords” hauran de sortir de la taula de diàleg entre governs que dilluns va anunciar la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, i que, finalment, no tindrà una cobertura jurídica pròpia, com volia el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el text de l’acord és molt breu i se centra només en la qüestió política; no entra en temes socials o econòmics. Sí que recull que la taula s’haurà de posar en marxa aviat (la idea és que a la primera reunió hi vagin els presidents Torra i Sánchez), però no hi ha calendari de finalització de les converses, segons les mateixes fonts. Els negociadors republicans van haver de vèncer les reticències del PSOE, que en un principi volien que el fòrum de diàleg fos la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que recull l’Estatut.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va informar personalment Oriol Junqueras dissabte del contingut de l’acord, el qual també té el vistiplau de la secretària general, Marta Rovira. El text acordat desbloqueja la investidura de Pedro Sánchez, que ahir també va exhibir el suport del PNB. Vilalta, però, va deixar clar que l’acord no comportarà més contrapartides per als republicans que l’abstenció en la investidura. “Ni pressupostos, ni estabilitat”, subratllava ahir la també portaveu del partit després de tres hores de reunió de l’executiva de la formació.

Els republicans van subratllar que la taula inclourà els presidents dels dos governs, és a dir, Pedro Sánchez i Quim Torra, tot i que el president de la Generalitat tornava a maldar dilluns en el discurs de Cap d’Any contra el diàleg sense el reconeixement de l’autodeterminació. El PSOE, per la seva banda, no reconeix el dret a decidir dels catalans, però ERC considera que “val la pena” intentar la via dialogada amb el govern de l’Estat després que hagi estat molt de temps tancada.

Vilalta va voler destacar que els republicans continuen sent “escèptics” respecte a l’actitud del PSOE. “Un nou engany del govern espanyol, que formaran el PSOE i Podem, pot ser definitiu per a una immensa majoria de catalans, que encara no veuen en la independència la millor via”, deia Vilalta, sense referir-se als detalls d’un document que, de moment, no s’ha fet públic. Esquerra es va comprometre ahir a mantenir-lo lluny del focus mediàtic fins que l’hagin pogut consultar els consellers nacionals i s’hagi fet arribar, també dijous, a la resta de partits i entitats sobiranistes.

Aval de la militància

“Només podrem comprovar si això va de debò si ho intentem”, va insistir Vilalta en diverses ocasions durant la roda de premsa a la seu del partit. El gir pragmàtic d’Esquerra, avalat àmpliament ara fa deu dies per la seva militància, tindrà la primera prova de foc amb la investidura del mateix president socialista, que fa només uns mesos exhibia un to molt dur amb l’independentisme.

Calendari ajustat

Les negociacions estaven tan ben encarades que el PSOE fins i tot pretenia convocar el ple d’investidura per dijous, amb la intenció que Sánchez pogués ser investit en segona volta abans de Reis. No sembla que hagi d’anar gaire més enllà en el calendari, segons expliquen fonts directament implicades en les negociacions, però els tempos interns d’ERC l’ajornaran uns dies, almenys fins al 7 de gener -la primera volta arribaria aquest cap de setmana-. Immediatament després es nomenaria el nou govern, el qual, encara sense noms, Sánchez i el líder de Podem, Pablo Iglesias, van certificar ahir mateix amb una nova abraçada.

Precisament la immunitat europea de Junqueras ha sigut una de les qüestions protagonistes de l’última fase de les converses. ERC va advertir els socialistes que la posició de l’Advocacia de l’Estat, òrgan que depèn directament del govern espanyol, seria rellevant a l’hora de decidir el sentit del seu vot. I aquest dilluns l’Advocacia, en la línia del que ja havia fet el mes de juny passat, va avalar la tesi que el Tribunal Suprem hauria de garantir a Junqueras l’exercici de les seves tasques com a europarlamentari: “No només limitar-se a permetre o no unes formalitats concretes -desplaçar-se a Madrid i a Brussel·les o Estrasburg per completar els tràmits-, sinó a fer possible que exerceixi la seva funció representativa, mentre mantingui el seu estatus de parlamentari”. Ara bé, atorgant “total validesa” a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes i urgint a presentar el suplicatori al Parlament Europeu perquè es retiri la immunitat a Junqueras.

Un cop més, un posicionament acceptat amb resignació per als republicans, que reclamen la nul·litat del judici contra els presos polítics i la llibertat immediata del seu president. Però, de nou, no es pressuposaven gaires alternatives millors a la que finalment va acabar assumint l’Advocacia de l’Estat. En tot cas, Vilalta va descartar que l’escrit de l’Advocacia sigui una concessió de la Moncloa per garantir-se la investidura: “No és un gest. Estan complint la legalitat”.

És al Suprem a qui pertoca decidir sobre Junqueras -malgrat que el PP intenti que ho faci divendres la Junta Electoral Central-, però ja serà després de Reis.

stats