Eleccions al Parlament

Paciència amb ERC i mà esquerra amb els comuns: les claus de la negociació que afronta el PSC

A les files socialistes pren força l’opció d’un Govern en solitari a l’espera de les primeres reunions

BarcelonaEls telèfons ja han començat a sonar a les seus dels partits per arrencar les negociacions després del 12-M i el PSC ja té prevista alguna reunió per a aquesta setmana. Davant d’un Junts enrocat i que reivindica el dret de Carles Puigdemont a sotmetre’s a una investidura, els socialistes saben que han de centrar els seus esforços en Esquerra i en els comuns, les dues forces que tenen la clau que podria obrir-los les portes de la Generalitat i sumar una majoria justa (però suficient) de 68 diputats dels 135. És la fórmula per la qual Salvador Illa va apostar prioritàriament en campanya i podria concretar-se en un tripartit, en una coalició o en un Govern en solitari del PSC. Aquesta última opció és que la que per ara pren més força, segons fonts consultades per l’ARA: a més, els permetria no haver-se de lligar de mans al començament de la legislatura i poder temptejar més endavant Esquerra i fins i tot Junts, si Carles Puigdemont acabés marxant i els juntaires aparquessin les diferències amb els socialistes en l'àmbit nacional. Altres fonts afirmen que, a falta que els socis potencials posin les cartes sobre la taula, encara no es decanten en ferm per cap d'aquestes opcions. Tenen temps per fer-ho, perquè la primera negociació que caldrà obrir serà la de la mesa del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d’una legislatura amb el Parlament presidit per Junts, malgrat que qui va guanyar les eleccions el 2021 va ser el PSC, els socialistes no renuncien "d’entrada" a presidir la cambra ara que poden esgrimir a favor seu una victòria més àmplia. Tanmateix, són conscients que caldrà que facin concessions en el repartiment de les cadires a l’òrgan rector del Parlament si volen teixir aliances que deixin Salvador Illa un pas més a prop de la investidura, sobretot amb Esquerra. En tot cas, i excloent-ne l’extrema dreta, el PSC ha defensat que la mesa del Parlament ha de reflectir "la pluralitat" de la nova cambra –i incloure, per tant, també el PP–, però també "la força" que els ciutadans han donat a cada formació. Si Esquerra, Junts i la CUP repetissin una pinça independentista, els socialistes podrien buscar els populars per tractar d'assegurar-se la presidència i que fos Illa, i no Puigdemont, qui en primer lloc se sotmetés al debat d'investidura. I tot i que el PP encara no ha designat una comissió negociadora, el PSC l'ha inclòs a la seva primera ronda de contactes i fonts del partit qüestionen que mantinguin fins al final el veto a Illa si el preu és la repetició electoral.

Cargando
No hay anuncios

La crisi oberta a ERC

La crisi oberta a Esquerra arran de la desfeta electoral i el pas al costat de Pere Aragonès i Sergi Sabrià obre un nou escenari de negociació per al PSC en el qual hi no serà Oriol Junqueras i els negociadors s'hauran d'entendre amb Marta Rovira. No obstant això, i segons diverses fonts consultades, la cúpula del PSC és partidària de no aprofitar el moment de debilitat dels republicans i "donar-los temps", amb l’esperança que s’imposi la idea que facilitar la investidura d’Illa és per a ERC un mal menor comparat amb anar a una repetició electoral o eternitzar un Govern en funcions amb un president que ha renunciat per avançat a mantenir-se a la primera línia política. "Han de passar el dol", diu a l’ARA una altra veu del PSC, que considera viable tant un Govern en solitari com un en coalició amb els comuns i el suport extern d’ERC. S'arribi a la solució que s'arribi, la militància d'Esquerra hi haurà de donar l'aval i pot no ser tan sensible a aquests arguments.

Cargando
No hay anuncios

Amb els comuns ja està prevista una reunió per a aquesta setmana, quan les negociacions s’encavalcaran amb els primers actes de la campanya de les eleccions europees. Fonts de la formació de Jéssica Albiach asseguren que volen escoltar què plantegen els socialistes abans de decidir si pressionaran per entrar el Govern o, si és el cas, li donaran suport des de fora. El gran debat amb el qual el PSC haurà de tenir mà esquerra si no vol que la negociació s’enquisti, com va passar amb els pressupostos, seran les infraestructures i el model econòmic, des de la regulació del turisme fins al Hard Rock. Tot i que al PSC consideren que el fet de no haver tret cap escó per Tarragona hauria de dur els comuns a reflexionar sobre el veto al macrocasino, aquest tema podria tornar a dificultar unes converses en què els d'Albiach defensaran el dret a l'habitatge, la sanitat i l'educació públiques i polítiques per a una "transició ecològica justa". Els comuns també han avisat els socialistes que no entraran en cap suma que inclogui el PP, malgrat que van dir el mateix a Barcelona i finalment van fer pinya amb els populars per investir Jaume Collboni i evitar que Xavier Trias fos alcalde.

La comissió negociadora de Catalunya en Comú estarà encapçalada per Candela López i també hi seran el diputat David Cid, el diputat electe i alcalde del, Prat Lluís Mijoler, el diputat al Congrés Eloi Badia i la regidora a Barcelona Gemma Tarafa, que va compartir govern amb el PSC a l'Ajuntament durant el mandat d'Ada Colau.