En directe
En directe
19/11/2019

Les mobilitzacions contra la sentència i les negociacions per a la investidura, en directe

Segueix aquí el minut a minut de les protestes de l'independentisme i l'última hora de l'acord de govern després del 10-N. Consulta aquí els resultats de les eleccions

20 Nov 2019

La plaça Universitat, reoberta 21 dies després

En llibertat amb càrrecs un dels cinc detinguts empresonats a Lleida per les protestes contra la sentència del Procés

Després d’un mes en presó preventiva, un jutge ha deixat en llibertat provisional un dels cinc homes detinguts durant les protestes contra la sentència del Procés a Lleida i que havia ingressat provisionalment a la presó. Es tracta d’un home de 36 anys arrestat el passat 16 d’octubre. A través del compte de Twitter ‘Martí Llibertat’, han publicat un missatge d’agraïment pel suport rebut: ‘‘Aquest matí han revocat la presó preventiva sense fiança. Ja el tenim a casa. Moltes gràcies pel suport, seguirem lluitant’’. Les altres quatre persones arrestades a Lleida per a qui s’havia dictat presó preventiva continuen entre reixes.

Mauri: "Es confirma que el TS se situa molt lluny dels estàndards internacionals"

Òmnium Cultural exigeix "l'excarcel·lació immediata dels presos polítics, el retorn dels exiliats i l'anul·lació de la sentència". La Junta de l'entitat ha emès una declaració institucional en què considera que el posicionament d'Amnistia Internacional, a favor de l'alliberament dels Jordis, demostra que "no es justifica ni un dia més la presó". "No s'entén que en ple segle XXI un Estat pretesament democràtic retorci les seves institucions per intentar silenciar i anul·lar un moviment pacífic", assevera. En el mateix sentit, Òmnium reclama que l'Estat "compleixi els més de 50 posicionaments d'entitats i personalitats internacionals", entre els quals el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, l'Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans o Front Line Defenders. "Que l'ONG de Drets Humans més important del món esmeni la plana a un poder fàctic de l'Estat", ha asseverat Marcel Mauri, portaveu de l'entitat: "Ha d'afectar la configuració del futur govern espanyol, que s'autoproclama progressista". "La justícia espanyola ha demostrat que ni és independent ni és partial, és venjativa", ha asseverat: "Es confirma que el Tribunal Suprem se situa molt lluny dels estàndards internacionals". Així, ha exigit a l'Estat espanyol que signi el protocol número 16 del Conveni Europeu de Drets Humans. "No hi pot haver un govern progressista i defensor dels drets humans que faci cas omís a informes com el d'Amnistia Internacional i Nacions Unides", ha sentenciat.

Salvadó assegura al TSJC que van desenvolupar la hisenda catalana al màxim però sense sobrepassar les competències

Més de dos anys després que el comencessin a investigar per la organització del referèndum, l’exsecretari d’Hisenda, Josep Lluís Salvadó ha declarat davant del Tribunal Superior de Justícia, que ha assumit la causa que l’afecta a ell i a l’exnúmero dos d’Economia Josep Maria Jové pel finançament de l’1-O i el desenvolupament de la Hisenda catalana. Segons fonts judicials consultades per l’ARA, Salvadó ha negat totes les acusacions, s’ha desvinculat de l’organització de l’1-O i ha assegurat que tot el que va fer com a secretari d’Hisenda estava dins de la llei. Segons aquestes fonts, hauria assegurat que va desenvolupar al màxim la Hisenda catalana però sense sobrepassar les competències que Catalunya té delegades dins de la llei. Salvadó ha declarat durant més de tres hores i únicament ha contestat a les preguntes de la seva advocada i de la magistrada del cas, Maria Eugènia Alegret

El Govern convoca la taula de diàleg entre els partits catalans per a principis de desembre

El conseller Damià Calvet, que ha exercit de portaveu del Govern aquest dimarts, ha anunciat que l’executiu convocarà a principis de desembre la taula de diàleg entre partits catalans, per tal d’abordar la situació després de les eleccions del 10-N. Sense aclarir quin serà l’ordre del dia, Calvet ha instat tots els partits a “parlar”. També ha fet una crida al govern espanyol perquè s’assegui amb la Generalitat a “negociar”, situant Pedralbes com el “punt de partida” per recuperar la bilateralitat, malgrat que JxCat ha dit que no és suficient per plantejar-se l’abstenció al Congrés dels Diputats.

L'Audiència veu "evident indefensió" en la presó provisional als CDR

La sala penal s'agafa a la doctrina del Tribunal Constitucional que estableix que el secret de sumari no pot emparar una "denegació absoluta" de l'accés dels elements "essencials" de les actuacions. "Implica una indefensió evident, a més de la infracció d'un dret essencial en el procediment legalment regulat d'instauració de la mesura judicial de presó, que constitueix una garantia inherent a ell, cosa que va en clara contradicció amb el que preveu la llei".

L'Audiència Nacional tomba quatre ordres de presó als CDR detinguts en el marc de l'Operació Judes

L'Audiència Nacional tomba quatre ordres de presó als CDR detinguts en el marc de l'Operació Judes. La Sala Penal considera que no se'ls va proporcionar prou informació sobre la causa durant la vista en què es van abordar les mesures cautelars. Ara el jutge instructor Manuel García Castellón ha de decidir si els posa en llibertat o dicta una nova interlocutòria de presó.

Es tracta dels casos d'Alexis Codina, Xavier Buigas, Eduard Garzón i Xavier Duch, representats pel col·lectiu Alerta Solidària. Encara falten per resoldre els recursos d'apel·lació de Ferran Jolis i Jordi Ros. El magistrat García Castellón ha convocat una nova vista demà a les 12h per tornar a abordar la situació d'aquests quatre investigats.

19 Nov 2019

La resolució per l'autodeterminació de JxCat, ERC i la CUP es votarà en el pròxim ple

Iglesias assegura després de la sentència dels ERO que el "bipartidisme va portar corrupció" i diu que ara cal "garantir la neteja a les institucions"

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, que ha signat un preacord amb el dirigent del PSOE, Pedro Sánchez, ha lamentat per Twitter que el "bipartidisme va portar corrupció i arrogància", i que "arribaran més sentències com aquesta que retraten una època". "Espanya ha canviat i no tornarà a tolerar la corrupció", ha piulat Iglesias, que també ha celebrat que ara, amb un futurible govern de coalició de la seva formació amb el mateix partit que ha rebut el cop judicial, "s'obre l'oportunitat de defensar la justícia social i garantir la neteja de les institucions".

Rivera pregunta a Sánchez si pensa dimitir després de la sentència dels ERO

L'exlíder de Ciutadans, Albert Rivera, que va dimitir després de perdre 47 diputats en les eleccions del 10-N, ha carregat avui per Twitter contra el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per la sentència dels ERO i li ha preguntat si pensa dimitir. "[El PSOE] ha robat als espanyols milions i milions d'euros", ha piulat.

La Comissió Europea es nega a canviar de posició per la crida d'Amnistia a alliberar els Jordis: "És un afer intern"

La Comissió Europea s'ha negat a canviar de posició sobre el cas de l'1-O per la crida d'Amnistia Internacional a alliberar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, condemnats a nou anys de presó per sedició. "És un afer intern", reiteren des de l'executiu europeu, preguntats per la reacció d'aquesta ONG internacional que treballa pels drets humans. La CE insisteix que respecten "ordre constitucional espanyol" i "les decisions de la justícia espanyola".

Amnistia Internacional remarca que el delicte de sedició serveix en molts països com a "pantalla" contra els drets humans i proposa reformar-lo o derogar-lo

Amnistia Internacional ha remarcat en una roda de premsa aquest matí que el delicte de sedició s'utilitza en molts països, com per exemple Botswana i Tailàndia, com a "pantalla" contra el dret de reunió i de llibertat d'expressió. Tot i que l'organització ha subratllat que a Espanya des del 1995, quan va entrar en vigor la legislació actual de sedició, només s'ha utilitzat contra els presos polítics, ha proposat que el delicte s'hauria de reformar o fins i tot derogar.

JxCat demana que la declaració de la Llotja de Mar sigui la base del diàleg amb l'Estat per avalar la investidura

JxCat reclama un diàleg sense condicions a partir de la declaració de la Llotja de Mar per repensar-se el seu no a la investidura de Pedro Sánchez. Ho ha afirmat la líder de la formació al Congrés, abans que els diputats i senadors entreguin les credencials de diputats. Borràs ha explicat que aquesta setmana les formacions sobiranistes mantenen diverses reunions per explorar una posició conjunta i avui JxCat es veurà amb el BNG. Demà hi haurà una trobada amb ERC.

Amnistia Internacional mostra preocupació per l'ambigüitat i la interpretació extensiva que es fa del delicte de terrorisme

Amnistia Internacional ha reiterat la seva preocupació en una roda de premsa aquest matí per l'ambigüitat i la interpretació extensiva que es fa del delicte de terrorisme. L'organització ha recordat que "en el seu temps aquesta llei es va aplicar al País Basc" i ha advertit que s'hauria de canviar. També ha criticat la reforma de la legislació del delicte del 2015, que "encara va anar a pitjor".

Amnistia Internacional considera que les condemnes per sedició vulneren el "dret internacional dels drets humans"

Amnistia Internacional ha considerat en una roda de premsa aquest matí que les condemnes per sedició contra els líders independentistes jutjats pel Tribunal Suprem "vulneren el principi de legalitat" i les veu contràries al "dret internacional dels drets humans"

Sabrià, a les portes del TSJC per donar suport a Lluís Salvadó: "Ataquen tot el que representa l'independentisme"

El president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, ha lamentat a les portes del TSJC que "la repressió no atura". "Tornem a ser davant el TSJC", ha lamentat : "Ataquen tot el que representa l'independentisme". "Nosaltres seguirem perseguint el diàleg", ha dit, insistint en la demanda d'ERC per facilitar una investidura de Pedro Sanchez: "La nostra proposta és el diàleg, l'amnistia, el dret d'autodeterminació, però contra aquestes propostes tornem a trobar repressió tant amb PP al govern espanyol com amb PSOE". Així, ha insistit que "a dia d'avui ERC respon no a la investidura". "Cal una proposta per negociar i ERC hi portarà l'amnistia i l'autodeterminació", ha asseverat. De moment, ha dit que hi no li consten més contactes amb PSOE més enllà del de Adriana Lastra amb Gabriel Rufián el passat dia 14. Amb tot, ha dit, "la pilota és a la seva teulada".

Amnistia Internacional demana la llibertat immediata dels Jordis i anul·lar la condemna per sedició

L'organització ha fet públic aquest dimarts el seu informe sobre el judici del Procés. Tres dies després que pengessin per error el document en la web de la delegació suïssa de l'organització, aquest dimarts Amnistia Internacional ha tornat a demanar l'alliberament immediat de l'exlíder de l'ANC i president d'Òmnium Cultural i ha tornat a qualificar de "desproporcionada" la condemna imposada pel Tribunal Suprem.

Bona part del Govern i dels diputats independentistes donen suport a Lluís Salvadó a les portes del TSJC

This browser does not support the video element.

Bona part dels membres del Govern (diversos consellers i el vicepresident Pere Aragonès), així com el gruix del grup parlamentari d'ERC i representants de JxCat i la CUP s'han concentrat aquest dimarts davant el TSJC per donar suport a Lluís Salvadó, que avui afronta el judici pels preparatius del referèndum. A la seva arribada al tribunal, ha estat rebut amb un llarg aplaudiment i al crit de "no estàs sol".

Reoberta l'A-2 a Alcoletge amb un carril operatiu per sentit

L'A-2 ja està reoberta amb un carril operatiu per sentit després que un grup de persones convocades pel CDR de Ponent tallessin la carretera amb una crema de pneumàtics aquest dimarts a primera hora del matí. L'acció s'ha produït abans de les 7 hores.

Els CDR tallen l'A-2 per denunciar la repressió

Una manifestació talla l'A-2 a l'altura d'Alcoletge (Segrià) des d'abans de les 7 del matí. Un grup de persones convocades pel CDR de Ponent crema pneumàtics per impedir el trànsit. En un comunicat, el comitè alerta que seguirà defensant el mandat de l'1-O i exercint el dret de protesta i manifestació, perquè no poden ni volen "normalitzar la situació d'injustícia i repressió que pateix Catalunya". "Seguirem reivindicant tots els presos polítics, exiliats i represaliats. Perquè la voluntat del poble és la que mana: no ens callaran. Cap govern", apunten. També asseguren que "l'única violència que existeix és la policial, la de l'Estat". "A la terra on es pon el sol, som resistència i lluitem per la llibertat", han conclòs.