Pablo Iglesias fitxa per l'àrea d'investigació de la UOC
L'exvicepresident del govern espanyol formarà part d'un dels grups de recerca de l'IN3
BarcelonaS'ha especulat molt sobre el futur de Pablo Iglesias després que el 4-M decidís abandonar la política arran dels mals resultats de Podem a les eleccions de Madrid. Doncs bé, una part del seu futur laboral passarà, segons ha pogut saber l'ARA, per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). L'exlíder del partit lila ha guanyat una de les places que s'havien obert a l'àrea d'investigació de la universitat, concretament, a l'IN3, l'Internet Interdisciplinary Institute, que es dedica a la investigació i, especialment, a l'estudi d'internet i dels efectes de la interacció de les tecnologies digitals amb l'activitat humana.
L'institut de recerca de la UOC està format per onze grups de recerca i en formen part uns 130 investigadors. Iglesias passarà a formar part del grup de Communication Networks and Social Change, que es dedica a estudiar les xarxes digitals i la seva connexió amb la societat, a entendre la configuració social i política de la societat en xarxa des de diverses perspectives. En els últims anys, el grup ha comptat amb més de trenta investigadors com a col·laboradors. En concret, la tasca d'Iglesias serà exercir com a investigador d'un projecte que analitzarà els discursos ideològics i polítics que es desenvolupen a les xarxes socials. El contracte és d'un any i es tracta d'un 25% de la jornada laboral completa, per la qual rebrà una retribució de menys de 9.000 euros l'any. Les tasques les desenvoluparà a distància, seguint el model telemàtic de la UOC, i s'hi incorporarà el 15 de setembre.
Iglesias retorna així al món acadèmic després de l'etapa al capdavant de Podem. Politòleg de formació, l'exdirigent del partit lila es va formar a la Universitat Complutense de Madrid, on també va exercir com a professor. Ara torna a la universitat com a investigador en un institut de recerca del qual també havia sigut director l'actual ministre d'Universitats, Manuel Castells, entre el 2008 i el 2013. El ministre va ser, precisament, un dels impulsors de l'IN3, i aquest mes de juny va participar en la commemoració dels vint anys de l'institut. Actualment, Castells es troba en excedència des que va ser nomenat ministre d'Universitats.
Sense activitat pública des del 4-M
Fonts pròximes a l'exvicepresident apunten, però, que aquesta no és l'única finestra laboral que obrirà en els pròxims mesos. Des del 4 de maig, Iglesias ha desaparegut de la vida pública. El seu compte de Twitter està en absolut silenci des del dia de les eleccions madrilenyes. L'únic cop que va reaparèixer en públic va ser fa poc més d'un mes, en una conferència d'un curs d'estiu de la Universitat Complutense de Madrid. Poques setmanes abans s'havia fet pública la seva nova imatge, sense cua. Aquesta setmana, d'altra banda, s'ha publicat una entrevista seva al diari italià La Stampa, en què assegurava que la seva sortida del govern espanyol no va ser "una derrota" i reivindicava el fet d'haver aconseguit que el PSOE no pactés amb la dreta.
Iglesias va decidir abandonar la política el 4-M: no va agafar l'acta de diputat a l'Assemblea de Madrid i va decidir deixar la direcció de Podem. L'exvicepresident del govern espanyol ja havia passat el relleu a l'actual vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en el si del govern espanyol abans de començar la campanya dels comicis madrilenys, quan va abandonar l'executiu. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va passar a assumir les competències en matèria de drets socials que tenia Iglesias al govern i també va ser l'elegida per rellevar-lo al capdavant de Podem.