LA MEDIACIÓ DELS COMUNS
Política27/06/2018

Iglesias visita Cuixart i demana la llibertat dels “presos polítics”

El PP veu en el líder de Podem el “vicepresident de Sánchez a l’ombra” que li fa la “feina bruta”

Ot Serra
i Ot Serra

BarcelonaPodem s’ha pres seriosament el seu nou paper de pont entre la Moncloa i la Generalitat, i Pablo Iglesias ja ha protagonitzat dos gestos en pocs dies. El primer, reunir-se dilluns amb Quim Torra a Palau, i el segon, desplaçar-se a Soto del Real per visitar ahir el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, convertint-se així en el primer líder d’un partit estatal a expressar personalment la seva solidaritat amb els “presos polítics”. Les crítiques de la dreta no van trigar a arribar, i el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, es va afanyar a assenyalar Iglesias com el “vicepresident a l’ombra” de Pedro Sánchez en la relació amb els que ell anomena “colpistes”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa al Palau de la Generalitat després de trobar-se amb Torra, Iglesias ja va anunciar que tenia la intenció de visitar els presos -no va especificar quins- i ahir en una entrevista a RAC1 va deixar caure que començaria la ronda per Jordi Cuixart. Pocs minuts després arribava a Soto del Real acompanyat de l’advocat i tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens. A la sortida, va explicar en declaracions a TV3 que va veure el president d’Òmnium “molt animat” i que va tenir l’oportunitat de fer una breu salutació a l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez.

Cargando
No hay anuncios

Iglesias no es va limitar a reivindicar l’acostament dels presos -que considera que ha d’arribar en aplicació de la llei penitenciària i no pas com a conseqüència de cap negociació política- i va reclamar la seva llibertat. “No és sensat que a Espanya hi hagi presos polítics”, va assenyalar el secretari general del partit lila, que es va tornar a oferir per “ser útil” en l’etapa de diàleg que s’obre arran de la moció de censura a Mariano Rajoy. Òmnium va aplaudir el gest d’Iglesias i el fet que considerés Cuixart com un “referent moral”.

Tot i que no té previst anar a les presons madrilenyes per “la lectura política que se’n pugui fer”, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també va valorar “positivament” que Iglesias contribueixi a “bastir ponts”, segons va afirmar des de Brussel·les, on es va reunir amb la responsable de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, i el comissari europeu d’afers econòmics i financers, Pierre Moscovici. En canvi, qui sí que vol visitar els líders independentistes és el cap de files dels comuns, Xavier Domènech, que ahir va anunciar que està pendent que Institucions Penitenciàries li doni el vistiplau.

Cargando
No hay anuncios

De moment, la presó provisional continua per ordre del Suprem, i els presos polítics continuen a Madrid perquè el govern espanyol encara no ha mogut fitxa, tot i que el president, Pedro Sánchez, ja s’hi ha mostrat partidari. Ahir era el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, qui insistia en una entrevista a Telecinco que Institucions Penitenciàries pot acordar el trasllat a presons catalanes, però que amb la instrucció en marxa és pertinent comptar amb l’aval del magistrat instructor. Pablo Llarena està cada vegada més a prop de tancar aquesta primera fase del procediment judicial tan bon punt els processaments siguin ferms.

El nou paper d’Iglesias no ha caigut amb bon peu a les files del PP i de Cs, que veuen minvat el protagonisme que ostentaven a Madrid fa tan sols unes setmanes. Hernando va parlar ahir de “repartiment de rols” entre Sánchez i Iglesias en la gestió del Procés, amb el líder de Podem fent “la feina bruta” i el secretari general socialista quedant-se “amb les ulleres de sol posades”. La imatge d’Iglesias a Soto del Real no va sorprendre Cs i el seu portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa, que va assegurar que ja és costum “trobar els senyors de Podem a les fotos amb el separatisme i no amb els constitucionalistes”.

Cargando
No hay anuncios

Després de la sortida del PP del govern espanyol, el líder de Podem va explicar ahir que era el “moment adequat” per fer aquesta visita. Podria ser la primera d’altres que vindran, segons apunten fonts pròximes a Iglesias consultades per l’ARA. Ell mateix va explicar ahir des del Congrés que vol parlar amb Oriol Junqueras i que no descarta viatjar a Alemanya per trobar-se amb Carles Puigdemont.

La preocupació d’Iglesias per la situació dels presos arriba tard, segons la CUP. El diputat Vidal Aragonés va sospitar que hi hagi hagut algun “càlcul polític” en aquesta qüestió. “Per què ha trigat tant de temps?”, es va preguntar en roda de premsa ahir al Parlament. La petició es va fer fa menys de dues setmanes i es va concretar ahir, 253 dies després que Sànchez i Cuixart entressin a la presó, el 16 d’octubre de l’any passat. Un empresonament arran dels fets del 20 de setembre davant la conselleria d’Economia, que ara Mediapro ha recollit en un documental que porta per títol 20-S i que emetrà demà TV3. El producte inclou material audiovisual de testimonis i corrobora les múltiples crides dels líders de les entitats sobiranistes a mobilitzar-se de manera pacífica.

Cargando
No hay anuncios

“Taula pel diàleg” dels comuns

A finals de l’any passat, quan Xavier Domènech va decidir presentar-se com a candidat de Catalunya en Comú Podem a la Generalitat, Iglesias lamentava perdre la seva veu al Congrés. Ara l’escenari ha canviat i tots dos s’han erigit com a possibles figures clau d’intermediació per reconduir les relacions entre el Govern i la Moncloa. Malgrat que Torra continua sense tancar la porta a la unilateralitat, el cap de files dels comuns l’insta a fer tornar el consens a la cambra catalana. Per això ahir va presentar la “taula pel diàleg”, que es traduiria en una comissió d’estudi amb representació de tots els grups parlamentaris i entitats de la societat civil. El mateix Domènech va explicar la proposta i va afirmar que pivotaria sobre tres aspectes fonamentals: donar una resposta a la judicialització del conflicte català i la vulneració de la llibertat d’expressió; adoptar una posició consensuada en relació amb la recuperació de les lleis socials tombades pel Tribunal Constitucional, i, finalment, que cada actor aporti una proposta sobre “l’estatus polític que ha de tenir Catalunya en el futur”.

Cargando
No hay anuncios

El líder de CatComú va assenyalar que els últims dies ha traslladat la iniciativa a JxCat, ERC i el PSC, i ahir els principals partits independentistes la van veure amb bons ulls. La CUP, en canvi, ja va deixar clar que no s’hi sumaran si es planteja en termes de “renúncia de projectes polítics” i per arribar a “acords que no passin pel dret d’autodeterminació”. L’ANC i Òmnium no han rebut cap trucada de Domènech, segons van explicar a l’ARA. Els socialistes, per la seva banda, impulsen una proposta de característiques semblants que es votarà al ple de la setmana vinent.

Els intents per construir espais amplis comencen a acumular-se després del naixement de l’Espai per la Democràcia i Convivència i les iniciatives que fa setmanes va començar a impulsar el president del Parlament, Roger Torrent.