07/07/2015

Pablo Iglesias aguanta el pols als crítics i tira endavant les primàries

MadridLa satisfacció a la seu de Podem pel no rotund dels grecs al referèndum de diumenge es va veure enterbolida pel primer gran pols intern que desafia l’hiperlideratge de Pablo Iglesias. Les aigües baixen mogudes a la formació d’esquerres des que es va aprovar el procediment i el calendari de primàries per a les eleccions espanyoles, pensats per blindar la llista del secretari general. Ara un bon nombre de càrrecs de la formació han signat un manifest per demanar que faci marxa enrere, però ell, ahir, va deixar clar que no es mourà.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el document més de 500 dirigents, entre els quals hi ha l’andalusa Teresa Roríguez, l’alcalde de Cadis, José María González, Kichi, i l’eurodiputat Miguel Urbán, reclamen una consulta oberta a tots els simpatitzants per poder triar entre el model acordat pels òrgans de direcció -amb circumscripció estatal i la possibilitat de votar una candidatura en bloc- o un altre que aposti per una elecció territorialitzada i un sistema proporcional. Iglesias, que va comparèixer amb la plana major de Podem al darrere, va sentenciar que “el full de ruta està traçat” i que té l’aval majoritari del consell ciutadà estatal. És a dir, manté el format elegit i els terminis, de manera que els aspirants a diputats es coneixeran el dia 13 i els resultats finals el 24. Després, caldrà farcir aquestes llistes amb els noms que proposin les formacions d’esquerres amb qui arribin a un acord per concórrer plegats als comicis de finals d’any.

Cargando
No hay anuncios

Defensa de la “plurinacionalitat”

Intentant contrarestar el punt de vista dels crítics, Iglesias va recordar que la fórmula que aplicaran té un “sever corrector de gènere i territorial” perquè la formació té una “clara consciència plurinacional” i vol garantir que en llocs com Catalunya, el País Valencià i Galícia els candidats siguin d’allà. Ara bé, va explicar que per fer les primàries no volia seguir el patró de les demarcacions provincials del sistema electoral espanyol perquè hi està en contra: assegura que ofereix resultats majoritaris i no pas proporcionals a les regions menys poblades, un sistema pensat durant la Transició per “frenar el canvi”. Reformar aquest punt serà una de les exigències del partit a qui vulgui pactar amb ells després de les eleccions.

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, la direcció està convençuda que el procés de primàries serà molt participatiu i va prometre que, si els que volen una consulta aconsegueixen el 10% dels inscrits -35.000 signatures-, la faran com dicten els estatuts. Entre els que reclamen a Iglesias que reconsideri la seva posició hi ha els consells ciutadans de les Balears, el País Basc, l’Aragó, Madrid i Astúries. Els crítics van lamentar “l’enrocament” en un procediment que, denuncien, pot acabar convertint el procés participatiu en una validació dels noms escollits pel secretari general.

De moment ell no vol avançar qui ocuparà les primeres posicions per a uns comicis que, si no hi ha sorpreses d’última hora, obriran una nova etapa de consens per poder governar. Ahir, en una entrevista al diari El País, Tania Sánchez, l’exdirigent d’Esquerra Unida i excompanya sentimental de Pablo Iglesias, es va mostrar disposada a debatre la seva possible entrada al partit. L’oferiment arriba dies després que s’arxivés la querella per uns contractes a una empresa del seu germà quan era regidora del municipi madrileny de Rivas. Quan va abandonar IU per la negativa de la formació a sumar-se a Ahora Madrid, Sánchez va dir taxativa que no acabaria integrada a Podem. Ara canvia d’opinió.

Cargando
No hay anuncios

Per ara el secretari general manté silenci fins que no tingui els avals i es limita a dir que al seu equip hi haurà “alguna sorpresa”.