Pa amb Tomàquet, el grup que Junqueras assegura que va agafar el control d'ERC

Marta Rovira n'era la principal avaladora, però rebutja que es prenguessin decisions paral·leles a la direcció del partit

3 min
Rovira i Sabrià, enganxant els primers cartells de la campanya d'ERC pel referèndum

Barcelona"La pinya que vam fer ha sigut la clau de l'èxit dels últims anys. Fer pinya, fer grups, sí, de WhatsApp i Signal, alguns amb noms ridículs com el Pa amb Tomàquet i Anxoves, perquè a l'exili la Rovira tenia ganes de menjar pa amb tomàquet i anxoves". La referència que va fer Marta Rovira a aquest grup de Signal en la seva primera compareixença a la seu d'ERC després de l'exili no era casual. El dia abans, l'ACN, RAC1 i Ràdio 4 havien publicat que des del 2018 Rovira havia liderat reunions paral·leles a l'estructura del partit, sense que hi participés el president, Oriol Junqueras. Pa amb Tomàquet era precisament un dels grups de contacte d'aquestes persones. Entre altres, en formaven part noms com els dels líders del partit al Parlament, Josep Maria Jové i Marta Vilalta; el de l'exviceconseller Sergi Sabrià; el director de l'empresa Relevance, Bernat Aubia, o el de la vicesecretària de drets, llibertats i lluita antirepressiva d'ERC, Marta Vilaret. Junqueras assegura que des del 2018, quan ell era a la presó, Pa amb Tomàquet va agafar el control d'ERC, passant per sobre seu i amagant-li informació. Una versió que rebutgen de ple Rovira i els integrants d'aquest grup de Signal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La direcció era una i no dues ni tres, ni hi havia direccions paral·leles, perquè les decisions es prenien als òrgans pertinents i eren avalades pel president i la secretària general", ha explicat aquest dimarts a RAC1 Marta Vilaret, que ahir ja va fer un comunicat per desmentir que Junqueras no hagués tingut prou atenció del partit quan era a la presó. "No se li va amagar res a Junqueras", ha subratllat. La seva versió contrasta amb la de l'expresident republicà i candidat a tornar a liderar el partit: "Tenien l'objectiu de prendre decisions no només al marge de la presidència del partit, que estava a la presó, sinó també al marge de l'executiva i del consell nacional", va exclamar dissabte en l'acte de presentació de la seva candidatura al Teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat. Allà, Junqueras també va vincular directament Pa amb Tomàquet amb la B: "Aquell mateix grup va decidir tenir una estructura comunicativa en B, que es va dedicar a avergonyir-nos a tots, amb cartells sobre l'Alzheimer i ninots penjats dels ponts dels trens en els camins a l'escola dels nostres fills".

"No podem embrutar la feina de la direcció d'ERC i de tota l’organització en aquests anys", ha reclamat Vilaret, que ha preferit dir que Junqueras "expressa els seus dubtes" abans que acusar-lo de mentir. El cert és que en el grup Pa amb Tomàquet es donaven idees per a la B, tot i que en cap cas era el seu grup de coordinació, segons té acreditat l'ARA. La mateixa Marta Rovira ha reconegut l'existència de les accions de contracampanya, però ha evitat parlar d'una "estructura paral·lela" i ha optat per anomenar-les "campanyes de contrast". El partit encara no ha donat explicacions sobre les factures que s'emetien a empreses afins ni ha reconegut accions més enllà de les que s'han publicat des que l'ARA va destapar l'escàndol de l'atac de falsa bandera contra els Maragall, però sí que ha iniciat una investigació interna pel cas.

La coordinació de la B

En tot cas, la tasca de coordinació de la B estava reservada a altres grups, també a través d'aplicacions de missatgeria, en què el nombre de persones era més reduït. De fet, dels noms abans esmentats només Sabrià en formava part, al costat d'altres dirigents i militants dedicats a la comunicació d'Esquerra.

"Vam fer pinya i això no ha de ser criticable. Quan ens vam quedar sols, sense l’Oriol Junqueras, la pinya que vam fer va ser una sort. La sort de tenir-nos, de lluitar per fer justícia al nostre líder". També són paraules de Marta Rovira en la compareixença del seu retorn. "Van néixer molts llaços, que seran per sempre. Perquè vam tenir la sensació que estàvem sols i soles", va insistir aquell dia. Pa amb Tomàquet, expliquen des del seu entorn, anava molt més enllà de la política perquè reunia una sèrie de persones que es van haver de posar el partit a l'esquena quan va començar la repressió i que van empatitzar personalment. Junqueras sospita que li van voler fer el llit des del primer dia, deixant-lo a les fosques de decisions tan rellevants com per exemple l'avançament electoral. De nou, l'opinió de Junqueras xoca amb la versió que dona l'entorn de Rovira, que garanteix que sempre va estar informat de tot i que, sovint, va preferir posar-se de perfil quan s'havien de prendre decisions.

Amb un congrés per davant en què Junqueras s'enfrontarà a la candidatura pròxima a Rovira, sembla difícil resoldre les coses a curt termini i més quan els antics socis no parlen des que el 12 de juliol es van abraçar a Cantallops, el dia que Rovira tornava a casa després de sis anys a l'exili.

stats