Otegi veu "més eficaç" el diàleg d'ERC que la proposta de nou referèndum de la CUP

Bildu i Esquerra refermen la seva aliança en una reunió entre els líders a Barcelona

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi
3 min

BarcelonaDesprés d'una col·laboració ininterrompuda aquesta legislatura al Congrés de Diputats, Esquerra i EH Bildu han refermat aquest divendres el seu compromís amb aquesta aliança i també amb el procés de negociació amb l'Estat. Un compromís que es manté "intacte", segons Oriol Junqueras (ERC), malgrat que no hi hagi resultats: "És una estratègia que enforteix posicions independentistes i mostra la debilitat de l'Estat si no fa propostes", ha afegit Arnaldo Otegi (EH Bildu). Els líders de les dues formacions s'han trobat a la seu d'Esquerra a Barcelona per escenificar la seva acció conjunta i "aprofundir-hi" en el que queda de legislatura espanyola. Si fa anys el referent de l'esquerra abertzale a Catalunya era la CUP, ja fa temps que ho ha passat a ser Esquerra, tal com han evidenciat les reflexions d'Otegi, que veu "més eficaç i prudent" l'estratègia del diàleg que no pas la de convocar un nou referèndum unilateral, com plantegen els cupaires. "Sense criticar la proposta, em sembla que la negociació és més eficaç", ha conclòs, tot recordant que els reptes en públic a l'Estat "normalment no acaben bé".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, Junqueras ha presentat la via de la negociació com el "millor instrument" a l'hora de defensar els "drets nacionals" i la "millor alternativa" perquè la comunitat internacional "acompanyi" els processos basc i català. A més, s'ha erigit en la "garantia" que la dreta i l'extrema dreta no arribin al govern per imposar la seva agenda amb "temptacions autoritàries", en al·lusió també al suport que manté al govern del PSOE i Unides Podem. En tot cas, davant de l'actitud del govern espanyol –que en el cas català no posa data a la nova reunió de la taula de diàleg–, ha lamentat que l'esquerra espanyola "desaprofiti l'oportunitat" de la seva aposta. A parer d'Otegi, la "pilota és a la teulada" del govern d'esquerres, perquè ha de "demostrar si és capaç de fer polítiques diferents de la dreta en termes de drets nacionals".

Preguntat per quins avenços concrets pot tenir la taula de diàleg, Junqueras no s'ha volgut mullar i ha afirmat que no sap quin pot ser el "comú denominador" amb el govern espanyol. En el que sí que ha insistit és que Esquerra vol "resultats tangibles" en la pròxima reunió. ¿I si no hi són, Esquerra retirarà el suport a la Moncloa? Junqueras ha dit que el sentit del seu vot al Congrés de Diputats serà en funció del que sigui "bo" o "dolent" per a Catalunya, tot i que ha admès que tot està "entrelligat" i que el "clima de confiança" amb el PSOE té a veure amb com avança el procés de negociació.

Pel que fa a una possible "alternativa" a la taula de diàleg –a la qual es va referir el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu discurs de Nadal i que reclamen Junts per Catalunya i la CUP–, ha preferit no pronunciar-s'hi. "No faig de comentarista [...], no em pertoca a mi", ha dit. Ara bé, sí que ha manifestat que si tot l'independentisme donés suport a la taula de diàleg tindria més possibilitats d'èxit –"Com més siguem, millor", ha dit– i ha criticat l'absència de JxCat per "trencar amb el que havia dit habitualment" després d'haver defensat el sit and talk.

Fent referència a la situació d'Ucraïna, que ha marcat també la trobada entre Esquerra i EH Bildu, Junqueras ha sentenciat que és la "prova terrible" que la negociació és l'única via que funciona i a la qual dona suport la comunitat internacional: "Ucraïna també seuria a negociar si en tingués l'oportunitat". "Doncs en el nostre cas tres quarts del mateix. La nostra voluntat ha de ser la defensa de la taula de negociació", ha insistit.

stats