Otegi, Puigdemont i Junqueras al servei del PP
BarcelonaCada cop que s'apropen eleccions els partits intenten sorprendre amb un fitxatge de renom que aconsegueixi donar una empenta als sondejos. El PP, en mode electoral des de fa mesos, s'avança un any a les generals i obre el mercat d'hivern no amb un sinó amb tres noms de pes en la política estatal. El primer ve d'Euskadi i aporta l'excusa per rememorar els anys del terrorisme d'ETA. El segon, un català exiliat a Bèlgica, i líder d'allò que als populars els agrada anomenar "el cop d'estat del 2017". I el tercer, també català, amb qui el govern espanyol acaba de pactar la supressió de la sedició. Arnaldo Otegi, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras són, sense voler-ho, els tres grans arguments del PP per fer caure el govern de Pedro Sánchez.
L'estratègia no és gaire original, però és cert que ja els ha servit en el passat per arribar a la Moncloa. Tot passa per assenyalar les males companyies de Pedro Sánchez i crear un relat apocalíptic en el qual Espanya està pràcticament en risc de desaparèixer. "No permetrem que parteixin el país en tres o en disset", ha exclamat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, adaptant aquell èxit del passat que deia que "España es una y no cincuenta y una". La crisi econòmica, la inflació, els nous tipus de famílies, la baixa natalitat, els pactes "amb colpistes i terroristes", les lleis que posen "els violadors al carrer" i un llarg etcètera d'exemples posen en perill el "futur" dels espanyols. La recepta, fer fora Sánchez de la Moncloa i instal·lar-hi Alberto Núñez Feijóo.
El president del PP ha estat l'encarregat de tancar el míting a Madrid en un Pavelló Antonio Magariños ple a vessar amb centenars de persones escoltant-lo. Abans d'entrar en matèria ha defensat la llibertat de premsa, que considera que el govern espanyol està posant en risc. Els periodistes, ha dit, han de poder publicar tot el que vulguin. Per exemple, les advertències del mateix Feijóo sobre els riscos de la nova llei contra el maltractament animal: "El Consell General del Poder Judicial ja els ha advertit que la llei produeix més penes per a les mascotes que per a les dones". Una nova frase per al record, malgrat els múltiples dubtes que generi la seva literalitat, com les que va donar al seu dia Mariano Rajoy.
Un test per refrescar conceptes
Obviant les dificultats per anar lligant els diferents capítols del seu discurs, el que ha quedat clar és que Feijóo confia que Otegi, Puigdemont i Junqueras li serveixin per ser el futur president d'Espanya. Amb Otegi, ha dit, Sánchez acaba de pactar "fer fora la Guàrdia Civil de Navarra", per referir-se al fet que la Policia Foral de Navarra s'encarregarà a partir d'ara de gestionar el Trànsit. A Puigdemont considera que ja no se'l persegueix com abans perquè es modifiquen les lleis –el Codi Penal– per afavorir-lo. I de Junqueras ha destacat els múltiples pactes amb el PSOE, com per exemple l'intercanvi de "presos per pressupostos". Al final ha volgut repassar el temari en un test ràpid per deixar clar el seu programa electoral: "Entre impostos i famílies, famílies; entre indults i complir la paraula, complir la paraula; entre sedició i unitat, unitat; entre incompetència i jutges, jutges; entre supèrbia i servei públic, servei públic; entre ERC i Constitució, Constitució; entre Bildu i Guàrdia Civil, Guàrdia Civil; entre Sánchez i Espanya, Espanya". Cal dir que els assistents no li han fallat i han respost amb èxit a cadascuna de les preguntes que els han formulat.
Per acabar, el mateix ritual amb què havien iniciat el míting: moltes banderes d'Espanya i del PP i un himne que consideren que els representa, el People have the power, de Patti Smith, una cantant a qui probablement costaria veure en un míting com el d'aquest dissabte.