Óscar Puente, ministre de Twitter
El titular de Transports gestiona directament el seu compte i formula respostes iròniques i desqualificacions que li han valgut crítiques
MadridSi alguna cosa caracteritza Óscar Puente i el distingeix de la resta de membres del Consell de Ministres és l'ús que fa de la xarxa social X (abans Twitter). El titular de Transports és una excepció: no l'utilitza des d'una òptica netament institucional, sinó que hi publica valoracions personals. A més, gestiona el seu perfil directament i publica amb molta freqüència. Igual que fa en les seves intervencions al Congrés o davant dels mitjans, Puente entra en el cos a cos amb adversaris polítics fent ús de la ironia i la desqualificació. A X també rebat informacions periodístiques, una faceta que recentment li ha valgut crítiques.
Fa un parell de mesos el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va avalar públicament la manera de fer de Puente encara que va defensar que, en el seu cas, va ser un encert deixar el seu compte en mans d'una community manager. "Aquest és el meu estil, l'Óscar té el seu i ho fa molt bé", va concloure tot i les polèmiques que han generat algunes de les seves actituds a X. Aquesta faceta de tuitaire del titular de Transports no pot sorprendre a qui el conegués prèviament, quan era alcalde de Valladolid, ja que feia exactament el mateix.
Quan Sánchez el tria per intervenir a finals de setembre al debat de la investidura fallida del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i després el nomena ministre, fa un moviment "molt pensat", reflexiona el consultor en comunicació política i xarxes socials Xavier Tomàs. El cap de l'executiu busca un perfil més polític que faci de "portaveu de facto" i contraresti les envestides de l'oposició, també a X. "El fitxatge de Puente no s'entendria sense arribar al diagnòstic que Sánchez necessita algú que el defensi", diu en una conversa amb l'ARA. És el que ha fet Puente en els últims dies en plena crisi pel cas Koldo (també anomenat Ábalos o mascaretes).
En un context en què cada cop més la ciutadania s'informa a través de les xarxes socials, Tomàs adverteix que "tot allò que no comuniques, ho comunicarà el teu rival". "Crec que un perfil en aquest sentit fa falta" en un entorn mediàtic com el madrileny, amb la tensió que genera la presència de "molts pseudomitjans" d'ultradreta, apunta el consultor. Justament una resposta de Puente al controvertit periodista que presideix la plataforma d'ultradreta EDATV, Javier Negre, va desfermar una de les últimes polèmiques.
El va criticar per no mantenir "la correcció" com a ministre l'adjunt al director de El Mundo, Francisco Pascual, a qui Puente va dedicar fa una setmana diverses publicacions.
"Algú hauria d'aturar això", va insistir Pascual, a qui se li van sumar altres periodistes, sobre la deriva dels comentaris del ministre de Transports. Puente va advertir que no pensa canviar: "Si us creieu que d'aquesta manera m'acovardireu ho porteu clar". També va denunciar que respondre els atacs de la dreta i la ultradreta comporti que se'l titlli de "macarra". La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que té un perfil dur a X i a qui Puente també ha atacat per aquesta via, va opinar fa un parell de mesos que el ministre de Transports a la xarxa social era com "un mico amb dues pistoles".
Amb aquest comentari Ayuso reaccionava a una altra polèmica pel fet que Puente va bloquejar comptes de polítics del PP com el de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, o el del portaveu del PP, Borja Sémper. "Twitter no és la vida. A Twitter un tria la companyia", va justificar Puente, que també va tirar d'ironia fent seu el lema M'agrada la fruita d'Ayuso.
No és un debat nou el dels bloquejos per part de càrrecs públics. També va rebre retrets similars en el seu moment l'exvicepresident i exlíder de Podem, Pablo Iglesias, per haver bloquejat una senadora popular.
Ja era polèmic com a alcalde de Valladolid
Com a alcalde de Valladolid, Puente feia servir la xarxa social per respondre comentaris sobre la seva gestió i s'enfrontava a adversaris polítics de Castella i Lleó. Les seves disputes via Twitter amb l'exvicepresident de l'autonomia de Cs, Francisco Igea, van provocar més d'un titular als mitjans de comunicació locals. Puente no es limitava a la política local i autonòmica. Els seus missatges sobre afers de política estatal també van portar cua en més d'una ocasió. És el cas del missatge en què va publicar una fotografia robada d'Iglesias amb l'exlíder de Cs Albert Rivera a la cafeteria del Congrés.
Iglesias es va defensar i va acusar Puente de ser "patètic". La publicació també el va enfrontar amb un altre polític amb un perfil molt actiu a la xarxa social, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.
També va ser sonat que Puente reaccionés al nomenament de l'actor Toni Cantó com a director de l'Oficina de l'espanyol creada per Ayuso dient que és "simplement un merda".
Amb aquesta trajectòria i activitat en un compte actiu des del novembre del 2010 no sorprèn que Puente sigui el ministre del PSOE amb més seguidors a X (gairebé 136.000).