Cas Koldo

Óscar Puente cessa dos alts càrrecs del ministeri imputats pel cas Koldo

El ministeri de Transports publica l'auditoria interna que constata el frau en la compra de mascaretes

MadridL'auditoria interna que va posar en marxa el ministre de Transports, Óscar Puente, el març passat arran del cas Koldo, s'ha publicat aquest divendres i ja té, d'entrada, dues víctimes: els dos alts càrrecs del ministeri imputats en el cas i que fins ara continuaven desenvolupant les seves funcions. En una compareixença a petició del PP aquest divendres al Senat, el ministre ha anunciat el cessament del subsecretari actual del ministeri de Transports, Jesús Manuel Gómez, i del director general de gestió de persones d'Adif, Michaux Miranda.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puente ha comunicat la decisió just després de detallar els resultats de l'auditoria, que ha dit que "quedarà a disposició de tots aquells que la vulguin consultar". En concret, el resultat s'ha publicat a la pàgina web del ministeri. Puente ha explicat que un equip de funcionaris ha treballat des del mes de març fins ara recollint tota la informació rellevant, fent entrevistes i examinant els aspectes jurídics per fonamentar les conclusions.

Cargando
No hay anuncios

"Permetin que no faci valoracions; no pretenc prejutjar ni valorar decisions que només corresponen als tribunals", ha expressat, i ha atribuït la decisió de la destitució" a una pèrdua de confiança" cap als dos alts càrrecs. El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno va acordar la imputació de Gómez i Miranda el 29 de juliol. De fet, tots dos estan citats a declarar a l'Audiència Nacional el 9 de setembre.

Compra massiva de mascaretes

Cal recordar que el cas Koldo té l'origen en unes presumptes comissions il·legals que s'hauria embutxacat Koldo García, exassessor de José Luis Ábalos quan era el titular del ministeri de Transports, amb la compra massiva de mascaretes durant els moments més durs de la pandèmia de la covid-19. A grans trets, el ministre ha anticipat que l'auditoria constata que hi va haver frau en aquesta compra pública. "En alguns casos, no es van complir en la seva integritat els requisits mínims exigits per a la realització de les operacions de compra de mascaretes pel procediment d'emergència", ha constatat durant la seva compareixença.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha detallat el ministre, l'auditoria ha detectat algunes "carències" durant aquell procediment de compra. Per exemple, falten algunes actes d'entrega de mascaretes; en una de les entregues no s'especifiquen els destinataris o no s'arriba a justificar adequadament la compra.

Cargando
No hay anuncios

Mesures de reforç

Amb tot, l'auditoria inclou mesures per reforçar aquest tipus d'operacions i, de fet, el mateix Puente ha anticipat algunes iniciatives que el ministeri té intenció d'entomar per evitar més fraus en un futur. D'entrada, ha dit que a partir d'ara s'elaboraran informes previs als expedients de contractació d'emergència, tant al ministeri de Transports com a les empreses públiques que en depenen. També vol ampliar el sistema antifrau del ministeri, que a partir d'ara s'aplicarà sobre tots els fons públics que gestiona la cartera. També es reforçarà la lluita contra els conflictes d'interès dels treballadors i el control de compra en situacions d'emergència i es reforçarà l'entrada de persones a les seus del ministeri, així com l'entrada i sortida de material.

Cargando
No hay anuncios

El PP, que havia demanat la compareixença de Puente tant pel caos ferroviari d'aquests últims mesos com pel cas Koldo, no ha dubtat a reaccionar a la decisió del ministre: "[Óscar] Puente assumeix la corrupció del seu ministeri", asseguren fonts dels populars, que afirmen que l'anunci del titular de Transports busca "tapar la corrupció del govern" de Pedro Sánchez, en referència al cas que esquitxa l'empresària i parella del president espanyol, Begoña Gómez.