Govern espanyol

Óscar López substituirà José Luis Escrivá com a ministre de Transformació Digital i Funció Pública

El fins ara cap de gabinet de Pedro Sánchez rellevarà Escrivá després que hagi estat designat governador del Banc d'Espanya

ARA
2 min
Salvador Illa amb José Luis Escrivá aquest matí al Palau de la Generalitat

Barcelona / MadridDesprés que José Luis Escrivá fos nomenat nou governador del Banc d'Espanya, el president espanyol, Pedro Sánchez, ja ha triat substitut per al ministeri que fins ara pilotava, el de Transformació Digital i Funció Pública. Serà qui fins ara era el cap de gabinet de Sánchez, Óscar López, que va ser secretari d'organització del PSOE quan Alfredo Pérez Rubalcaba va ser líder del PSOE i era cap de gabinet de Pedro Sánchez des del juliol del 2021. Diego Rubio, l'actual secretari general de polítiques públiques, assumptes europeus i prospectiva estratègica del govern espanyol, rellevarà López com a cap de gabinet.

Óscar López

Sánchez ha comparegut aquest dimecres a la tarda al Palau de la Moncloa per anunciar els canvis en el consell de ministres i ha lloat els perfils i les trajectòries de tots tres. En el cas d'Óscar López, és llicenciat en Ciències Polítiques i Pedro Sánchez el va incorporar al seu gabinet –va substituir a Iván Redondo– després d'una etapa de tres anys en què havia estat màxim responsable de Paradores. López està especialitzat en Administració Pública i Relacions Internacionals per la Universitat Complutense de Madrid i amb el nou càrrec, haurà de fer front a desplegament dels fons europeus per millorar la digitalització de l'economia i també modernitzar les administracions públiques.

"Estic convençut que serà un ministre clau i exemplar", ha dit el president espanyol, que ha destacat que el nou ministre, d'origen madrileny, "coneix l'administració pública a tots els nivells". Sobre Rubio, que li prendrà el relleu com a cap de gabinet, Sánchez ha posat en valor la seva "integritat", "rigor tècnic" i "transversalitat". D'origen extremeny, és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona i doctorat per la d'Oxford. En relació amb Escrivá, el cap de l'executiu ha sortit al pas de la polèmica i ha argumentat que és "un dels millors economistes" de l'Estat i "un dels més grans experts en política monetària". "Pocs economistes tenen el coneixement, l'experiència i l'altura d'estat que té ell. Serà un excel·lent governador", ha reblat.

La tria d'Escrivá com a nou governador del Banc d'Espanya no va tenir el suport del PP i, de fet, el govern espanyol va tirar pel dret i va fer saltar pels aires les converses que havia mantingut amb els populars per aconseguir un candidat que tingués el vistiplau dels dos principals partits de l'Estat. El PP ja va rebutjar el nomenament del ministre per a la Transformació Digital al juliol. "No es pot ser ministre al matí i governador a la tarda", va criticar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha anunciat al Congrés la designació d'Escrivá com a governador aquest dimecres a la tarda, fet que ha obert oficialment el relleu anunciat per Sánchez poc després.

Justament aquest dimecres Escrivá s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, al Palau de la Generalitat. Una trobada que ha tingut lloc hores abans que Escrivá sigui nomenat oficialment com a governador del Banc d'Espanya. L'encara ministre també tenia previst reunir-se amb la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat.

stats