Política10/05/2017

Requisar urnes, control dels Mossos i reforma constitucional: la recepta de Margallo per frenar el referèndum

L'exministre participa en un debat a Barcelona amb Joana Ortega, que rebutja una declaració unilateral d'independència (DUI) i admet que es va reunir en secret amb Santamaría abans de convocar la consulta del 9-N per demanar que s'autoritzés

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

BarcelonaRequisar i destruir les urnes i paperetes que s'estaven fent al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, prendre el control dels Mossos durant 24 hores a través de l'article 155 de la Constitució i obrir, just després, la negociació per a una reforma constitucional. Aquesta és la recepta que l'exministre d'Afers Exteriors i diputat del PP José Manuel García Margallo va plantejar, sense èxit, al govern de Mariano Rajoy per intentar aturar el 9-N i la mateixa que, ha dit, tornaria a plantejar ara si encara formés part de l'executiu espanyol.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exministre ha participat aquest dimecres a Barcelona en un debat cara a cara amb l'exvicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega, en el marc del cicle de conferències 'Espanya plural, Catalunya plural' que se celebra entre Barcelona i Madrid. Un fòrum en què Margallo, que ha reconegut que considera la unitat d'Espanya com "el bé superior a preservar", ha explicat que abans del 9-N la seva proposta va ser rebutjada pel govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Margallo ha defensat que, a més d'aturar el referèndum que planeja ara l'executiu de Carles Puigdemont, és necessari buscar una sortida política. Per això, com ja ha fet en altres ocasions, ha defensat una reforma constitucional que comporti el pagament de la disposició addicional tercera de l'Estatut, blindi les competències lingüístiques de la Generalitat i reformi a fons el model de finançament autonòmic. "Aquest problema polític no es resol només anant als tribunals. Les lleis cal complir-es, però a més cal fer política", ha avisat.

Els altres "errors" de l'Estat

Cargando
No hay anuncios

De fet, permetre la celebració del 9-N va ser un "error" segons Margallo, que ha opinat que el millor que podria haver fet el govern de Rajoy era impedir-lo i obrir immediatament la negociació per a una reforma constitucional. No ha sigut, però, l'únic error que ha admès l'exministre, que ha considerat que el PP es va equivocar també limitant-se a fer campanya contra l'Estatut i no plantejant un text alternatiu, i ha censurat algunes expressions "feridores" que es van fer servir durant aquella campanya per part dels populars.

L'exministre, però, també ha senyalat errors que, sota el seu parer, han comés els diferents governs catalans, entre els quals expulsar el PP del dia a dia polític a través del Pacte del Tinell o, en el cas de l'expresident José Montilla, emparar la manifestació després de la sentència del Tribunal Constitucional, una resolució judicial que també ha qualificat de "desafortunada".

Cargando
No hay anuncios

Margallo ha insistit, a més, que una Catalunya independent "és perfectament viable sempre que tingui un ampli reconeixement internacional i formi part de la UE", dues condicions que s'ha mostrat convençut que no es compliran. "Les possibilitats de reconeixement d'un territori que va a la secessió unilateralment són pràcticament nul·les".

Ortega, contra la DUI

Cargando
No hay anuncios

Aquest debat és el tercer que protagonitza Margallo amb dirigents sobiranistes després dels mantinguts amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l'expresident Artur Mas. Aquesta predisposició al diàleg li ha valgut l'elogi de Joana Ortega, que l'ha definit com "una petita escletxa en el mur de la incomprensió del PP envers l'independentisme".

L'exvicepresidenta ha carregat contra el govern de Rajoy per la seva falta de diàleg i la judicialització del Procés, i l'ha responsabilitzat de l'augment de l'independentisme per la seva política recentralitzadora i la poca capacitat, ha dit, d'interpretar amb encert el que estava passant a Catalunya. Tanmateix, Ortega ha admès també alguns errors per part del sobiranisme, entre els quals haver avalat la consigna "Espanya ens roba".

Cargando
No hay anuncios

Ortega, que ha apuntat que el millor escenari possible és el del referèndum pactat, s'ha mostrat contrària a una declaració unilateral de independència. "No crec que sigui la solució", ha apuntat.

Els contactes discrets abans del 9-N

Cargando
No hay anuncios

Tant Margallo com Ortega van ser actors principals durant el 9-N, i ara, quan el Govern enfila els preparatius per a un nou referèndum, el seu testimoni sobre el que va passar el 2014 cobra valor. De fet, a més de la confessió de l'exministre sobre el seu pla frustrat per frenar la consulta, també l'exvicepresidenta ha revelat aspectes relacionats amb aquells dies que fins ara havien estat ocults.

Així, ha reconegut que es va reunir diverses vegades en privat amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría,per intentar que l'executiu espanyol permetés la consulta. L'última vegada va ser, ha dit, una setmana o 10 dies abans de firmar el decret de convocatòria.