Ortega i Solsona es perfilen per liderar el PDECat

Chacón decideix passar al sector privat i no optarà a la presidència del partit en el congrés del 15 i el 16 de maig

Joana Ortega, número dos del PDECat, a Manresa
3 min

Després de quedar fora del Parlament, el PDECat afronta els dies 15 i 16 de maig un congrés que decidirà el seu futur immediat. Amb representació a la cambra espanyola i al món local, els seus dirigents s'han conjurat per continuar en el projecte, però amb lideratges diferents. Segons ha avançat El Periódico i confirmen diverses fonts consultades per l'ARA, l'actual portaveu, Marc Solsona, i l'ex número dos de la candidatura, Joana Ortega, es perfilen per liderar el Partit Demòcrata.

Marc Solsona, portaveu del PDECat.

La que va ser cap de llista del PDECat el 14-F, Àngels Chacón, ha decidit no optar a presidir el partit i ha passat a treballar al sector privat -segons el seu entorn-. Pel que fa a l'actual president, David Bonvehí, es pronunciarà en els propers dies sobre què vol fer, però tot apunta que renunciarà a continuar al capdavant de la formació postconvergent, sense plantejar alternativa al nou tàndem que es dibuixa.

Les noves cares de la direcció aniran acompanyades d'un canvi d'estructura que s'està preparant en la ponència organitzativa del congrés i que haurà de validar l'assemblea dels militants. La direcció del partit és qui porta el dia a dia i actualment està dirigida per una presidència amb poders executius -que ostenta Bonvehí-. El canvi que es vol fer consisteix en convertir aquesta presidència en un càrrec més aviat institucional -que ocuparia Ortega- i crear una secretaria general que piloti la formació -que ostentaria Marc Solsona.

La candidata del PDECat, Àngels Chacon, valorant els resultats de les eleccions.

Malgrat que aquesta és una proposta que està sobre la taula, fonts del partit no donen res per tancat, ara per ara. Segons les mateixes fonts, Solsona s'ha postulat en les últimes hores a través de diverses converses amb dirigents del partit per mesurar el seu suport, però encara no hi ha cap candidatura oficial. Al congrés, tots els militants tenen dret a presentar-se per encapçalar la formació, però des de la direcció s'aspira a teixir un consens per a una sola llista.

En tot cas, el moviment de Solsona no ha agradat a alguns membres de la direcció, que consideren que el tàndem amb Ortega havia d'esperar més a l'hora de fer un pas endavant. Hi ha qui defensa que abans de fer qualsevol moviment per liderar el partit s'havia de pronunciar David Bonvehí, l'actual president.

Fa mesos, des que el PDECat va perdre les eleccions, que Bonvehí medita el seu futur i es decanta per fer un pas al costat en el lideratge del partit. Tanmateix, encara no ho ha comunicat de forma oficial i espera fer-ho en els pròxims dies.

A la nova direcció del PDECat li tocarà lidiar amb un partit sense representació al Parlament i pendent de com afrontarà les pròximes eleccions municipals -el 2019 es van presentar amb Junts per Catalunya- i els comicis espanyols. El repte del Partit Demòcrata és buscar aliances amb plataformes del catalanisme moderat per intentar mantenir-se a la superfície.

Situació econòmica crítica

Qui assumeixi el timó del partit s'enfrontarà a una situació econòmica crítica. De fet, el congrés del mes de maig, més que ideològic, serà de debat sobre l'estructura de la formació. És a dir, el partit s'haurà de redimensionar després de quedar fora de la cambra catalana i del Govern. El pressupost de la campanya del PDECat el 14-F va ser de 690.000 euros, una despesa que la direcció esperava recuperar amb les subvencions parlamentàries de la legislatura, que no rebrà. Abans dels comicis també havia engegat un expedient de regulació d'ocupació per aprimar la plantilla.

En termes de finançament, la pròxima executiva té una altra assignatura pendent: rubricar el divorci amb Junts per Catalunya. Tot i que políticament van separar-se al mes de setembre, encara no han signat els termes: com es divideixen els ingressos del Congrés de Diputats -on comparteixen grup parlamentari- i del món local. Ara per ara no hi ha un acord en aquest sentit -van iniciar les converses abans dels comicis- i les posicions estan, més aviat, allunyades.

stats