Ortega busca frenar els recels d’ERC
S’adapta a la crida de Mas per evitar el xoc amb els republicans i s’ofereix a aclarir la logística del 9-N
BarcelonaDesprés que dimecres Artur Mas mirés de calmar les aigües amb ERC, posant l’accent en el 9-N i aparcant per unes setmanes la resposta a una suspensió de la consulta a mans del Tribunal Constitucional (TC), ahir encara quedava un punt del guió per complir. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que dimarts havia acabat d’obrir la caixa dels trons plantejant un ajornament de la consulta si el TC prohibeix la cita del 9-N, va aplicar un subtil gir al seu discurs: no va negar aquesta hipòtesi, simplement va ometre’n tota referència. La idea de l’ajornament ha quedat desada en un calaix. Però no pas descartada. Els plans passen per fer tot el possible per poder votar aquesta tardor i, en cas que l’Estat hi posi totes les traves, quedarà per jugar la carta d’unes eleccions plebiscitàries.
“El Govern treballa per poder votar el 9-N”, va assegurar Ortega a TV3. A diferència de dimarts, va estalviar-se concretar què caldrà fer davant d’un veto judicial. “Hem de fer els passos a mesura que es vagin produint els esdeveniments, sense posar-nos la bena abans de la ferida”, va argumentar. I va recordar que el president de la Generalitat, arribat el moment, convocarà les forces sobiranistes per decidir plegats la resposta a l’embat de l’Estat contra la convocatòria. Va reiterar, a més, que si a Madrid “es pensen que prohibint la consulta mataran els anhels dels catalans de poder votar, s’equivoquen”. L’omissió de les referències a un ajornament, segons Ortega, no implica cap rectificació, ni tan sols una contradicció amb el president. “Costa trobar esquerdes entre Mas i jo”, va etzibar.
“Tot estarà preparat per votar”
Com a responsable de la logística de la consulta, va voler garantir que “tot estarà preparat per poder votar” en la data acordada. Per convèncer de la feina que està fent el departament de Governació per tenir a punt tots els aspectes organitzatius, ahir va reunir-se amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a qui va explicar-ne els detalls. Segons van explicar ahir a l’ARA fonts republicanes, els recels sobre l’estratègia que vol seguir el Govern en els pròxims mesos no s’han esvaït del tot, però sí que s’ha acordat empènyer amb la màxima unitat per fer possible la consulta.
Més enllà d’aquest contacte discret -i significatiu, després d’una setmana de retrets creuats entre CiU i ERC-, Ortega va anunciar ahir que pensa convocar a principis de setembre els partits impulsors de la llei de consultes -CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP i també el PSC- per posar-los al dia dels preparatius per al 9-N.No va trigar a confirmar-hi l’assistència el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. “Nosaltres sempre anem als llocs on ens conviden. I si ho fan perquè hem anunciat que votarem a favor de la llei de consultes, doncs evidentment que hi anirem”, va assegurar Iceta a l’ACN. Ara bé, la presència dels socialistes a la reunió no implicarà un aval a l’organització de la consulta del 9 de novembre, a la qual se segueix oposant el PSC perquè no és fruit d’un acord entre governs. Els socialistes aprofitaran la trobada amb Ortega i la resta de forces sobiranistes per alertar que “una llei de consultes no referendàries no pot servir per fer la pregunta pròpia d’un referèndum”, va avançar Iceta.
El PP tem l’ascens dels “radicals”
Per la seva banda, el vicesecretari d’organització del PP, Carlos Floriano, va tornar a carregar ahir contra Mas, de qui va vaticinar que el seu “gran mèrit” com a president haurà sigut, finalment, conduir la societat catalana cap a “la frustració i l’enfrontament” i entregar el poder “als més radicals”, en al·lusió a una ERC a l’alça a les enquestes. “És una trajectòria política lamentable, fruit d’un error de càlcul i de la seva incapacitat per enfrontar-se a una situació de crisi i prendre les decisions que corresponen a un govern responsable”, va afirmar a RNE Floriano, que aquests dies d’agost s’ha erigit en l’ariet de guàrdia del PP contra el sobiranisme.