INVESTIGACIÓ
Política27/07/2012

Oriol Pujol rebutja qualsevol implicació en el cas de les ITV

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va assegurar ahir que no sap res sobre la seva presència en el sumari del cas de les ITV. Informes de vigilància duanera el veuen "cooperador necessari" de la trama.

O. March / L. Díaz-roig
i O. March / L. Díaz-roig

BARCELONA"No formo part del sumari, no en conec res, no se m'ha reclamat cap informació ni se m'ha citat". Aquesta va ser la reacció del secretari general de CDC, Oriol Pujol, a unes informacions aparegudes en diversos diaris que recullen que alguns empresaris imputats en el cas de presumptes irregularitats en la concessió de llicències d'ITV a Catalunya es refereixen a ell en diverses converses. La trama és una peça separada del cas Campió -destapada a Galícia i que gira al voltant d'una presumpta concessió de subvencions irregulars a canvi de concessions a càrrecs públics-, que va sortir a la llum pública al març, quan la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària van detenir cinc persones, entre les quals hi ha el número 2 de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, que va haver de dimitir, i el subdirector general de Seguretat Industrial, Isidre Masalles.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Lamento que algunes persones que conec es puguin dirigir a mi en els termes amb què sembla que ho fan, i això em genera un punt de disgust", va considerar el secretari general de CDC a RAC1, on també va afegir que té un marge "molt petit" per controlar què es diu sobre ell. Pujol va fer servir un fil argumental semblant al que van fer servir -en privat- els nacionalistes després de la detenció de Tous -produïda l'endemà que el secretari general de CDC comparés Espanya amb un embassament "d'aigües podrides" en el tancament del congrés del partit-. Així, va voler fer notar que la seva presència en el sumari del cas de les ITV arriba, "casualment", l'endemà que el Parlament votés la proposta de pacte fiscal en la línia del concert econòmic. "La setmana passada el cas Millet, aquesta setmana això de les concessions d'ITV... Cada cop que fem un pas endavant ens trobem amb això", considerava ahir un dirigent de CDC.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va exigir a Pujol una "explicació immediata" i va assegurar que, si no sortia d'ell, els socialistes exigirien la seva compareixença al Parlament. "Els dirigents polítics han de ser els primers a donar exemple sobre el seu lideratge ètic i moral", va reblar Collboni. ERC, en canvi, només es pronunciarà en cas que el jutge acabi imputant Pujol. "Facilitar contactes no és cap delicte", va assegurar Anna Simó, portaveu dels republicans a la cambra catalana.

Cooperador necessari

Cargando
No hay anuncios

Uns informes del Servei de Vigilància Duanera -que depèn de l'Agència Tributària-, continguts en el sumari del cas, descriuen el paper de Pujol com a "cooperador necessari" de la presumpta trama de tràfic d'influències per aconseguir concessions d'estacions de la ITV. A més de Tous i Massalles, també hi ha tres empresaris imputats: Sergi Alsina, soci d'Alta Partners; Sergi Pastor, directiu de Ficosa i exconseller delegat de l'empresa Applus, i Ricard Puignou, administrador de l'empresa d'ITV Certio.

La jutge del cas, la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, ha inclòs Pujol entre les onze persones investigades, tot i que no ha estat citat a declarar ni com a testimoni. El nom del secretari general de CDC apareix constantment en diverses converses telefòniques entre els diferents imputats com a presumpte impulsor d'alguns dels projectes de la trama. Pujol hauria aportat, segons els informes, la influència política a l'entramat. D'altra banda, la investigació també fa referència a facturació falsa, una part de la qual l'hauria realitzat la dona de Pujol, Anna Vidal, a l'empresari Sergi Alsina.

Cargando
No hay anuncios

Els imputats volien trencar el monopoli d'Applus -que fins al 2010 controlava més de la meitat de les estacions d'ITV- creant societats noves a partir de subvencions públiques. El 2010 el govern tripartit va impulsar un concurs per donar entrada a noves empreses per prestar el servei de la ITV i es van distribuir dos lots amb tres estacions. Fins aleshores, Applus tenia pràcticament el monopoli en el sector.

Una de les empreses que es va presentar i que no va guanyar, Certio -administrada per Puignou, un dels imputats-, va impugnar un lot i, finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va suspendre el concurs de manera cautelar. La trama buscava, presumptament, l'anul·lació d'aquest concurs per aconseguir noves adjudicacions.