Política10/09/2015

Junqueras insta Maragallo a mostrar-li un tractat o directiva europeu que digui que Catalunya quedaria fora de la UE

El president d'ERC assegura que no esperaran a les eleccions espanyoles per impulsar les lleis i les estructures per fer la independència

El president d'ERC i número 5 de Junts Pel Sí, Oriol Junqueras, ha instat aquest dimecres el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, a mostrar-li "algun tractat, directiva o un simple article de qualsevol text europeu" que digui que la independència deixaria Catalunya fora de la Unió Europea (UE). "Si no ens l'ensenyen és que no existeix. I, si no existeix, és que no passarà", ha indicat durant un esmorzar-col·loqui organitzat pel Fòrum Europa, en paral·lel al que Margallo ha protagonitzat també a Barcelona. El líder republicà ha garantit que una victòria de Junts Pel Sí el 27-S iniciaria immediatament el camí cap a la independència sense esperar a les eleccions espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Només ens ha d'ensenyar la directiva europea que explica això de l'exclusió automàtica. On està?", s'ha preguntat Junqueras. "Si té interès en demostrar que això passaria i, en canvi, no ho demostra mai, potser és que no hi és", ha conclòs el líder republicà, convençut que una Catalunya independent formaria part de la UE i de l'euro si els catalans així ho decideixen.

Cargando
No hay anuncios

Les advertències per part de l'Estat no frenaran les pretensions de Junts Pel Sí. Junqueras ha garantit que una victòria independentista el proper 27 de setembre impulsaria de forma immediata l'aprovació de les lleis i de les estructures necessàries per sustentar el nou estat independent. Tot i que el seu full de ruta no tanca la porta a un acord amb l'Estat -més aviat, n'és partidari-, un hipotètic govern de Junts Pel Sí després de les eleccions no esperaria a conèixer el resultat de les eleccions espanyoles previstes per a finals d'any. "Si optéssim per esperar és probable que, un cop s'haguessin produït, ens preguntessin si no valdria la pena esperar a les següents eleccions. I quan arribessin les següents eleccions algú ens preguntaria si no valdria la pena esperar fins el segle XXII", ha ironitzat el número 5 de la llista independentista.

El torn de preguntes ha estat farcit de referències al procés sobiranista. Entre d'altres, Junqueras ha assegurat que una Catalunya independent garantiria les pensions millor que si continués dins d'Espanya, pel simple fet que al Principat hi ha més treballadors per pensionista que al conjunt de l'Estat. A més, s'ha mostrat convençut que la sensibilitat de la República Catalana amb els pensionistes seria superior a la que té el govern espanyol. "El futur de les pensions estaria molt més garantit en un estat que les vol i les pot garantir que no en un estat que ni les pot ni les vol garantir", ha subratllat.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al suport empresarial a la independència, Junqueras ha diferenciat entre les empreses de l'IBEX 35 i la "majoria" d'empreses catalanes. "A diferència d'altres índex borsaris del món, l'IBEX 35 té una forta presència d'empreses estretament vinculades a decisions del sector públic. És possible que d'alguna manera o altra afecti l'opinió que expressen aquestes empreses", ha insinuat el president d'ERC. De la "majoria de l'empresariat català" ha recordat que s'ha expressat "amb molta claredat en defensa del dret a decidir i a favor de respectar la voluntat majoritària dels ciutadans".

Junqueras ha remarcat que l'independentisme no està legitimat ni perquè faci molt de temps que alguns el defensen ni perquè l'Estat hagi dit "no" moltes vegades. "El que legitima sobretot els independentistes és la voluntat d'exercir uns valors de caràcter universal com la llibertat, la justícia, la fraternitat, la solidaritat i l'eficàcia", ha explicat. Valors que "no només" defensa l'independentisme, però que "potser ara defensa més que qualsevol altra opció".

Cargando
No hay anuncios

La crisi xinesa i la crisi demogràfica, reptes de futur

Fugint de l'actualitat catalana més estricta, Junqueras ha centrat la seva conferència en els reptes que ha d'afrontar el món -també Catalunya- en els propers anys i dècades. La latent crisi xinesa serà un dels que més imminentment afectaran l'economia mundial. El president d'ERC ha recordat com, només en els dos "pitjors" dies de la borsa xinesa aquest passat estiu es van perdre 3 bilions de dòlars, "15 vegades el PIB català".

Cargando
No hay anuncios

La devaluació "més o menys encoberta" del Yuan ha anat lligada a l'increment de l'oferta monetària xinesa fins a arribar a límits "mai vistos". Una situació similar a la que hi ha a Europa, "amb 60.000 milions d'euros nous cada mes" i als Estats Units. Tot i que fa uns anys, Junqueras defensava aquest increment de l'oferta monetària com una sortida adequada a la crisi -si arribava directament a la gent i a les empreses-, el líder republicà ha advertit ara dels perills de la creació d'una "possible bombolla monetària". Un repte que els governants han de començar a encarar de forma immediata per evitar els possibles efectes d'una "punxada" a l'estil de la de la bombolla immobiliària.

El repte monetari no ha estat l'únic sobre el que Junqueras ha centrat l'atenció aquest dijous. També ha parlat de la crisi que podria provocar la reducció de la població activa d'aquí a poques dècades. "El món occidental no s'ha enfrontat a una reducció tan gran de la seva població activa des del segle XVI", ha alertat en referència, per exemple, als 8 milions de potencials treballadors que Alemanya perdrà el 2030, quan arribi a la jubilació la generació d'alemanys més gran de la història, nascuda el 1964. Catalunya haurà d'afrontar el mateix repte uns anys després, quan la generació de 1974 es jubili.

Cargando
No hay anuncios

Dos reptes sobre els que "cal estar preparats" i que, segons Junqueras, una Catalunya independent podria gestionar de forma més eficaç.