Política30/05/2015

Junqueras s'estrena al Cercle d'Economia: "La corrupció és el que fa mal i genera incertesa"

El president d'ERC assegura que el que provoca inseguretat a l'empresariat són els "incompliments" del govern espanyol i el "canvi de regles al mig de la partida"

Núria Orriols
i Núria Orriols

SitgesEl president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha estrenat aquest dissabte a les XXXI Jornades del Cercle d'Economia davant un empresariat expectant sobre el que diria el líder republicà. Preguntat sobre la incertesa que podria portar el procés sobiranista ha contestat: "La corrupció és el que fa mal i genera incertesa". Aquesta ha estat la resposta del president dels republicans al president del Cercle i economista, Antón Costas, que l'ha interpel·lat sobre el procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Junqueras ha volgut esvair dubtes sobre l'eventual inestabilitat que part de l'empresariat tem que es produeixi a Catalunya. Prèviament, Costas havia posat sobre la taula la "preocupació" per la inestabilitat que pugui generar la "ruptura", una unilateralitat que per al Cercle no convé en cap cas. I Junqueras ha contestat de forma clara: "El que genera incertesa és que l'estat espanyol tingui més de 400 expedients oberts per incompliment de competències de la UE, el que genera incertesa és canviar les regles de joc al mig de la partida", ha remarcat, "això sí que fa mal i vostès ho saben".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ha convidat l'auditori a no patir pel que vulgui fer ERC: "Nosaltres estem nets com una patena i som complidors amb la democràcia", ha sentenciat. També ha tret pit per la "moderació" del seu partit, entenent-la com la "normalitat democràtica" que implica preguntar als ciutadans. "Som tan moderats i conservadors com David Cameron", ha dit, "aquells que confien en la democràcia ¿com se'ls ha de qualificar si no com a moderats?", ha afegit.

Antón Costas també li ha preguntat com es llegiran les eleccions plebiscitàries. "Posi's en el supòsit que hi ha eleccions el 27-S...", ha començat Costas. "Estem segurs que hi haurà eleccions el 27-S", ha aclarit de seguida el republicà sense deixar acabar la pregunta al president del Cercle. Tot rient, l'economista l'ha posat en la disjuntiva d'interpretar el 27-S com un plebiscit o com una via per formar un govern que faci polítiques.

Cargando
No hay anuncios

En aquest punt, Junqueras ha contestat que es respondran a les necessitats dels ciutadans i que, per fer-ho, precisament, cal dotar-se de nous instruments. "Una cosa és indestriable de l'altra, es pot ser independentista i respondre a les necessitats dels ciutadans, oi?" s'ha preguntat Junqueras.

¿I si les forces sobiranistes no tenen prou força per construir un nou estat? –li ha preguntat Costas en relació a la intervenció de dijous del president de la Generalitat, Artur Mas. Doncs, el d'ERC s'ha mostrat disposat a acceptar els resultats. "Serem respectuosos, tal com hem fet sempre", ha afirmat. I dirigint-se al públic ha llançat una pregunta en l'aire: "Entenc que tothom ho farà, no? No pot ser de cap altra manera".

Cargando
No hay anuncios

Sí que ha advertit, però, que la relació amb l'estat espanyol "no serà bona si no és d'igual a igual. Ara no és bona tal com experimenten els comptes de resultats de les seves empreses cada dia", ha dit.

La contracció demogràfica

Cargando
No hay anuncios

Oriol Junqueras –que ha participat a les jornades després que ho fes ahir el líder del PSOE, Pedro Sánchez– no ha parlat de la independència en la seva intervenció inicial, sinó que ha estat en el torn de preguntes que el president del Cercle l'ha interpel·lat sobre la qüestió. L'exposició de republicà, de prop de 45 minuts, ha estat sobre qüestions estructurals i macroeconòmiques.

Ha alertat de les conseqüències de la contracció demogràfica i l'envelliment de la població, en relació, sobretot, a l'impacte en les finances públiques. És per això que ha asseverat que "les decisions que prenen els governs o les empreses ho han de tenir en compte", ja que el que es decideixi ara "condicionarà la vida laboral i general de les generacions futures".

Cargando
No hay anuncios

El paper del sector públic

El líder republicà ha remarcat la importància del "paper" del sector públic en l'economia, ja que hi ha inversions que l'àmbit privat "no està en condicions de fer-les". "És imprescindible i això ho defensen també el més liberals de tots", ha remarcat.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras, portant la qüestió al seu terreny, ha assenyalat les inversions que considera que el govern espanyol ja hauria d'haver fet: el corredor mediterrani i l'ample de via europeu. Per exemplificar la necessitat d'aquesta despesa pública, ha parlat de Seat. "Aquesta indústria exporta els seus cotxes a través del tren de via estreta, altrament anomenat 'el carrilet', en el qual també transiten trens de passatgers cada sis minuts i els trens de potassa provinents de Manresa i Súria". "La manca de decisions és, en aquest cas, del tot irracional", ha conclòs.

El comerç amb l'Àsia, una oportunitat

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Junqueras ha fixat el comerç amb les regions asiàtiques com un punt estratègic per a Catalunya i l'economia mediterrània. "Hi tenim un paper clau", ha dit. Però ha llançat una alerta: "Les oportunitats no són eternes i apareixen i desapareixen", i ha reiterat que "les decisions que no es prenen poden tenir un cost d'oportunitat molt alt".

El republicà ha fet referència al corredor mediterrani, i ha situat la infraestructura com a prioritària per impulsar el comerç asiàtic amb el mediterrani. "El corredor augmenta l'interès de la Xina", ha dit, i ha recordat que les oportunitats passen perquè altres competidors, com el port de Rotterdam (Holanda), "ja tenen banda ampla europeu".