REFORMA DE L'ADMINISTRACIÓ

Els organismes que vol suprimir l'Estat costen només 65 milions

Per reduir el dèficit en una sola dècima, caldria eliminar organismes amb el triple de valor que els assenyalats

R.t.
23/06/2013
2 min

BarcelonaEls organismes autònoms de la Generalitat que l'executiu de Mariano Rajoy demana suprimir a través de la seva reforma de l'administració suposen una càrrega ínfima per als pressupostos del Govern. En total, poc més de 65 milions d'euros, d'un total de 37.025 milions del sector públic català el 2012. El cas és que, per reduir el dèficit en una sola dècima, caldria eliminar organismes amb el triple de valor que els assenyalats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'organisme més car dels que proposa liquidar el govern espanyol és l'Institut Cartogràfic de Catalunya, amb unes despeses de 18,3 milions anuals. El segueix l'Institut Català de l'Energia -12,5 milions- i la Sindicatura de Comptes -9,7 milions-, un ens clau en un moment en què es reclama més transparència i rendició de comptes.

El Servei Meteorològic de Catalunya costa 6,1 milions però fa una tasca essencial en la prevenció de desastres com les inundacions de la Vall d'Aran i el Pallars. El Síndic de Greuges té un cost de 5,9 milions, el Consell de Garanties Estatutàries puja a 3,1 milions, l'Agència de Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ascendeixen a 2,9 milions cadascuna, l'Autoritat Catalana de la Competència només 1,6 milions i el Centre d'Estudis d'Opinió prop d'1,2 milions. En canvi, les oficines de la Generalitat a l'exterior només van tenir un pressupost d'1,1 milions el 2012, després d'anys de retallades.

Rajoy proposa també suprimir la Junta Consultiva de Contractació Administrativa i l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya -que va frenar l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat a Acciona-, però tots dos tenen poca estructura i, en el segon cas, va crear-se a partir d'una directiva europea.

En vista de les crítiques a la reforma proposada per l'Estat -la Generalitat no té intenció de fer-ne cas-, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va al·legar ahir que ha arribat l'hora que els polítics facin un "sacrifici".

stats