Ordre i seguretat: la recepta del PSC per marcar perfil davant Aragonès (i la dreta)
Els socialistes condicionen els pressupostos catalans a prendre mesures en aquesta àrea
BarcelonaEn la negociació pressupostària de 2023, el PSC va posar el focus en les grans infraestructures –com la B-40 i l’aeroport– i el projecte del Hard Rock a Tarragona. Un any després, i mentre malda perquè el Govern compleixi el compromís de desencallar el macrocasino, sobre la taula hi situa tres carpetes diferents: educació, habitatge i seguretat. Aquesta última és al centre de l’acció política dels socialistes des de fa temps, i n'és una prova que el mateix Salvador Illa sol·licités celebrar un ple extraordinari sobre seguretat al Parlament al novembre, una iniciativa que fins aleshores només havia demanat Vox (sense èxit). Fonts socialistes consultades per l'ARA defensen que estan donant pes parlamentari a un tema que preocupa el món local, com ja van identificar a les municipals. Seguretat i neteja van ser els dos principals eixos de la seva campanya. L'ordre i la seguretat apareixen ara com la recepta del PSC per fer forat electoral a un any de les catalanes.
Per als socialistes, la negociació de pressupostos ofereix una oportunitat de marcar perfil distanciant-se dels discursos de PP i Vox, que han fet de la lluita contra la inseguretat una de les seves banderes, però sense caure en el "bonisme". Entenen que cal oferir una visió alternativa des de l’esquerra, que l’emmarqui com una política que millori la convivència i l’entengui com un dret social més. Les fonts consultades assenyalen que Núria Parlon, "una de les persones més a l’esquerra del partit", és precisament qui s’ocupa d'aquesta cartera. Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, va prometre en campanya "mà dura" amb les ocupacions, de les quals s'encarrega una unitat antiokupa de la policia local (mesura que, per cert, ha copiat Xavier Garcia Albiol a Badalona).
"ERC està segrestada o enamorada de la CUP"
El PSC argumenta que ha escollit posar el focus en la seguretat en aquesta negociació de pressupostos "perquè és un dels grans problemes que té Catalunya i les dades ho demostren", segons afirmen fonts del grup parlamentari, que reiteren que el seu suport als comptes no està garantit. Després d'intensificar les converses amb el Govern, treballen ara en un decàleg sobre seguretat amb demandes de pressupost, de modificacions legislatives i de compromisos polítics. L'objectiu és fer virar una gestió i un model que consideren equivocat; com a exemple, assenyalen la retirada del Govern com a acusació particular contra manifestants en defensa d'agents de Mossos, un deute d'investidura de Pere Aragonès amb la CUP. "El Govern d’ERC encara està segrestat, o enamorat, de la CUP en matèria de seguretat", lamenten. I això, al seu parer, té conseqüències: el "malestar" al cos de Mossos i al món local es barreja amb un "clima de laxitud" social, que es tradueix en un augment de la delinqüència i l’incivisme. És un missatge que repeteix tot sovint el diputat del PSC-Units i exconseller d'Interior, Ramon Espadaler, el responsable de la cartera de seguretat dins del grup parlamentari.
Però si al partit hi ha una cosa clara és la necessitat de desvincular qualsevol debat sobre seguretat del de la immigració. Els socialistes lamenten que Junts hagi reclamat les competències per facilitar l'expulsió d'immigrants irregulars reincidents, i hi veuen un intent d'esgarrapar "quatre vots" tenint en compte que l'extrema dreta d'Aliança Catalana els va desbancar de Ripoll. En això hi ha plena coincidència a les dues famílies del grup parlamentari: tant PSC com Units per Avançar estan d'acord que cal abordar la multireincidència a partir d’una reforma legal al Congrés i amb més mitjans per a la justícia. En aquesta causa hi és també l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que així ho ha traslladat recentment al ministre de Justícia, Félix Bolaños.