Arrimadas creu que el Govern de Puigdemont posarà en risc l'autogovern dels catalans
L'oposició respon a la presentació al Parlament de l'executiu demanant canvis en la política econòmica i que el procés no monopolitzi la legislatura. La CUP reclama al president "fugir del marc autonòmic"
BarcelonaDesprés del guant llançat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, quan ha demanat als seus consellers diàleg permanent amb tots els partits, ha arribat el torn de l'oposició. La primera a intervenir en el ple ha estat la cap de l'oposició i líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha criticat que la prioritat del Govern sigui la independència i "no les necessitats de tots els catalans".
Puigdemont ha volgut deixar clar que ha encarregat als seus consellers "diàleg permanent" amb tots els partits més enllà de l'acord d'estabilitat al qual van arribar Junts pel Sí i la CUP per desbloquejar la legislatura. "Tenim una entesa d'estabilitat amb l'esquerra alternativa, però no ens autolimitem", ha apuntat l'exalcalde de Girona, que ha apuntat que el nou Govern té l'encàrrec de portar el país "a les portes de l'estat independent en forma de república".
Inés Arrimadas (C's)
"Seran el primer Govern que posarà en perill l'autogovern dels catalans"
La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha començat amb to amable felicitant els nous consellers, però ben aviat ha començat a criticar la composició del nou executiu, una composició que, segons ha dit, no es basa en la trajectòria del seus components sinó en el seu compromís amb la independència. "Seran el primer Govern que posa en risc l'autogovern dels catalans".
Així, ha qüestionat la creació d'una Conselleria d'Afers Exteriors quan, segons ella, la Generalitat no té competències sobre aquest punt. També ha posat en dubte que el vicepresident, Oriol Junqueras, sigui la persona idònia per dirigir la cartera d'Economia i Hisenda, ja que, tenint en compte les finances de la Generalitat, cal algú amb "un tarannà de diàleg" amb el govern espanyol.
Arrimadas ha criticat que amb la independència com a prioritat el Govern només serà representatiu d'una part "important però no majoritària" de Catalunya, i ha qüestionat que tingui com a prioritat el diàleg amb l'oposició i amb el Govern d'Espanya.
Malgrat tot, la líder de Ciutadans ha tancat la seva intervenció oferint "mà estesa" per negociar aspectes del dia a dia de la Generalitat com el model de finançament, però fermesa per lluitar contra polítiques que estan "fora de la llei".
Miquel Iceta (PSC)
El líder socialista subratlla les "incògnites" de la legislatura
El cap de files del PSC, Miquel Iceta, ha destacat que la composició del nou Govern no permet esvair els dubtes que genera la legislatura. En la seva intervenció, en què ha destacat que només pot concedir "37 dies de gràcies" per una legislatura de 18 mesos, Iceta ha exposat que el mandat s'enceta amb "massa incògnites". I ha posat d'exemple la durada que tindrà la legislatura –fixada inicialment en 18 mesos, tot i que Neus Munté ja ha dit que el termini no ha de ser una "cotilla"–, si l'executiu "només se centrarà en el procés" o si Puigdemont "serà capaç de reprendre el diàleg amb el govern d'Espanya". "Quin sentit té embarcar-se en un procés constituent si no és la voluntat majoritària dels catalans?", ha preguntat el líder del PSC, que ha puntualitzat la "inviabilitat" d'un procés unilateral. "Les primeres passes no semblen apuntar cap a una acceleració del procés", ha afirmat Iceta tot referint-se a les primeres compareixences del nou president.
El dirigent socialista també ha posat en dubte el paper de Puigdemont en la confecció del Govern, tant en la tria dels consellers com en l'estructura de l'executiu. "Vostè ha tingut poc a veure amb la seva composició, que respon més a equilibris interns de Junts pel Sí", ha dit el cap de files del PSC. "Fugi com de la pesta d'una presidència tutelada", ha etzibat Iceta, que s'ha referit a la "peculiar arquitectura al departament d'Afers Exteriors", l'absència d'una conselleria específica de Medi Ambient o la transferència de les competències d'habitatge al departament de Governació. "Hi trobem a faltar un xic més d'experiència en gestió dels departaments clau", ha afegit.
Iceta continua "sense veure garantida l'estabilitat d'aquest Govern". Ha posat com a exemple la "incògnita de la presentació dels pressupostos del 2016".
Lluís Rabell (CSQP)
Trencar amb la política de retallades o donar continuïtat a l'austeritat
També el president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha preguntat al nou Govern si tindrà en compte l'aprovació d'uns nous pressupostos o bé preveu mantenir la pròrroga dels actuals, que "indueixen a l'ofec". Deixant de banda el procés sobiranista i centrant-se en l'àmbit social, Rabell ha demanat un compromís ferm del nou executiu de revertir les retallades i les polítiques d'austeritat d'anteriors governs de la Generalitat.
Després d'avisar que no hi haurà avenços democràtics cap a una república catalana ni cap a més quotes d'autogovern si no es combat la pobresa i la desigualtat, ha reivindicat la necessitat d'uns nous pressupostos que permetin un gir en les polítiques econòmiques actuals. Ja centrat en l'estructura del nou Govern, ha criticat l'absència d'una conselleria de Medi Ambient. Sí que ha celebrat l'adscripció de l'Institut de la Dona al departament de Presidència. També ha celebrat la retirada del Govern d'aquells processos judicials contra activistes on no hi ha treballadors públics ferits, tot i criticar que, en canvi, la Generalitat no estigués personada en el cas Nóos.
Xavier García Albiol (PP)
"Aquest Govern ens recorda a l'època gloriosa del tripartit"
Més dur ha estat el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, que ha lamentat que el nou executiu estigui massa condicionat pels interessos dels partits que en formen part i de la CUP. "Ens recorda a l'època gloriosa del tripartit", ha etzibat el dirigent popular, que ha demanat a Puigdemont que no posi en ridícul Catalunya davant del món continuant amb el procés sobiranista.
El missatge més dur ha estat, però, per la decisió de la Generalitat de retirar-se de processos judicials contra activistes, una mesura que ha considerat inadmissible perquè trasllada "un missatge d'impunitat total als terroristes urbans". Per això, ha avançat que els populars presentaran una proposta de resolució al Parlament perquè la Generalitat torni a personar-se en aquests casos. A més, ha considerat que el fet que des de JxSí es digui que se seguiran criteris més democràtics per avaluar si es personen a les causes suposa una falta de respecte als Mossos i a CDC.
També ha avançat que presentarà una proposició perquè empreses participades pel president de la Generalitat o pel seu cònjuge no rebin subvencions.
Joan Garriga (CUP)
Els cupaires insten el president a "fugir del marc autonòmic"
En nom de la CUP, el diputat Joan Garriga ha recalcat que el seu grup farà un marcatge al Govern basat en les prioritats de la independència, el procés constituent i el rescat social. "Puny tancat a les retallades i mà estesa cap a la ruptura", expressat Garriga, que ha reclamat a Puigdemont "accions concretes" per desplegar els acords amb Junts pel Sí, començant per la declaració de ruptura del 9 de novembre i l'annex social d'aquell document.
La CUP ha exigit al nou president que el seu executiu "sigui el Govern de la preindependència". "Hauria de fugir del marc autonòmic, i de les retallades, les privatitzacions i la corrupció", ha detallat el diputat que ha exercit de portaveu de la formació anticapitalista. "Aquest és un Govern de Junts pel Sí, us veiem com un tot. Esperem que sigueu transversals i representeu la pluralitat del país", ha afegit Garriga. La CUP ha detallat que la legislatura arrenca amb el "repte enorme d'eixamplar el procés", que permeti sumar-hi "qui ho veu amb recel". "Per fer-ho, hem de donar senyals inequívocs que la justícia social i la transparència seran la base de l'acció de Govern", ha subratllat Garriga. "Les nostres demandes són de sentit comú", ha afegit.
La formació cupaire ha explicitat que "l'estabilitat parlamentària caldrà situar-la en els acords presos", així com en "la gestió dels conflictes socials". "La millor estabilitat que podem oferir és entendre de manera diferent els interessos de la societat", ha afirmat Garriga.
En el seu torn de rèplica, Garriga ha celebrat el compromís de Puigdemont que la legislatura duri 18 mesos, unes paraules que, entén, allunyen el "processisme" de voler allargar eternament el camí.
Marta Rovira (JxSí)
"És el Govern del mandat del 27-S"
La portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha assegurat que l'executiu presentat per Puigdemont en seu parlamentària és el "Govern del 27-S", que té l'encàrrec de "construir un nou país". La secretària general d'ERC ha assenyalat que l'estructura del gabinet català és "matricial" i que requerirà dosis de coordinació per funcionar millor. "L'executiu no respon a quotes de poder", ha apuntat Rovira.