NOVA NORMATIVA
Política07/06/2011

L'oposició carrega en bloc contra la llei Òmnibus per unificar massa reformes en una única norma

Espadaler destaca que la llei deroga més normatives dels governs de CiU que no pas del tripartit

Acn
i Acn

BarcelonaAls grups de l'oposició no els ha agradat gens l'anomenada llei Òmnibus que el Govern vol tirar endavant per reformar una vuitantena de normes legislatives sota la intenció de simplificar l'administració. Tots els grups han coincidit a carregar contra l'executiu català per incloure en una sola llei tantes reformes i al·leguen que el debat que requeririen algunes d'aquestes variacions quedarà esquifit o fins i tot li retreuen que l'ha intentat liquidar. Des de CiU, que dona ple suport a la llei i a les intencions del Govern de la Generalitat, en canvi, han destacat que la llei deroga més normatives dels governs de l'expresident nacionalista Jordi Pujol que no pas dels executius del tripartit. El president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ha assegurat que la llei és un calaix de sastre que s'allunya de la mera simplificació administrativa incloent-hi abusos i modificacions amb càrrega ideològica. Nadal ha advertit que inclou reorientacions que podrien significar retrocessos flagrants en el model territorial, ambiental, urbanístic i econòmic del país. No obstant s'ha congratulat que almenys CiU hagi perllongat el període d'informació pública de la llei fins als quinze dies corregint així un dels defectes formals que des de l'oposició s'atribueix al document i la manera de presentar-lo. De fet, Nadal ha assegurat que la forma en que el Govern ha presentat la llei "queda lluny dels paràmetres acceptables en el context d'una democràcia madura".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del PPC, el seu portaveu al Parlament, Enric Millo, ha considerat la llei òmnibus de "censurable" per les formes del Govern i pel contingut de la norma. I és que per Millo, l'executiu català "pretén modificar tot un grapat de lleis barrejant matèries molt disperses, no homogènies, i evita debats concrets de cadascuna". "No podem dir que sigui una forma exemplar", ha expressat el popular. El PPC entén que el moment actual "necessita de reformes", però considera que aquesta norma no és la millor manera de fer-les. "És inèdit dur a terme un experiment d'aquestes característiques a Catalunya", ha retret Millo, que ha advertit al Govern que la seva actitud "sorprèn" perquè "no té majoria absoluta però no estableix una mínima complicitat amb algú". "Manté una actitud de prepotència", ha criticat. Finalment, el portaveu del PPC ha advertit al Govern que si a la llei "es prioritza la supressió d'ens superflus i de la hiperinflació de la burocràcia, a nosaltres ens trobaran. Però si és l'excusa per temes polítics, no".

Cargando
No hay anuncios

ICV-EUiA ha anunciat que farà una "impugnació total" de la llei per com s'ha fet i també pels continguts. Respecte al primer aspecte, la diputada Dolors Camats ha qualificat aquesta llei com un "abús democràtic" perquè pretén reformar 80 lleis "coartant", "vetant" i "amagant" el debat públic. El Govern fa això, segons l'opinió de Camats, per evitar explicar a qui beneficia i a qui perjudica les modificacions normatives.

En referència al contingut de la llei, Camats ha lamentat que la CiU hagi convertit la Generalitat en "una mena de mercat" en el què es compren i es venen esmenes i articles i es fa, segons ha dit, a porta tancada. Ara, ha afegit, demana la legitimació al Parlament, cosa que, segons Camats, ICV-EUiA no afavorirà. La diputada ha criticat el fet que s'exclogui la Vall de Santa Creu del Parc Natural de Cap de Creus, així com les modificacions en les institucions culturals que, segons ha dit, retornen el poder de decisió per concedir ajuts "als despatxos dels polítics" i el treu als organismes en els què hi participa també el propi sector.

Cargando
No hay anuncios

Des d'ERC es considera que la llei omnibus és la llei del "embut" perquè sota l'aparença d'augmentar l'eficàcia i sostenibilitat de l'administració incorpora mesures que responen a reformes de contingut polític i ideològic sense haver parlat amb cap dels sectors implicats en les reformes i amb "un temps record" per presentar al·legacions.

Segons la portaveu del grup parlamentari, Anna Simó, la llei barreja reformes partidistes i profundes en matèries culturals, sanitàries i d'habitatge que gaudien d'un consens tant polític com social i que tampoc suposen una reducció econòmica per la Generalitat. Per això, ha dit, es tracta d'una llei "variopinta" que aplica una "política de lobby" i que intenta fer passar "el clau per la cabota".

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans ha tornat a manifestar la seva incomoditat amb les "formes i els continguts" de la llei òmnibus. El diputat Jordi Cañas ha volgut proposar al Govern català que "redueixi aquesta llei a allò que la inspira, la simplificació administrativa" i que separi i tregui "allò que no tingui a veure amb això". "Si vol consens, ho pot aconseguir així" ha dit, tot anunciant que si ho acompleix, C's votarà a favor.

Per la seva part, el diputat de SI, Toni Strubell, ha criticat la manera que té CiU de governar "per decret" amb aquesta iniciativa legal perquè suposa una "falta de respecte als diputats" i una "manca de respecte" a les institucions democràtiques. Segons ha dit, la manera de procedir és irregular i, per això, ha demanat l'ampliació del termini d'al·legacions per aquesta llei i, a més, ha recomanat que s'obri una roda de contactes amb la resta de grups polítics. Strubell ha reclamat que es retirin de la llei les modificacions legals que no van destinades a la racionalització administrativa ni a la reactivació econòmica. El diputat ha qualificat la llei com una llei "escombra".

Cargando
No hay anuncios

A l'altra banda, el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, ha remarcat que "aquesta no és una llei revengista" i ha dit que "canvia i deroga legislació feta pel tripartit i pels governs de CiU". De fet, ha afirmat que "es canvien 94 aspectes de 94 lleis, 44 de les quals són de CiU". En aquest sentit, ha ressaltat que la normativa deroga més lleis aprovades pels governs de CiU, que no pas pels tripartit. En concret, ha dit que es deroguen 10 lleis aprovades per Pujol i quatre aprovades en l'etapa del tripartit", ha indicat. Fins i tot ha dit que algunes de les lleis derogades del tripartit també tenien el suport de CiU.

Espadaler ha destacat que la llei òmnibus "és atípica perquè és un moment atípic i difícil i no vol dir que no sigui una llei garantista". Ha apuntat que l'objectiu de la llei és simplificar l'administració, reactivar l'economia i posar les coses més fàcils. Ha assegurat que la llei té "una perspectiva diferent i és la del ciutadà, de l'emprenedor, de l'empresari i de les persones que es relacionen amb l'administració".

Cargando
No hay anuncios

Sobre el parc natural de Cap de Creus, ha aclarit que el Govern resolt "un error que hi va haver d'incloure un nucli urbà consolidat a dins d'un parc". Espadaler ha manifestat que en cap cas "el Govern no va a urbanitzar parcs naturals".