Política29/10/2020

Macrooperació pel finançament del Procés

La Guàrdia Civil deté 21 persones en una peça que parla de corrupció però que arriba fins al Tsunami

Pau Esparch
i Pau Esparch

BarcelonaEs fa difícil definir l'abast de l'operació que la Guàrdia Civil va desplegar ahir a Catalunya. El cos armat va fer 21 detencions en més de 30 escorcolls que impliquen empresaris, càrrecs públics i persones vinculades amb l'independentisme i amb Carles Puigdemont. Però el cas és tan dispers que la investigació parla tant d'uns terrenys de Cabrera de Mar que afecten una escola concertada com del Tsunami Democràtic i la suposada col·laboració del Kremlin en el Procés que va dur, fins i tot, a que l'ambaixada de Rússia a Espanya en fes mofa a les seves xarxes socials. Es tracta d'una nova macrocausa que sorgeix de dos àudios trobats en un mòbil. Com va passar amb les conferències de Santi Vidal, que van motivar la investigació de l'1-O al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, ara el jutjat d'instrucció 1 sembla haver agafat el relleu per obrir una investigació que afecta personalitats clau en l'organització del referèndum.

Cargando
No hay anuncios

L'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'ex alt càrrec de CDC David Madí, l'editor Oriol Soler i el president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals, són els noms dels principals detinguts en l'operació, que la Guàrdia Civil va anomenar Volhov. És el resultat d'una peça separada -i secreta- que el titular del jutjat d'instrucció 1, Joaquín Aguirre, va obrir fa un any i mig. Aguirre també investiga les subvencions de la Diputació de Barcelona a les fundacions Catmón i Igman, pròximes a CDC i presidides per Víctor Terradellas, el mòbil del qual és la clau de volta de tot l'operatiu d'ahir: la Guàrdia Civil no hi va localitzar "res d'interès" per al cas de la Diputació però sí unes converses de Terradellas amb Madí i Vendrell que "llançaven suficients indicis", segons el jutge, per obrir una causa per blanqueig de capitals.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta última investigació és la que va derivar en l'operatiu d'ahir. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va informar que l'actuació és per malversació de fons públics, suborn, prevaricació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i desordres públics. Tot i que oficialment l'epicentre de la investigació no és el Tsunami Democràtic, el jutge situa Vendrell, Madí i Soler a la cúpula del moviment, i hi relaciona també l'empresa Events, amb seu a Igualada.

Cargando
No hay anuncios

La majoria queden en llibertat

Al final del dia, després que alguns escorcolls s'haguessin allargat durant hores, el TSJC va explicar que una desena dels detinguts passaran a disposició del jutge previsiblement demà. La majoria dels arrestats, però, van quedar en llibertat amb càrrecs una vegada havien prestat declaració a la caserna de la Guàrdia Civil, pendents que el jutjat d'instrucció 1 els citi a declarar. Entre els que continuaven detinguts fins que passin a disposició del jutge hi havia Soler, Vinyals, Vendrell i Madí.

Cargando
No hay anuncios

Els atestats de la Guàrdia Civil, de fet, estan farcits de presumptes trucades d'aquests dos últims a diferents càrrecs del Govern i dirigents polítics que els investigadors consideren susceptibles de tràfic d'influències. Un dels punts clau, per exemple, és tot el que envolta el complex Villa Bugatti de Vendrell a Cabrera de Mar. D'entrada, el jutge el situa darrere d'una modificació del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) per permetre l'edificació d'un nou centre d'educació als terrenys de Villa Bugatti, cosa que explica que entre els detinguts hi hagués també l'alcalde de Cabrera, el regidor d'Urbanisme i l'arquitecte municipal. S'hi volia impulsar una escola per part de la Fundació Pedagògica El Brot, que presideix Vendrell i que ja disposa d'un centre a Sant Joan Despí.

Cargando
No hay anuncios

És per aquest segon centre que es van detenir també el director general de Centres Públics de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, i la directora general de Centres Concertats i Centres Privats, Pilar Contreras, perquè, segons la Guàrdia Civil, el departament d'Educació havia beneficiat Vendrell. El cos armat apunta que les subvencions que rebia la fundació -210.000 euros en tres anys- no es justificaven "convenientment" i "s'estarien obtenint fons públics de manera irregular".

Cargando
No hay anuncios

A més, la Guàrdia Civil qüestiona l'adjudicació d'un contracte a Vendrell per part de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM). Per això una altra de les detingudes va ser la subdirectora general d'avaluacions mèdiques del departament de Salut, Lídia Domingo. En aquest sentit, els atestats també situen Vendrell, juntament amb Madí, en un intent d'obtenir un "rèdit econòmic" per proveir la Generalitat de tests ràpids pel covid-19. Dos més dels arrestats ahir van ser l'exregidora de Sant Joan Despí Marta Molina i l'empresari Josep Campmajó, considerats pròxims als negocis de Vendrell. La perdigonada de la Guàrdia Civil, però, va anar més enllà. I entre els detinguts hi va haver també el director de l'oficina de Carles Puigdemont Josep Lluís Alay i l'interventor delegat del departament de la Presidència amb Puigdemont, Jordi Serra. Per ara sense concretar què se'ls imputa.