Política29/08/2019

Calvo acusa l''Open Arms' de no haver volgut anar a un port espanyol "en cap moment"

ERC reclama al govern de Sánchez fons i competències per acollir immigrants

Laia Forès
i Laia Forès

MadridEl govern espanyol en funcions no fa cap autocrítica sobre la seva gestió de la crisi de l'Open Arms, tot i que Espanya no va oferir els seus ports fins que el vaixell ja portava més de dues setmanes amb més de 100 immigrants rescatats a bord. La vicepresidenta de l'executiu, Carmen Calvo, que ha hagut de comparèixer al Congrés forçada per l'oposició, no ha justificat el retard en actuar, s'ha mostrat a la defensiva i ha acusat l'oposició d'actuar amb "demagògia" i "simplisme".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Igual que ja va fer dies enrere, la vicepresidenta responsabilitza l'Open Arms de la situació. Durant la seva intervenació, ha acusat el vaixell de l'ONG catalana de no haver volgut anar "en cap moment" a un port espanyol i ha assegurat que va resoldre la qüesitó en dos dies. "Aquest govern va tardar exactament 48 hores en fer-se càrrec d'una crisi davant d'un país amb els ports tancats", ha defensat. "L'Open Arms no demana en cap moment port espanyol. Així que ja em diran quina política erràtica i de canvi ha comès aquest govern", ha subratllat. "Aquesta és la realitat per més voltes que li donin".

Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta ha explicat que el seu executiu va reaccionar quan va veure que els ports d'Itàlia i de Malta estaven tancats. Segons Calvo, el govern socialista "ha respost de forma impecable protegint vides i drets humans" en totes les crisis migratòries i ha demanat a la Comissió Europea que entengui que "la seva frontera sud és Espanya" i que impulsi una veritable política migratòria comuna.

L'oposició, contra Calvo

Durant el debat al Congrés, l'oposició en bloc ha criticat l'actitud del govern espanyol en el cas de l'Open Arms. El PP, a través de la seva portaveu, Cayetana Álvarez de Toledo, ha qualificat la gestió de l'executiu socialista de "terrible" i ha acusat Calvo "d'incompetència política". Els partits d'esquerres han denunciat que Espanya va reaccionar tard i que ha criminalitzat l'actitud de l'ONG, a qui ha amenaçat amb una multa. "Vostès han qüestionat la tasca de voluntaris i activistes que estan fent la nostra feina, la que els polítics no fem", li ha retret la portaveu d'Unides Podem, Noelia Vera.

Cargando
No hay anuncios

ERC reclama competències i fins per l'acollida d'immigrants

La diputada d'ERC Maria Dantas ha carregat contra el discurs "d'odi, racisme, xenofòbia" i intolerència" de Vox, que havia qualificat la crisi de l'Open Arms com un "atac brutal a la sobirania del poble italià" i havia proposat que els immigrants en situació irregular no puguin cobrar cap ajuda ni regularitzar mai la seva situació. Dantas també ha reclamat al govern espanyol la transferència de fons i de competències per a l'acollida d'immigrants i demandants d'asil. "Hi ha 18 sentències que obliguen a transferir recursos. Ja és hora que vostès compleixin el que diuen els tribunals", ha demanat la diputada d'ERC.

Cargando
No hay anuncios

Des de Junts per Catalunya (JxCat), la portaveu del partit al Congrés, Laura Borràs, ha retret a Sánchez "el gir desconegut" que ha fet en matèria d'immigració apropant-se, ha assegurat, a la política pròpa de l'ultradreta de Salvini. "S'ha d'aturar aquest drama, va dir Pedro Sánchez quan era a l'oposició. I en canvi, aquest estiu li ha donat un enfocament radicalment diferent", ha destacat Borràs. La diputada de JxCat també ha recordat a l'executiu socialista -que no va parar de repetir que l'Open Arms no tenia permís per rescatar- que la legislació internacional deixa clar que rescatar nàufrags "no és una opció. És un deure".

L'Open Arms es defensa

Davant les crítiques de Calvo, el director de Proactiva Open Arms, ha explicat en una conversa amb l'Ara la seva negativa a anar a un port espanyol: "Estàvem en aigües territorials i sobiranes d’Itàlia, envoltats de quatre vaixells militars que no ens deixaven moure ni l’àncora: d'allà no surts sense permís. El segon motiu és perquè teníem dues causes obertes amb la justícia italiana i no podíem moure el vaixell fins que vingués el fiscal, i volíem esperar a les resolucions definitives perquè sabíem que les guanyaríem".

Cargando
No hay anuncios

Segons Camps, també hi pesava el factor humanitari. "Després de 17 dies de tortura física ningú estava per navegar mil milles més: nàufrags i tripulació estaven exhausts i hauria estat una temeritat. Si el vaixell s'allunyava de la costa hauríem tingut un motí", ha subratllat.