El Consell per la República, a la recerca de la transversalitat perduda
L'assemblea escull la regidora de la CUP Ona Curto com a nova presidenta
BarcelonaEs va fixar el repte de crear una ambiciosa institucionalitat paral·lela que representés l'independentisme fora del jou de la legalitat espanyola, però de moment no ha sigut capaç d'aglutinar bona part de la pluralitat del moviment. Aquest diumenge a Canet de Rosselló, els representants de l'assemblea del Consell per la República han intentat matisar aquesta mancança amb les poques eines que tenien al seu abast: han triat una regidora de la CUP com a presidenta de l'òrgan (Ona Curto), un exregidor d'ERC a la vicepresidència segona (Jordi Pesarrodona) i un militant i antic diputat al Congrés dels republicans –crític amb la direcció del partit– per a una de les secretaries (Joan Puig). Un factor de correcció espontani –els candidats s'han presentat i els han votat durant el matí– per fugir de les crítiques que dins el mateix independentisme s'acumulen contra el Consell, presentant-lo com una eina de JxCat al servei de Carles Puigdemont.
La regidora cupaire d'Arenys de Mar Ona Curto, és, doncs, la primera presidenta electa de l'assemblea del Consell i relleva Assumpció Laïlla –ara serà secretària de la mesa–, que ho havia sigut de forma temporal fins a les eleccions de l'òrgan d'ara fa un parell de setmanes. Ella ja havia estat la gran sorpresa dels comicis, al quedar en setena posició –per darrere de Puigdemont, els consellers a l'exili, la presidenta del Parlament i Pilar Calvo–, tot i ser una desconeguda per al gran públic. Propera a Poble Lliure, l'única organització de la CUP integrada al Consell, advoca per la importància d'aquesta estructura. Ella, de fet, s'ha presentat a la presidència de l'assemblea "per representar la transversalitat del Consell", malgrat que encara "falta molta representació, que és necessària per tirar endavant".
Curto presidirà l'òrgan del CxR que s'assimila al Parlament. Entre els representants presents aquest diumenge a Canet de Rosselló hi havia precisament la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, que ha reivindicat "prestigiar" el Consell mentre carregava contra "aquells que tots coneixem, que generen divisió i que l'han vilipendiat massa sovint". No ha citat directament ni ERC ni la CUP –que es van desentendre de les eleccions a l'assemblea–, com tampoc ho ha fet Puigdemont quan ha donat la benvinguda als representants de l'assemblea: "Els camins transitables cap al futur poden ser més o menys còmodes. Es pot transitar per una autopista de quatre carrils ben pavimentada i il·luminada, però de vegades cal transitar per camins que no estan fressats i que algú els ha de fressar". Aquest és, segons ell, el paper que li pertoca al Consell per la República.
Els representants de la mesa
A Curto l'acompanyaran Maria Costa i Jordi Pesarrodona en les vicepresidències de la mesa i Joan Puig i Assumpció Laïlla en les secretaries. Majoria de dones en una assemblea en què més del 70% ho són, tot i que un dels candidats –home– a la presidència ha defensat que el votessin a ell "pels mèrits i la capacitat" i que no optessin per una dona "únicament per la quota". "Les dones no som una quota. Totes hi som perquè se’ns ha votat", li ha respost una altra de les candidates a la mesa.
Un cop escollits els representants de l'assemblea es posaran en marxa les comissions –reglament, interior, economia, internacional i cultura– i en dos mesos es definirà la manera com es triarà el nou govern del Consell, que molt probablement tornarà a presidir Carles Puigdemont. Quan arribi el moment potser ja s'hauran posat les bases del funcionament ordinari: aquest diumenge encara hi havia qui aixecava la mà per saber com s'havia de votar o qui preguntava quan i on es tornarien a veure.