Clam a la Model perquè l'Estat jutgi els crims del seu "passat totalitari"
Entitats memorialistes i testimonis de la repressió del franquisme es reuneixen en un acte d'Òmnium Cultural a dins del centre penitenciari, el qual Ada Colau es compromet a tancar i reconvertir en un "espai de memòria"
Barcelona"L'estat espanyol no ha jutjat mai el franquisme, Espanya no ha passat mai comptes amb el seu passat totalitari. És inacceptable a l'Europa democràtica del segle XXI". Amb aquesta contundència s'ha expressat aquest dissabte al vespre el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en la seva intervenció a l'emotiu acte que l'entitat ha celebrat aquest dissabte al vespre a l'interior de la presó Model, símbol de la repressió franquista.
El dia en què es compleixen 41 anys de la mort de Franco, i un mes després que el Parlament hagi acordat anul·lar els judicis sumaríssims de la dictadura, Cuixart ha reclamat una República Catalana per poder "reparar les víctimes com es mereixen". Entre el públic l'escoltaven molts dels que fa que temps que reclamen que es faci justícia: representants d'entitats memorialistes i testimonis d'aquell temps fosc com Agustí Alcoberro, Raimon Carrasco, Josep-Lluís Carod-Rovira, Josep Cruanyes, August Gil Matamala, Magda Oranich, Enric Pubill, Montserrat Puig Antich, Núria Roig o Anna Sallés. Tots ells han explicat, emocionats, el seu trist record d'uns anys que no volen que caiguin en l'oblit.
Per tal de garantir la memòria dels que van ser torturats i assassinats a la Model –en una de les cel·les va ser executat amb el mètode del garrot vil Salvador Puig Antich–, Cuixart ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que incorpori un espai per a la memòria històrica en el nou pla d'usos del centre penitenciari. "Aquestes parets van ser testimoni d'autèntica barbàrie. Aviat aquest espai deixarà de ser un centre penitenciari, però li demanem que pervisqui la memòria del que va passar aquí, que ho sàpiguen els nostres joves, que aquest espai sigui un espai per recordar el patiment de tantes víctimes innocents", ha dit interpel·lant directament l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, present a l'acte.
Colau, visiblement emocionada, ha recollit el guant assegurant que el seu govern està "treballant molt intensament" per tancar la Model i convertir-la en "un espai de memòria" i d'equipaments per als veïns del barri. "Esperem que molt aviat ho puguem anunciar", ha dit. Colau, que ha fet un repàs del paper de l'Ajuntament en la lluita contra la impunitat del franquisme, ha declarat: "No ens alimenta cap esperit de revenja, sinó que exigim que es faci justícia". Ha admès, però, que "lluitar contra la impunitat no és fàcil" i ha expressat la seva indignació per fets com la justificació dels afusellaments de la dictadura per part de la Fundación Francisco Franco.
El conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha introduït l'acte, ha recordat que a la Model molts represaliats van acabar afusellats, motiu pel qual també s'ha compromès a treballar per tancar el centre penitenciari "tan aviat com sigui possible" i "deixar testimoni del que ha representat" durant tants anys. I encara ara. El conseller no s'ha estat de destacar que, malgrat que el dictador sigui mort, "cada dia tenim mostres que el franquisme no ha mort del tot".
En una línia semblant s'han expressat tant el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva -que en un acte a la UB al matí ja havia denunciat els "ecos" del franquisme que encara ressonen-, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha fet un discurs molt contundent per clausurar l'acte. Forcadell ha denunciat "el silenci de la dictadura i l'oblit imposat per la transició", així com la negativa del govern espanyol d'anul·lar judicis militars o extradir a l'Argentina els encausats que encara estan vius. "Això hauria de fer caure la cara de vergonya a un Estat democràtic", ha dit, per concloure: "Continuarem exigint la reparació de les víctimes del franquisme. Els hi devem. Però també ho farem per la nostra pròpia dignitat", ha conclòs.
El 20-N de l'any passat, Òmnium Cultural ja es va manifestar contra la impunitat del franquisme a la Model, però en aquell cas l'acte va ser a l'exterior del centre i va comptar amb la participació de més d'un miler de persones.