Política30/09/2020

Òmnium denuncia Espanya a l’ONU i a Europa per les càrregues de l’1-O

L’entitat ja forma part de la causa de Barcelona i té intenció de personar-se a la resta de processos

Montse Riart

BarcelonaTres anys després de les càrregues de l’1-O que van deixar més de mil ferits i imatges d’una desproporció policial que van donar la volta a mig món, Espanya no ha obert d’ofici cap investigació per depurar responsabilitats sobre l’operació de la Policia Espanyola i de la Guàrdia Civil. Per això Òmnium Cultural ha denunciat l’Estat a les Nacions Unides i al Consell d’Europa. A la denúncia, que ja és damunt la taula de dos comissaris de drets humans europeus, l’entitat acusa Espanya d'incomplir els tractats internacionals i de no investigar per iniciativa pròpia l’operació policial d’aquell dia.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Catalunya hi ha tretze causes judicials obertes per les càrregues de l’1-O, segons Òmnium, però l’entitat considera que l’Estat no hi ha col·laborat gens. “Si l’Estat no investiga, no dona garanties que uns fets així no es tornin a repetir”, ha explicat l’advocat d’Òmnium a Europa, Olivier Peeters. El lletrat admet que el procediment és complicat i que pot trigar anys, però subratlla que Espanya ja ha sigut condemnada anteriorment per no haver investigat casos de tortura i per desproporció policial, i creu que el cas de les càrregues de l’1-O acabarà igual. “Espanya té l’obligació d’investigar-les”, ha insistit Marcel Mauri.

Cargando
No hay anuncios

En termes judicials, Òmnium ja forma part de la investigació sobre les càrregues policials a Barcelona que encapçala el jutjat d’instrucció número 7 de la capital –segons ha anunciat Mauri– i que compta amb gairebé una seixantena d’agents de la Policia Nacional investigats, i té la intenció de fer el mateix pas a la resta de causes obertes per formar part també d’altres procediments oberts, com ara els de Girona, Mataró i Manresa.

Mauri ha criticat el paper de la Fiscalia en aquestes causes perquè “impedeix que s’investiguin a fons tot i que el seu objectiu hauria de ser la defensa dels interessos generals”. Òmnium considera que la causa hauria de servir per aclarir qui va ser el màxim responsable de l’operació policial i qui va donar l’ordre de carregar, dues qüestions que els advocats dels ferits han intentat esbrinar els últims tres anys però que continuen sent una incògnita.