Òmnium crida a la desobediència civil "col·lectiva i no violenta" si condemnen els presos polítics

Mauri demana que el lema "Ho tornarem a fer" sigui "una guia per als propers mesos i anys".

Jornades d'Òmnium al Born / ARA
Marc Toro
04/07/2019
2 min

BarcelonaÒmnium Cultural ha iniciat aquest dijous al Born Centre de Cultura i Memòria unes jornades dedicades a la formació en desobediència civil, reivindicada pel seu president, Jordi Cuixart, en el seu al·legat final al judici del Procés. És per això que en la sessió inaugural, en presència del president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha reivindicat la desobediència civil "no violenta i col·lectiva" com una "obligació moral" en l'actual context "hostil" i de "regressió de drets".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu accidental de l'organització, de fet, ha deixat clar que si es condemna els presos polítics per "exercir els drets fonamentals" tindrem la "obligació de tornar-los a exercir". "Ho tornarem a fer", ha dit, parafrasejant Cuixart al Tribunal Suprem, i ha afirmat que, més enllà d'un eslògan, aquesta afirmació ha de ser "una guia per als propers mesos i anys". 'Ho tornarem a fer' també és el títol del llibre de Cuixart que es presentarà l'11 de juliol, i en el qual defensa que "quan la injustícia és la llei, la desobediència civil és un dret".

A la crida de Mauri, de fet, s'hi ha sumat la de Cuixart mateix, que en una carta des de Lledoners ha cridat a la "mobilització constant i perseverant" davant la criminalització de la protesta i la dissidència per part de l'Estat. "Fem de la pràctica de la no-violència la nostra principal arma", diu en l'escrit, que ha llegit Mauri, i afegeix que "l'acció no violenta no vol dir passivitat o inacció". "La solució al problema de l'obediència cega és la desobediència civil", conclou.

Òmnium celebra aquest dijous i divendres les primeres jornades de l'entitat sobre desobediència civil. Al llarg dels dos dies hi haurà xerrades, col·loquis i taules rodones amb la participació de figures com Pepe Beúnza, el primer objector de consciència a l'estat espanyol; Nora Cortiñas, cofundadora del moviment de les Madres de la Plaza de Mayo; el periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez; l'advocat de Cuixart i exdiputat de la CUP Benet Salellas; l'economista i activista Arcadi Oliveres, o l'advocada Anaïs Franquesa, una de les directores d'Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans.

stats