L'oferta definitiva de Junts pel Sí
L'exconseller i ara cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, dóna per esgotada la negociació i, enmig de retrets, ho fia tot a la decisió de l'assemblea de la CUP del 27 de desembre
Barcelona"Junts pel Sí ha fet tot el que tenia al seu abast, i és la CUP que ha de prendre la decisió ara. Ho han situat al 27 de desembre. Que decideixin el que creguin". Missatge clar, aquest dimecres, de l'exconseller i cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, dirigit a la CUP: la negociació està esgotada, Junts pel Sí ja ha fet la seva oferta definitiva i ara toca a la CUP decidir si l'accepta o si opta per forçar la repetició d'eleccions al mes de març. "Junts pel Sí s'ha mogut molt", ha assegurat, després que la CUP denunciés immobilisme de Junts pel Sí en la taula de negociació.
L'oferta que Homs considera definitiva, més enllà de la declaració rupturista acordada i aprovada pel Parlament que el Tribunal Constitucional vol anul·lar entre avui i demà –malgrat que per a Homs és la CUP que n'impedeix l'aplicació amb el veto a Mas–, passa per conformar un Govern coral, amb un consell de presidència format pel president i pel vicepresident i dos consellers que tindrien pràcticament rang presidencial, ja que presidirien cadascun tres comissions delegades –amb investidura conjunta de tots quatre–, qüestió de confiança al cap de deu mesos, pla de xoc social i creació dels fonaments metodològics del procés constituent.
La versió de Junts pel Sí en el sentit que la negociació ha avançat de forma considerable i hi ha acords importants tancats contrasta amb la de la CUP, que aquest dimarts assegurava que Junts pel Sí no ha concretat cap acord en ferm. De fet, la candidatura que va encapçalar Raül Romeva es planteja fer públics els acords
Les tensions de la mesa de negociació
Sigui com sigui, Homs ha evidenciat aquest dimecres la tensió amb l'esquerra independentista des de la jornada de debat nacional de la CUP de diumenge. "El que impedeix aplicar els resultats del 27-S és la CUP. Per a ell, això és tant com expulsar "centenars de milers" de ciutadans del país que se senten representats per la figura de Mas.
"Hi ha una part de Mas que no és disponible ni per a ell mateix, per sentit de responsabilitat, perquè amb ell s'hi senten representades centenars de milers de persones", ha defensat, i ha afegit: "No anem sobrats, i no estem en condicions de posar-nos vetos entre nosaltres". Això sí, si la CUP persisteix en el veto a Mas, ha alertat que s'hauran de repetir les eleccions i ell ha advocat per repetir la fórmula de Junts pel sí, convençut que fins i tot milloraria resultats.
Junqueras, conciliador
En paral·lel, més conciliador s'ha mostrat el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, que manté que, si bé s'allarga la negociació més del que ERC hauria volgut, encara veu "molt més probable" l'acord que el no-acord, perquè unes noves eleccions serien, en paraules del número dos d'ERC a les eleccions espanyoles, Joan Tardà, "una gran putada imperdonable si n'hi hagués per manca d'acord". En declaracions a la Cope, Junqueras ha deixat clar que no girarà l'esquena a Mas, entre altres coses perquè, diu, ERC "compleix sempre els compromisos" que subscriu. "Es tracta de trobar els elements i arguments que ajudin a cimentar la confiança entre les parts", ha defensat
Això sí, Junqueras ha insistit en la idea plantejada pel cap de files de la CUP, Antonio Baños, en el sentit que "és millor una majoria de 72 diputats sempre que no pas una de 64 un dia". Per a Junqueras, doncs, "la solució no pot passar per la simple investidura del president ni per la simple formació de Govern, sinó que és imprescindible que inclogui elements d'estabilitat parlamentària. De poc serviria tenir president i Govern sense estabilitat parlamentària per guanyar les votacions al Parlament". Compte enrere fins a l'assemblea de la CUP del 27 de desembre, que tot apunta que es plantejarà en termes de o bé Mas o bé eleccions al març.