DEBAT SOBIRANISTA
Política13/06/2015

Ofensiva de Rajoy al TC contra les estructures d’estat catalanes

El govern espanyol recorre una llei que impulsava la Hisenda pròpia

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl govern de Mariano Rajoy continua en la seva batalla per judicialitzar el conflicte entre Catalunya i l’Estat. Just l’endemà que el Tribunal Constitucional (TC), per unanimitat, sentenciés que els actes destinats a preparar el procés participatiu del 9-N eren inconstitucionals, l’executiu central va fer ahir un pas més enllà i va dirigir ara la seva ofensiva cap a les estructures d’estat. L’11 de març passat el Parlament va aprovar la llei de mesures fiscals i administratives pactada per CiU i ERC, que, entre altres disposicions, preveia l’impuls a una Hisenda i Seguretat Social pròpies, l’inventari de tot el patrimoni de les administracions i el control de les infrastructures estratègiques, així com també de l’energia, les telecomunicacions i l’aigua, per anar-se preparant davant l’escenari d’un possible estat català.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Madrid considera inconstitucionals totes aquestes iniciatives en la mesura que també ho és, segons el TC, la declaració de sobirania del Parlament. A més, i segons va explicar ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, són articles que parteixen del “supòsit inconstitucional d’una separació unilateral de Catalunya de l’estat espanyol” perquè estan dirigits a posar les “bases” per assumir funcions “pròpies de l’Estat”.

Cargando
No hay anuncios

Però la batalla judicial del govern espanyol no acaba aquí i també recorre al TC l’article 34 dels pressupostos de la Generalitat, una de les potes de les futures estructures d’estat, ja que es preveia la creació de noves places de funcionaris i augments de sous. L’executiu de Mariano Rajoy justifica que aquest article vulnera l’Estat en excedir els límits bàsics establerts respecte a la regulació de la massa tributària dels funcionaris i l’oferta de llocs de treball. El Govern va anunciar a principis d’any la creació de 186 noves places per a l’Agència Tributària de Catalunya després d’haver ofert ja alces salarials als inspectors estatals que volguessin passar-hi a treballar.

La Generalitat va acusar ahir el govern espanyol de fer servir les institucions de l’Estat de manera “partidista” i de mantenir una “persecució política” de cara a les eleccions anticipades. “La campanya per al 27-S ja ha començat”, va dir una font del Govern, que va recordar que el Consell de Garanties Estatutàries ja va emetre un informe a principis d’any sobre la llei que ara es vol impugnar i que llavors ja es van fer els retocs pertinents. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, Sáenz de Santamaría va passar per alt aquesta última consideració i va dir que l’òrgan consultiu en matèria de lleis a Catalunya ja havia “advertit, a instàncies del PP, de l’existència de vicis d’inconstitucionalitat” en la llei de mesures fiscals i administratives.

Cargando
No hay anuncios

“La declaració de sobirania: inconstitucional. La llei de consultes: inconstitucional. Les consultes ordenades: ahir declarades inconstitucionals”, va afegir Sáenz de Santamaría. El recurs del govern espanyol compta amb un informe favorable del Consell d’Estat, l’Advocacia General de l’Estat i els ministeris de Justícia, Economia, Hisenda i Interior, els més “afectats” per la creació d’aquestes estructures d’Estat.

Advertència al País Valencià

Cargando
No hay anuncios

El missatge d’ahir del consell de ministres va ser també un avís per a la resta de comunitats autònomes. La Moncloa ja adverteix que impugnarà una hipotètica Agència Tributària pròpia al País Valencià. I és que en l’acord subscrit entre el PSPV, Compromís i Podem s’inclou la creació d’aquesta institució. El vicepresident primer de les Corts, Enric Morera, va acusar Sáenz de Santamaría de “desconèixer les lleis” i li va recordar que aquesta possibilitat figura en l’Estatut aprovat el 2006. El govern espanyol, però, no va dir res sobre l’acord entre el PSOE i Ciutadans a Andalusia per obrir delegacions de la Junta a l’estranger.