Obama diu a Felip VI que vol “una Espanya forta i unida”

La Generalitat considera que la declaració reforça el caràcter plebiscitari del 27-S

La reina Letícia va visitar els jardins i l’hort ecològic de la Casa Blanca acompanyada de la primera dama dels Estats Units, Michelle Obama.
Núria Ferragutcasas
16/09/2015
3 min

WashingtonEls reis espanyols van aconseguir ahir arrencar unes paraules del president dels EUA, Barack Obama, contra el procés sobiranista. En la seva primera visita oficial al país, i a una setmana i mitja del 27-S, Obama va assegurar al Despatx Oval, al costat de Felip VI, que està “profundament compromès a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida”. La declaració del líder nord-americà va ser semblant a la que va fer el dia abans del referèndum d’independència d’Escòcia, quan va afirmar que esperava que el Regne Unit, “un extraordinari soci per a Amèrica”, es mantingués “fort, robust i unit”. I va arribar una setmana després que una delegació del Govern aconseguís que un grup de congressistes nord-americans es pronunciessin a Washington a favor de l’autodeterminació catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Obama, que no va parlar directament de Catalunya, va subratllar l’aliança del seu país amb Espanya en matèria de seguretat i va destacar la recuperació de l’economia espanyola després d’una “brutal recessió”. Es va mostrar també interessat a visitar Espanya abans de finalitzar la presidència, a principis del 2017.

Per la seva banda, Felip VI, també sense anomenar el procés català, va afirmar que avui “en un món multilateral ningú va individualment enlloc”. El rei espanyol va destacar les relacions bilaterals amb la primera potència econòmica i va abanderar una Espanya moderna i renovada que, segons va dir, ha recuperat l’impuls econòmic. Mentre Felip VI es reunia amb Obama, la reina Letícia va prendre te amb la primera dama nord-americana, Michelle Obama, i va visitar l’hort ecològic i els jardins de la Casa Blanca.

La reacció catalana

Malgrat tot, el secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, va positivar les declaracions i va afirmar al 3/24 que “es produeixen en un moment idoni”, ja que “van en la línia del que demana el poble de Catalunya, que el 27-S sigui considerat un plebiscit, que els ciutadans decideixin si se segueix o no a Espanya”. Així, després de molts anys intentant internacionalitzar el procés, que algú com el president nord-americà s’hi refereixi va considerar-ho un èxit.

En tot cas, també va assenyalar que Obama va dir el que va dir “perquè ha rebut molta pressió” de l’estat espanyol, amb qui manté interessos bilaterals. “Si jo estigués en la posició d’Obama hauria fet el mateix”, va afegir, mostrant-se comprensiu i avançant que si Catalunya esdevé independent caldrà “enfortir unes relacions d’amistat amb un poble tan important com els EUA”.

Margallo es reuneix amb Kerry

Una hora després, el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, es va reunir amb el secretari d’Estat dels EUA, John Kerry. Els dos alts diplomàtics, però, van parlar a porta tancada i no van fer declaracions. Felipe VI i Letícia es van reunir igualment amb membres de la comissió d’exteriors del Senat. La diplomàcia espanyola en pes era a Washington.

Els monarques van inaugurar el seu viatge als EUA amb una visita a Mount Vernon, la històrica residència de George Washington. Allà van retre homenatge al panteó familiar del primer president nord-americà, custodiat per uns soldats vestits amb uniformes del regiment de la Louisiana espanyola. Avui visitaran la Universitat de Georgetown -on va estudiar un màster Felip VI- i es reuniran amb un grup de científics espanyols que viuen als EUA. Finalment visitaran Florida amb motiu dels 450 anys de San Agustin, la ciutat més antiga del país, fundada per l’explorador espanyol Pedro Menéndez de Avilés.

A la Casa Blanca Obama es va referir a la crisi de refugiats que viu Europa i va admetre que en els últims mesos ha empitjorat. També va dir que cal la cooperació dels països europeus i dels Estats Units per “garantir” que els refugiats són “tractats amb humanitat”.

stats